Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Диплом24022010_ПТИ.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
21.19 Mб
Скачать

2.2 Характеристика та вибір топології мережі

Топологія – це стандартний термін, що використається професіоналами при описі основного компонування мережі. Крім терміна "топологія", для опису фізичного компонування вживають також наступні:

  • спільне фізичне розташування;

  • компонування;

  • діаграма;

  • карта.

Зiркоподiбна мережа (рисунок 2.1) характеризується наявністю центрального вузла комутації – мережевого сервера, до якого (або через який) посилаються всі повідомлення. В цьому випадку на мережевий сервер, крім основних функцій, можуть бути покладені додаткові функції по узгодженню швидкостей роботи станцій i перетворенню протоколів обміну, що дозволяє в рамках однієї мережі об’єднати різнотипні робочі станції [5].

Рисунок 2.1 – Зiркоподiбна топологія

Поряд з окремими перевагами, дані локальні мережі мають ряд недоліків. Зокрема, при підключенні великої кiлькостi робочих станцій підтримання високої швидкості комутації вимагає значних апаратних затрат. Крім того, значне функціональне навантаження центрального вузла визначає його складність, що відповідно позначається на надійності.

В мережах з шинною топологією (рисунок 2.2) робочі станції з допомогою мережевих адаптерів підключаються до магiстралi (шини). Аналогічним чином до загальної магiстралi підключаються й інші мережеві пристрої. В процесі роботи мережі інформація від передаючої робочої станції поступає на адаптери всіх робочих станцій, але сприймається вона тільки адаптером тієї робочої станції, якій вона адресована.

Подібна лiнiйна топологія характеризується простотою організації i можливістю підключення нових робочих станцій без додаткового обладнання. Однак наявність загального середовища передачі не дозволяє абонентським системам одночасно передавати інформацію.

Рисунок 2.2 – Шинна топологія мережі

Кільцева мережа (рисунок 2.3) характеризується наявністю замкнутого однонаправленого каналу передачі даних у вигляді кільця або петлі. В цьому випадку інформація передається послідовно мiж адаптерами робочих станцій до тих пір, поки не буде прийнята одержувачем i потім видалена з мережі. Переважно за видалення інформації з мережі вiдповiдає її відправник. Управлення роботою кільцевої мережі може здійснюватися централізовано з допомогою спеціальної монiторної станції, або децентралізовано за рахунок розподілу функцій управлення мiж всіма робочими станціями. Недоліком кільцевої топології є те, що вiдмова однiєї ланки кiльця може вивести з ладу всю локальну мережу. З метою підвищення надійності кільцевих структур використовують спецiальнi без розривні комутатори, які дозволяють автоматично відключати неробочі комп’ютери або окремі сегменти мережі [9].

Рисунок 2.3 – Кільцева топологія мережі

Порівняльна характеристика топології локальних мереж представлена в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 – Характеристики топологій мереж

Характеристики

Топологія

Зірка

Кільце

Шина

Вартість розширення

Незначна

Середня

Середня

Приєднання абонентів

Пасивне

Активне

Пасивне

Захист від відмов

Незначний

Незначний

Високий

Розміри системи

Будь-які

Будь-які

Обмежені

Захищеність від прослуховування

Хороша

Хороша

Незначна

Вартість підключення

Незначна

Незначна

Висока

Поведінка системи при високих навантаженнях

Хороша

Задовільна

Погана

Можливість роботи в реальному режимі часу

Дуже хороша

Хороша

Погана

Розвід кабелю

Хороший

Задовільний

Хороший

Враховуючи переваги та недоліки існуючих топологій для реалізації проекту обирається топологія "зірка".