Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вимоги до написання курсової роботи.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
79.6 Кб
Скачать

Приложение 5. Вимоги з написання конспектів, рефератів та курсової роботи з курсу "Загальна психологія" (Кайгер в. Й, Свинаренко р.М.)

Курс загальної психології має фундаментальне значення у підготовці майбутніх психологів. Крім великого обсягу лекційних годин та навчального часу відведеного для роботи студентів на семінарах та практикумах, упродовж двох років оволодіння загальною психологією, заплановані й кілька видів самостійної письмової роботи студентів: конспектування наукових першоджерел, написання рефератів і підготовка курсових робіт, що зумовлено відповідністю високим вимогам Болонського процесу.

Письмові роботи є важливими формами навчальної та наукової праці студентів, спрямовані на:

  • удосконалення психологічних знань за окремими темами;

  • вміння застосовувати ці знання для вирішення прикладних завдань;

  • формування вмінь та навичок психологічного дослідження;

  • оволодіння вміннями та навичками практичної психологічної роботи.

Тому, навчальна й наукова праця студентів першого курсу складається з конспектування наукових першоджерел, написання рефератів з двох дисциплін: вступу до спеціальності та загальної психології. Студенти другого курсу, крім того, повинні написати курсову роботу із загальної психології. У курсовій роботі може також передбачатися не лише глибинне теоретичне вивчення проблеми, але й невеличке емпіричне дослідження, яке спиратиметься на результати, отримані при проходженні практикуму із загальної психології

Конспект наукових першоджерел  це систематизована, логічно побудована форма письмового аналізу головних ідей статей та наукових праць, що включає виписування ключових ідей або складання тез, які повинні бути доповнені думками й коментарями самого студента. До конспекту повинні бути включені окремі частини тексту, що цитуються дослівно, а також факти, приклади, цифри, схеми.

Тези як вид запису при прочитанні статті або книги – це зазвичай стислий виклад основних думок прочитаного тексту, перерахування основних ідей або будь-яких ключових положень усього джерела або його фрагмента. Тези дозволяють узагальнити матеріал, викласти суть у коротких формулюваннях.

Цитати й тези – використовуються при підготовці кваліфікаційних робіт, коли тільки окремі фрагменти джерела є важливими для розкриття теми роботи.

Реферат – це форма самостійної роботи, спрямована на детальне знайомство з заданою темою в рамках навчальної дисципліни. Основне завдання роботи над рефератом з психології – це поглиблене вивчення певної психологічної проблеми, одержання більш повної інформації із зазначеного розділу психології. Тема реферату повинна бути запропонована викладачем, але може бути сформульована й самим студентом за умови обґрунтування її доцільності й згоди викладача керувати її виконанням.

При підготовці реферату необхідне використовувати таку кількість джерел, яка буде достатньою для розкриття теми. Робота студента над рефератом оцінюється викладачем диференційовано.

Курсова робота для студентів другого курсу з "Загальної психології" є науковою розробкою конкретної теми в невеликому обсязі в процесі оволодіння загальною психологією. Курсова робота  це основа спеціалізації студентів і є необхідними етапом, що передує написанню й захисту кваліфікаційних і дипломних робіт. Курсова робота є результатом ознайомлення студента з основним змістом вибраної ним проблеми й має вигляд розширеного реферату із висновками. Її обсяг повинен сягати 20 машинописних сторінок, із шрифтом розміру  14 та між рядковим інтервалом  1,5. Починаючи з першої курсової роботи, студент повинен опановувати техніку й етику виконання наукової праці, зокрема, ретельне й акуратне складання бібліографії.

Мета курсової роботи полягає в отриманні навичок самостійного вирішення навчально-наукових проблем з наукових позицій та їх письмового викладу. Вимоги до роботи більшою мірою визначаються їхнім навчальним характером. Курсова робота  це не переказ вивченого матеріалу, а його творча переробка на основі знайомства із сучасним станом досліджень з вибраної теми й самостійним й грамотним застосуванням понятійного й методологічного апарату психологічної науки.

Курсова робота не повинна бути лише інтерпретацією проблеми, що нагадує шкільний твір на вільну тему або публіцистичну статтю, тому що курсова робота завжди ґрунтується на науковій або навчально-науковій проблемі й опирається на першоджерела. Курсова робота також не може бути лише простою компіляцією й складатися із фрагментів опрацьованих наукових праць. Вона повинна мати структуру, яка наповнена науковим змістом, а також фактами, даними, що розкривають взаємозв'язок між явищами, аргументами, містити узагальнення вивченої літератури, результатів емпіричних досліджень і т.д. Виконувати роботу слід на основі знайомства з теоретичними підходами до проблеми, використовувати методологічні знання. Повинна містити наукові висновки, що мають значення для подальших досліджень проблеми. Курсова робота, таким чином, має цілісний, однорідний і завершений характер.

Вибір теми курсової роботи здійснюється студентом вільно в рамках навчальної дисципліни "Загальна психологія". Науковим керівником може бути як викладач курсу "Загальна психологія", так і викладачі, які ведуть практичні заняття. Захист курсової роботи проходить перед комісією, що складається із вищезазначених викладачів.

Оцінювання курсової роботи  це коротка усна рецензія наукового керівника або комісії, оформлена диференційованим заліком відповідно до кредитно-модульної системи навчання.