Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вимоги до написання курсової роботи.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
79.6 Кб
Скачать

Критеріями оцінювання курсової роботи є:

  • актуальність і ступінь розробленості теми;

  • використання першоджерел: класичних робіт, іноземної літератури, матеріалів емпіричних досліджень за темою;

  • методологічна грамотність;

  • самостійність і творчий підхід;

  • адекватність застосовуваних у дослідженні методів;

  • володіння психологічною термінологією й стилем наукового викладу;

  • правильність і акуратність оформлення.

Курсова робота не може отримати високу оцінку, якщо:

  • при її написанні використалося занадто мало літератури, наприклад, 5-7 джерел у курсовій роботі;

  • до складу література входять винятково підручники;

  • робота побудована на не наукових працях;

  • робота здійснюється в зарині психології, а опирається переважно на першоджерела з інших наук (філософії, педагогіки та ін.);

  • у роботі не представлені сучасні погляди на проблему, тобто більша частина використаних першоджерел застаріла (наприклад, належить до періоду 1960-70-х років), крім робіт, присвячених історико-психологічній тематиці.

До завдань курсової роботи входить оволодіння реферативними формами наукової діяльності. При цьому студенти повинні засвоїти не тільки способи відбору, угруповування й узагальнення інформації, але, насамперед, навчитися знаходити невирішені проблеми досліджуваної теми, невирішені питання й нові підходи до окремих проблем, навчитися визначати ступінь імовірності інформації, що міститься в досліджуваній літературі, її доказовість.

Після вибору теми курсової роботи студент подає на ім'я завідувача кафедри заяву із проханням дозволити виконання роботи із обраної теми.

При виконанні курсової роботи студент повинен засвоїти наступні основні вміння:

  • самостійно здійснювати пошук інформації із заданої теми;

  • відбирати істотну інформацію, необхідну для повного висвітлення досліджуваної проблеми, виокремити цю інформацію від другорядної (у рамках заданої теми);

  • аналізувати і синтезувати знання і дослідження з проблеми;

  • узагальнювати й класифікувати інформацію з дослідницьких проблем;

  • логічно й послідовно розкривати теми;

  • узагальнити психологічні знання з проблеми й формулювати висновки з літературного огляду матеріалу;

  • стилістично правильно оформлювати наукову думку в реферативному ключі;

  • грамотно будувати науковий реферативний текст;

  • правильно оформлювати наукові праці.

Пошук інформації

Перший етап діяльності студента при виконанні реферативної, курсової та взагалі будь-якої наукової роботи  пошук відповідних джерел інформації з досліджуваної теми. Основні джерела: книги, методичні посібники й розробки, статті в наукових і науково-методичних журналах, збірниках наукових і науково-методичних робіт, матеріали конференцій, відкриті наукові Інтернет- джерела. При їхньому використанні необхідно правильно оформлювати посилання, про що йтиметься нижче.

Під час пошуку необхідної інформації необхідно користуватися науковими бібліотеками. Масові бібліотеки призначені для підвищення загальноосвітнього рівня читачів і за складом своїх фондів, як правило, не відповідають вимогам навчально-наукової праці. Наукові бібліотеки, на відміну від масових, покликані задовольняти запити читачів, пов'язані з їх творчою, науковою діяльністю. Для підготовки кваліфікаційної роботи слід скористатися, насамперед, університетською науковою бібліотекою, обласною бібліотекою, міською публічною бібліотекою ім. М. Горького, спеціалізованими бібліотеками.

Пошук необхідних книг слід починати із довідково-бібліографічного відділу й систематичного каталогу бібліотеки. Кожна бібліотека має власний довідково-бібліографічний апарат. Її каталоги й картотеки містять оригінальну інформацію. При подібних фондах вітчизняних видань каталоги наукових бібліотек можуть відрізнятися за структурою й змістом. Тому пошук інформації в різних бібліотеках може дати різні результати. Читати ж, користуватися фондами можна в тій бібліотеці, що здасться більш зручною для роботи із книгою.

Як правило, у будь-якій бібліотеці читачам відкритий доступ до значної частини довідково-бібліографічного апарату. Вони можуть звертатися до енциклопедій, словників, довідників, також до бібліографічних посібників, самостійно вести пошук у системі каталогів і картотек. Для довідкових цілей використовуються книжкові фонди відкритого доступу.

Інформацію про психологічну літературу можна знайти також у розділах систематичного каталогу суміжних галузей знання, наприклад, філософії, медицини, педагогіки, соціології. Якщо не вдається самостійно впоратися з бібліографічними пошуками, потрібно звернутися до чергового бібліографа. Для більш широкого пошуку інформації про книги щодо певної проблеми можна скористатися книжковим літописом, реферативними журналами, аналітичними оглядами, бюлетенями, інформацію про які надає бібліограф. Крім того, корисно використовувати електронні каталоги відомих бібліотек.

Бібліографічні покажчики психологічної літератури за минулий рік публікують журнали "Психологія та суспільство", "Вопросы психологии" і "Психологический журнал". На кафедрі загальної та соціальної психології є власна бібліотека, яка налічує більше 300 джерел, а також електронна версія журналу "Вопросы психологии" за 15 років – з 1988 по 2002 роки.

Істотно розширюють знання про джерела бібліографічні списки, які розміщені наприкінці книг і статей. Досить повний перелік інформації з відповідної теми містять, як правило, списки літератури в кандидатських і докторських дисертаціях.

При вивченні джерел варто пам'ятати, що книги й статті можуть мати різну адресацію: від цього залежать їхній стиль і зміст.

Виокремлюють кілька видів публікацій: науково-популярні, навчальні, довідникові та фахові публікації.

Науково-популярні публікації - це науково-популярні книги й статті, призначені для широкого кола читачів. Вони містять доступний і ясний виклад вузької психологічної проблеми, написані науково-популярною мовою й не припускають знання читачем професійної психологічної термінології. Наукові терміни або доступно пояснюються, або замінюються більш простими мовними зворотами. Завдання автора такої книги  популяризація психологічних знань, підвищення психологічної культури читача.

Навчальні публікацій - це підручники й навчальні посібники, призначені для студентів вищих і середніх навчальних закладів. Вони написані також науковою мовою, хоча ступінь складності й доступності викладу, кількість наукової термінології, яка використовується відповідає типу студентів, для яких цей навчальний посібник призначений. Основне завдання, на яке орієнтуються автори таких книг – це систематизований виклад певної царини психологічного знання. Тому вивчення літератури корисно починати з підручників і навчальних посібників.

Довідникові публікації - довідники й словники, де в певній системі пояснюються терміни й поняття, а також деякі розділи психологічного знання.

Фахові публікації - це наукові книги й статті, призначені для колег  професійних психологів. Написані, як правило, суто науковою мовою й до завдання яких входить повідомлення нових даних з певної проблеми. Студенти можуть зазнати складнощів при читанні таких книг через недостатнє знання проблеми й специфіки термінології, яка використовується.

Залежно від кількості авторів і структури праці виділяють кілька типів наукових видань: монографії, колективні монографії, збірники наукових праць, фахові періодичні видання.

Монографія – це книга, що містить виклад результатів наукового дослідження. У тому випадку, коли вона написана декількома авторами, її називають колективною монографією. Збірник наукових праць містить певну сукупність статей кількох авторів. Фахові періодичні видання використовуються для повідомлень про результати сучасних досліджень. Перевага журнальної статті  в оперативності публікації. Вона містить лаконічний виклад цілей, завдань, методики, результатів і висновків із вивченої дослідником проблеми. Існує велика кількість наукових збірників, що друкуються видавництвами або психологічними товариствами й асоціаціями. Деякі з них виходять в конкретній країні, державною мовою й призначені, насамперед, для психологів цієї країни.

Поряд з національними випускається багато міжнародних журналів, наприклад European Psychologist або Psychological Bulletin, кожний з яких зазвичай присвячений певній психологічній тематиці. Більшість із них публікується англійською мовою, як найбільш популярною в міжнародному науковому співтоваристві.

Сучасна психологія заснована значною мірою на емпіричних дослідженнях. Тому емпіричні факти й умови їх отримання (експериментальна ситуація, методика, процедура, вибірка випробуваних, результати) повинні бути уважно вивчені й критично обдумані при читанні наукової праці. У результаті вивчення літератури з теми, у читача повинно скластися уявлення про етапи й логіку дослідження проблеми, про основні напрямки, аспекти її вивчення. Це визначить логічну послідовність змісту теоретичної частини роботи.