Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нетішин.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
37.98 Кб
Скачать

2. Функції міста Нетішина

У Нетішині працює 4 промислових підприємства, а саме: ВП "ХАЕС" ДП НАЕК "Енергоатом", ВАТ "Атомремонт", ЗАТ "Приладсистема" та підприємство харчової промисловості ВАТ "Нетішинхарчопром". Серед них найбільше підприємство області - відособлений підрозділ "Хмельницька АЕС", частка якого в загальному обсягу виробництва Хмельницької області становить 30 відсотків.

Провідна галузь промисловості в місті - електроенергетика.

ХАЕС працює від грудня 1987 року.

Хмельницька АЕС призначена для покриття дефіциту електричних потужностей у західному регіоні України. Промисловий майданчик ХАЕС розташований за 100 км на північ від міста Хмельницького на лівому березі річки Горинь.

Крім виробництва електроенергії, АЕС забезпечує теплопостачання міста, його водопостачання, очищення стічних вод каналізаційною мережею.

За проектом Хмельницька АЕС є чотириблочною станцією загальною потужністю 4000 Мвт. У проекті прийняті серійні блоки ВВЕР-1000. Кожний блок складається з ядерної паровиробляючої установки з водо-водяним реактором ВВЕР-1000, турбоустановки електричною потужністю 1 млн.кВт (1000 Мвт), берегової насосної станції для зворотного водопостачання турбоустановки, трьох резервних дизельних електростанцій для забезпечення роботи блока при відмові електрозабезпечення від системи. Обладнання ядерної паровиробляючої установки для виключення викидів у навколишнє середовище при можливих аваріях вміщено у герметичну залізобетонну оболонку. Блок має три канали безпеки, кожний з яких забезпечує переведення реакторної установки в безпечне становище при можливих порушеннях режиму її роботи. Як паливо використовується слабозбагачений двоокис урану. Загальна вага однієї паливної загрузки біля 75 тонн Управління реактора, обладнання турбоустановки і допоміжних систем блока проводиться з використанням автоматизованої системи управління технологічними процесами.

Основними спорудами електростанції є головний корпус, спецкорпус, об'єднаний допоміжний корпус, система технічного водопостачання, електротехнічні споруди.

Головний корпус об'єднує реакторне відділення, машинний зал, з прилеглими до нього деаераторним відділенням, приміщень розподільчого пристрою власних потреб.

Щороку Хмельницька АЕС виробляє близько 6 млрд. кВт електроенергії.

З метою підготовки та перепідготовки кадрів на АЕС створено навчально- тренувальний центр.

Про роботу Хмельницької АЕС та про радіаційний стан у місті та околицях постійно інформує жителів міста інформаційний центр АЕС.

Головним завданням для працівників Хмельницької АЕС є завершення будівництва другого енергоблоку, що життєво необхідно як для економіки України так і для життєдіяльності міста Нетішина.

Головною підрядною організацією ВП "ХАЕС" є ВАТ "УБ ХАЕС" (1,7 тисяч працівників), субпідрядними СМУ ВАТ "ТЕМ", ХМУ ВАТ "ТЕМ", КВП МУ-13 "ЕПЗМ", ВАТ "Енергожитлобуд", ВАТ "Західенерго-монтажвентиляція", УМТЗ "Енергоатом" ВАТ "Енергія", Хмельницька дільниця ДП УЕМІ "Хімзахист", на яких задіяно близько 2,5 тисяч чоловік.

Окрім цього, у сфері будівництва провадять свою діяльність понад 30 підприємств, забезпечуючи близько 1,5 тисячі робочих місць.

Основною будівельною організацією в місті є ВАТ "Управління будівництва ХАЕС". Участь цього підприємства вагома не лише на об'єкті атомної енергетики - Хмельницькій АЕС, а і в будівництві споруд соціальної інфраструктури міста, в першу чергу - житла.

Загалом у місті збудовано 78 житлових будинків, а це 9332 квартири або 404,3 тисячі квадратних метрів загальної площі.

Місто будується й сьогодні. Щорічно здається більше 10 тисяч квадратних метрів житла. З урахуванням перспективної забудови здійснюється корегування генерального плану Нетішина, а отже роботи будівельникам завжди вдосталь.

У кожному населеному пункті благоустрій - це той показник за яким складається перше і найбільш тривале враження про людей, що його населяють.

Благоустрій Нетішина - гордість його жителів та щоденна, постійна, копітка праця. Кілька років тому в місті створено міський парк, висаджено дерева, кущі, газонну траву, завершується робота з його облаштування.

Ще одним прикладом рукотворної природи є дренажно-обвідний канал -гідротехнічна споруда, яка виконує окрім захисних (запобігає підтопленню житлових мікрорайонів підземними водами) ще і естетичні та архітектурні функції. Водний канал, що опоясує місто - місце відпочинку нетішинців.

ВАТ "Нетішинхарчопром" забезпечує населення міста хлібом, хлібобулочними та макаронними виробами, самостійно виготовляє борошно, крупи, кондитерські вироби.

У середньому за рік ВАТ "Нетішихарчопром" випускає понад 2 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів, біля 170 тон макаронних виробів, 1 тис. тонн борошна. Середньорічний обсяг виробництва промислової продукції в діючих цінах підприємства складає 2 млн. гривень.

На території міста здійснюють свою виробничу, торговельну та комерційну діяльність близько 400 підприємств недержавної форми власності.

У місті діють підприємства малого та середнього бізнесу, з них: у сфері промисловості - 12, у сфері транспорту і зв'язку - 3, у сфері торгівлі і громадського харчування - 44, у будівництві - 11.

У місті розміщено 234 об'єкти торгівлі, у тому числі: 65 магазинів, 70 відділів з реалізації промислових та продовольчих товарів, 2 торговельних комплекси, 20 торговельних павільйонів, 23 об'єкти громадського харчування та 15 аптек.

За станом на 1 січня 2001 року у місті здійснювали свою діяльність 699 суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб та 311 суб'єктів підприємницької діяльності - юридичних осіб.

Протягом 2000 року утворено 43 підприємства та зареєстровано 226 суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб.