Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат 2.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
33.56 Кб
Скачать

2.Подолання перешкод

Навик подолання собакою різних перешкод необхідний при виконанні службових завдань. Він дисциплінує собаку , сприяє її фізичному розвитку. Умовні подразники - основні: команда «Вперед » і жест - показ рукою в напрямку перешкоди , допоміжні : команди «Тихо » , « Сидіти ». Безумовні подразники - ласощі, погладжування, вплив повідцем, апортировочний предмет .Навичка виробляється на базі природної здатності собаки долати перепони, а також харчової, активно-оборонної реакцій і рефлексу наслідування. Прийом вводиться паралельно з посадкою і апортировки . Основний метод дресирування - смакозаохочувальний .

Первісне привчання собаки до подолання перешкод проводиться на спеціально пристосованих снарядах (бар'єр, бум, сходи, канава). Для подолання перешкод, що вимагають стрибків використовується команда «Бар'єр»; для подолань перешкод шляхом лазіння або переходу - команда «Вперед».

Привчаючи собаку доподолання перешкод, потрібно дотримуватися наступних правил:

1) починати з найбільш легких вправ;

2) не проводити заняття відразу після годування собак;

3) ускладнювати вправи поступово з урахуванням фізичного стану собаки.

Привчання собаки до подоланню бар'єру, буму і сходів проводиться одночасно в різній послідовності.

Для первісного привчання використовується бар'єр висотою від 30 см до 1 м. Тримаючи собаку на повідку, дресирувальник швидко підходить або біжить з нею до бар'єра і, вимовляючи перед перешкодою команду «Бар'єр», стрибає через нього, тягнучи за собою собаку. Після стрибка собаку заохочують ласощами, огладжуванням і вигуком «Добре».Так повторюється три-чотири рази.

На наступних заняттях дресирувальник підбігає з собакою до бар'єра і спонукає її до стрибка командою «Бар'єр», але сам не стрибає. Зупинившись перед перешкодою, він надає собаці можливість зробити стрибок. У момент стрибка собаки дресирувальник швидко переходить на іншу сторону бар'єру і там заохочує собаку.

Домігшись того, що собака почне стрибати через бар'єр тільки по одній команді, потрібно переходити до ускладнення: збільшенні висоти бар'єру і привчанні собаки захоплюватися передніми лапами за верхню дошку і, підтягуючись, перестрибувати через перешкоду.

Якщо необхідно, дресирувальник підтримує собаку в момент стрибка. Після цього швидко перебігає на протилежну сторону бар'єру і заохочує собаку.

Привчання до стрибків через канаву проводиться аналогічно описаному.

Основні можливі помилки: 1) збільшення висоти бар'єру без урахування фізичних можливостей собаки; 2) зловживання кількістю стрибків, що викликає перенапруження собаки.

По команді «Вперед» собака повинна переходити через бум (колоду), рухаючись попереду дресирувальника на відстані одного метра. Дресирувальник, тримаючи собаку біля лівої ноги, підходить добуму. Взявши її за поводок близько нашийника і подаючи команду «Вперед», вінспонукає собаку зійти по дошці укосу на бум.

Після цього дресирувальник знову подає команду «Вперед» і підтягуванням повідця, а також своїм рухом поруч з собакою спонукає її рухатися по буму. Якщо собака втрачає рівновагу, потрібно підтримати її лівою рукою під живіт і підбадьорити.

При спробах собакизістрибнути з буму дресирувальник подає команду «Вперед» в загрозливій інтонації і ривками повідця примушує її продовжити рух.

Після того як собака почне проходити через бум лише по одній команді «Вперед», вправи ускладнюються: собаку привчають до руху без повідка, відпрацьовується уповільнений темп переходу через бум при русі дресирувальника позаду собаки.

Остаточне закріплення цього навику проводиться шляхом вправ в різних умовах (перехід собаки по колоді або дошці, перекинутої, через канави). У цьому випадку собака по команді «Вперед» і жесту йде попереду дресирувальника.

Основні помилки: 1) застосування сильних ривків повідця з метою змусити собаку йти на бум; 2) недостатній контроль за собакою, в результаті чого вона багаторазово зістрибує з буму.

По команді «Вперед»собака повинна піднятися до майданчика і після витримки спуститися зі сходів попідкликаючи дресирувальника. Для вироблення у собаки цієї навички варто спочатку використовувати сходи з широкими сходинками. Тримаючи собаку на короткому повідку, дресирувальник підходить до сходів і, подаючи команду «Вперед», піднімається по ній разом з собакою, заохочуючи її.

Як тільки собака будепо команді «Вперед» вільно сходити по звичайній драбині, заняття потрібно перенести на спеціальну навчальну драбину.

При первісній дресируванню собаку слід тримати на короткому повідку, який потім замінюється довгим. На перших заняттях дресирувальник повинен підніматися і спускатися зі сходів разом з собакою. Підійшовши до сходів з пологими широкими ступенями, він подає команду «Вперед» і, тримаючи собаку правою рукою за повідець у нашийника, повільно піднімається з нею по сходах. Іноді необхідно допомагати собаці - переставляти її лапи зі сходинки на сходинку. Після невеликої витримки можна почати спуск. Під час привчання собаки до спуску дресирувальник повинен знаходитися трохи попереду неї. Надалі собаку можна пускати без повідця.

Основні помилки: 1)використання при первісній дресируванню сходи, що має вузькі східці, звеликими проміжками між ними; 2) несвоєчасне попередження падіння собаки; 3) пуск собаки на сходи без відпрацювання необхідної витримки на площадці сходів; 4) пуск собаки по сходах з волочай повідцем,ускладнює її рух.

По команді «Вперед» собака повинна вільно входити у воду і плисти в зазначеному напрямку. Приступаючи до опрацювання цього прийому, перш за все потрібно привчити собаку до того, щоб вона не боялася води. Тому починати заняття слід в теплі дні.

Перебуваючи у воді і підкликаючи до себе собаку, дресирувальник показує ласощі, яким заохочує її в той момент, коли вона входить у воду. Якщо собака відмовляється йти у воду, потрібно взяти її на руки, занести в воду і поставити недалеко від берега. Після цього потрібно намагатися відвести собаку глибше. Якщо, потрапивши на глибоке місце, собака, намагаючись утриматися на воді, почне бити передніми лапами, слід притримувати її під живіт, подаючи команду «Вперед».

Основні помилки при опрацюванні цього прийому: 1) кидання собаки у воду, викликає «страх води»; 2) привчання до плавання відразу на глибокому місці в швидко поточній воді, приводить іноді до загибелі тварини.

Команди голосом на легкоатлетичний бар'єр, глухий паркан або похилу стінку - "Бар'єр!", На сходи, бум і окоп - "Вперед!" і жест (на всі перешкоди) рукою.

Випробування собак з подолання перешкод можуть проводитися в будь-якій послідовності.

Сам дресирувальник після подолання собакою перешкоди обходить його з правого боку, кличе собаку до себе і разом з нею продовжує рух до наступного перешкоди. Надавати собаці будь-яку механічну допомога при подоланні перешкод не дозволяється. Собака повинен подолати перешкоду по першій команді. При невдалому подоланні перешкоди собаці вирішуються дві повторні спроби.

Легкоатлетичний бар'єр собака повинен подолати не торкаючись його.

Дресирувальник перетинає лінії легкоатлетичного бар'єру, глухого забору або похилої стіни, окопу тільки після приземлення собаки.

На бум собака входить по трапу, швидко проходить по буму і сходить по трапу з іншого боку. Дресирувальник йде за собакою або поруч з нею вздовж буму.

По сходах собака піднімається з одного боку і без затримки сходить по іншій. Дресирувальник слід за собакою (вздовж сходів) і продовжує рух з собакою за вказівкою судді.

Комплекс вважається невиконаним у разі неподолання однієї з перешкод, а також подолання якої-небудь перешкоди з механічною допомогою дресирувальника або стрибку собаки в проріз між помостами.

Норматив випробувань за програмою дресирування «Загальний курс дресирування собак »:

Дресирувальник, за вказівкою судді, підходить до перешкоди, командою голосом і жестом посилає собаку на перешкоду. Надавати собаці -яку механічну допомогу при подоланні перешкод не дозволяється . Собака повинна подолати перешкоду по першій команді. При невдалому подоланні перешкоди собаці дозволяються дві повторні спроби. Легкоатлетичний бар'єр собака повинна подолати не торкаючись його. На бум собака входить по трапу , швидко проходить по буму і сходить трапом з іншого боку. Дресирувальник йде за собакою або поруч з нею вздовж буму. По сходах собака піднімається з одного боку і без затримки сходить по інший. Дресирувальник слід за собакою ( вздовж сходів ) і продовжує рух з собакою за вказівкою судді. Комплекс вважається невиконаним у разі не подолання однієї з перешкод , а також подолання якої-небудь перешкоди з механічною допомогою дресирувальника або стрибку собаки в проріз між помостами . Робота собаки оцінюється суддею по кожному навичці або комплексу відповідно до таблиці штрафних балів. За неправильні і нечіткі дії з найвищої оцінки за навику (комплексу ) віднімаються штрафні бали .

Розшукова собака вважається підготовленою , якщо вона виконує такі нормативи :

• перестрибує паркан ( штахетник ) висотою до метра , не торкаючись його ;

• долає 2 -метровий паркан ;

• перестрибує рів шириною 2 метри;

• ходить по колоді шириною 7 сантиметрів , піднятого над землею на висоту до 1-2 метрів;

• проповзає під перешкодами, що знаходяться на рівні 30 сантиметрів від землі ;

• піднімається і спускається по сходах , поставленої під кутом до 60 ° , з різними по ширині сходинками ;

• сміливо йде через тунелі (підземні ходи ) діаметром до 50 сантиметрів.