Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 1. сторя квропейсько нтеграц.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
147.46 Кб
Скачать

2.2. Європейська Комісія

Європейська Комісія — це інститут Співтовариства, наділе­ний найбільшими виконавчими повноваженнями, оскільки її головною функцією є "забезпечення належного функціонування та розвитку спільного ринку". Європейська Комісія — неза­лежний орган, що представляє європейські інтереси, спільні для всіх держав-членів ЄС. Європейська Комісія, штаб-квар­тира якої розташована в м. Брюссель (Бельгія), діє на засадах колегіальності, збирається раз на тиждень і приймає рішення простою більшістю голосів.

Склад. З моменту створення до Європейської Комісії входили по одному представнику від кожної держави-члена, за винят­ком Великої Британії, Іспанії, Італії, Німеччини та Франції, що мали по 2 представники. Але Ніццький Договір змінив цей порядок — зараз до складу Європейської Комісії має входити лише 1 представник від однієї держави. Лісабонський Договір пропонує з 2014 р. зменшити кількість членів Європейської Комісії до 2/3 від загальної кількості держав-членів. За новим порядком передбачається система ротації, за якою всі держави-члени матимуть рівні права.

Члени Європейської Комісії призначаються на п'ятирічний строк, але їх повноваження можуть бути продовжені на новий строк (ст. 214 Договору про Співтовариство). Процедура при­значення членів Європейської Комісії:

  1. Рада Міністрів за спільною згодою визначає кандидатуру Голови Європейської Комісії, яку затверджує Європейський Парламент;

  2. Рада Міністрів за погодженням з кандидатом на посаду Голови визначає інших осіб для призначення їх членами Євро­пейської Комісії;

  3. склад Європейської Комісії в цілому затверджує Євро­пейський Парламент;

  4. після затвердження Європейським Парламентом, Голова і члени Європейської Комісії мають бути призначені Радою Міністрів.

Під час виконання своїх обов'язків члени Європейської Ко­місії є незалежними та їх не може бути усунено з посади урядом держави, громадянами якої вони є. Членам Європейської Комісії

заборонено керуватися інструкціями уряду своєї країни чи іншого органу. Вони мають керуватися інтересами Співто­вариства в цілому, а не окремої держави-члена (ст. 213 Договору про Співтовариство).

Європейська Комісія має піти у відставку у випадку, якщо Європейський Парламент висловив їй вотум недовіри (ст. 201 Договору про Співтовариство). ЄСП також може відправити у відставку окремого члена Європейської Комісії з причин, якщо він не відповідає посаді, яку обіймає, або у разі вчинення правопорушення (ст. 216 Договору про Співтовариство).

Повноваження.

Європейська Комісія має виключне право ініціювати прий­няття рішень у Співтоваристві (ст. 201 Договору про Спів­товариство). Вона може подавати свої пропозиції шодо будь-якого питання, шо входить до компетенції Співтовариства. Рада Міністрів та Європейський Парламент, не маючи права іні­ціювати прийняття рішень у Співтоваристві, можуть звернутися до Європейської Комісії із спеціальним запитом представити свої пропозиції з приводу певного питання. Проте навіть якщо Європейська Комісія готує пропозиції за запитом іншого органу вона залишається політично відповідальною за представлені пропозиції.

Європейська Комісія с гарантом дотримання законодавства Співтовариства дсржавами-членамн, інститутами ЄС, іншими фізичними та юридичними особами. У разі, якшо Європейська Комісія дійде висновку, що держава-член порушує законодав­ство Співтовариства, Європейська Комісія може звернутися до відповідної держави з вимогою припинити порушення своїх зобов'язань. Якшо держава-член ЄС не відреагує на прохання Європейської Комісії або вжиті нею заходи не задовольнять Європейську Комісію, Європейська Комісія вповноважена пере­дати справу на розгляд ЄСП (ст. 226 Договору про Співтова­риство).

Європейська Комісія може ініціювати справу проти Євро­пейського Парламенту і Ради Міністрів, якшо дійде висновку, шо дії цих органів суперечать законодавству Співтовариства (ст. 232 Договору про Співтовариство).

Європейська Комісія має певні повноваження шодо фізич­них і юридичних осіб. Так, вона може накладати штрафи та інші санкції за порушення ними законодавства Співтовариства про конкуренцію та транспорт

Європейська Комісія є головним виконавчим органом Спів­товариства, який забезпечує виконання рішень, затверджених Радою Міністрів. При цьому вона мас: широкі повноваження шодо вибору форм і методів здійснення своїх завдань.

Європейська Комісія представляє Співтовариство — як міжнародну організацію -- у міжнародних відносинах. Вона бере участь в обговоренні міжнародних угод, підтримує стосун­ки з міжнародними організаціями (насамперед з ООН та Радою Європи), має дипломатичні представництва в інших країнах.

Європейська Комісія відповідає за підготовку проекту бюд­жету Співтовариства.