Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні по ЦП (заг.частина) - зао.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
256.51 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Чорноморський державний університет імені Петра Могили

Юридичний факультет

______________________________________________________

Завдання для контрольної роботи для студентів заочної форми навчання

з дисципліни “Цивільне право” (загальна частина)

ВАРІАНТ 4

  1. Позовна давність та її строки. Вимоги, на які позовна давність не поширюється.

  2. Який порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи? Які чинники впливають на вирішення питання про обмеження особи у дієздатності?

Задача 1. Полковник Федьковський О.О. працював викладачем у Військовій інженерній академії. В грудні 2005р. він вирішив продати автомобіль марки ВАЗ–2109, але особисто цим займатись не міг, тому він видав доручення на здійснення вищезазначеної операції з правом зняття з обліку автомобіля та отримання грошей сьому товаришу М.І.Мирошкіну. Доручення було завірено начальником академії генерал–лейтенантом Іванько Л.Д. При знятті з обліку автомобіля начальник ДАІ відмовився прийняти це доручення, посилаючись на те, що таке доручення повинне бути посвідчене нотаріально.

Дайте правову стінку ситуації.

Задача 2. Панін позичив Кавеліну 1 червня 1993 року 220 грн. строком на 3 місяці. Панін двічі (10 жовтня і 18 грудня 1993 року ) вимагав повернення боргу, але Кавелін тільки обіцяв повернути, а грошей не повертав.

8 лютого 1994 року Панін прийшовши на квартиру до Кавеліна, вимагав або повернути гроші, або передати в погашення заборгованості будь-яку цінну річ. Кавелін погодився передати йому відеокамеру. Зразу ж було укладено відповідний договір, в якому було вказано, що замість повернення 220 грн. Кавелін зобов`язується у 3-х денний строк передати Паніну відеокамеру. Однак Кавелін ухилився від виконання і цього договору.

Через деякий час він поїхав на 2 роки по трудовій угоді на Крайню Північ.

20 січня 1997 року Панін пред`явив до Кавеліна позов про стягнення з нього 220 грн. або передачу відеокамери. Суд в позові Паніну відмовив, посилаючись на те, що з моменту укладення договору позики (1 червня 1993 року) пройшло більше 3-х років і тому позивачем пропущений строк позовної давності.

Чи пропущений строк позовної давності? Дайте обґрунтовану відповідь.

Рекомендації до виконання:

  1. Завдання №1 виконується у формі реферату, з дотриманням наступних вимог: a) наявність правильно оформленого списку використаних джерел; б) наявність посилань та обов’язкове використання з оформленням посилань по тексту роботи 3 наукових статей по темі реферату; в) розмір реферату - мінімум 15 сторінок; г) реферат подається в єдиній скріпленій брошурі.

  2. Завдання №2 виконується в довільній формі, шляхом відповіді на поставлене питання.

  3. Задачі вирішуються з чітким та повним обґрунтуванням відповіді та обов’язковим посиланням на відповідні норми законодавства.

  4. Виконана контрольна робота подається єдиною брошурою, з оформленою титульною сторінкою та завданням до інституту післядипломної освіти ЧДУ ім. П.Могили за 2 тижні до початку сесії.