Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOV_Progres_Microsoft_Office_Word_2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
146.11 Кб
Скачать

3.1. Планування використання земельних угідь і підвищення їх родючості

При обґрунтуванні виробничої програми з рослинництва охоплюється планування використання земельних угідь і підвищення їхньої родючості, структури посівних площ, урожайності, виробництва продукції певного асортименту, кількості та якості, а також комплекс агротехнічних заходів щодо виконання плану виробництва продукції (сорти, насінництво, добрива, пестициди, меліорація).

Планування рослинництва господарства починають з розробки балансу земельних угідь і визначення напрямів цільового використання їх у плановому періоді.

Майже всі сільськогосподарські підприємства, які займаються випуском відповідно сільськогосподарської продукції мають значні резерви для нарощування обсягів виробництва рослинної продукції і в цілому прибуткового ведення галузі як за рахунок раціональної організації використання сільськогосподарських угідь так і підвищення родючості ґрунтів.

Так, наприклад, різні земельні угіддя використовуються не з однаковою інтенсивністю. Існують земельні ділянки, які взагалі не мають ніякої цінності з точки зору їхнього виробничого використання. Тому коли складається план економічного розвитку господарства, слід передбачити переведення таких непридатних чи малопродуктивних земель у придатні або високопродуктивні. Звісно ж все це планується виходячи з матеріально-фінансових і трудових можливостей кожного господарства.

Звісно ж з роками сільськогосподарські угіддя змінюють свій склад, тобто набувають іншого сільськогосподарського призначення. Таке переведення угідь із одного виду в інший називають трансформацією земельних угідь. Основною метою її є підвищення продуктивності, тобто інтенсивності використання землі, а також створення умов для правильного облаштування території, організації виробництва, підвищення родючості, запобігання ерозії та її припинення.

Показниками ефективності трансформації земельних угідь є: приріст валової продукції і чистого доходу, строки окупності капітальних вкладень, підвищення родючості ґрунту та ін.

При плануванні трансформації земельних угідь слід виходити з конкретних внутрішніх та зовнішніх умов господарства. В одних випадках передбачають можливе збільшення площ інтенсивніше використовуваних земель за рахунок менш продуктивних пасовищ і сіножатей чи освоєння площ, які не використовуються в сільськогосподарському виробництві (болота, піски, чагарники та ін.), усунення дрібноконтурності ділянок орних земель та кормових угідь.

Розглянемо план трансформації сільськогосподарських земель підприємства на 2014 рік (табл.3.1).

Таблиця 3.1

План трансформації сільськогосподарських земель в СТОВ «Прогрес» Березнегуватського району

Назва угідь

Площа на початок планового року, га

Напрям трансформації

Площа на кінець планового року, га

Рілля:

  • богарна

1059

+54

1113

- зрошувана

-

-

-

Всього с.-г. угідь

1059

1113

Розробляючи план трансформації сільськогосподарських угідь в СТОВ «Прогрес» Березнегуватського району на 2014 рік, ми бачимо, що в попередньому 2013 році зрошуваних земель в господарстві не було, та й пропонувати їх площу в 2013 році ми не будемо, оскільки встановлення цієї системи зрошення та правильне користування нею, вимагає досить великих фінансових коштів, що буду не досить раціональним для даного підприємства.

Звісно ж із планом трансформації земельних угідь та їх використанням намічаються і заходи щодо поліпшення і збереження ґрунту (табл.3.2).

Таблиця 3.2

Заходи по поліпшенню сільськогосподарських земель підприємства СТОВ «Прогрес» Березнегуватського району на плановий 2014 рік

Назва заходу

Обсяги робіт, га

Витрати, тис. грн

Боротьба з водною ерозією

95

30,40

Вапнування земель

17

10,71

Застосовувати новітні системи обробітку ґрунту

400

46,00

В досліджуваному господарстві частина землі, а саме 95 га, знаходяться на схилі під кутом нахилу 3̊, і тому вони можуть страждати від водної ерозії. Тому ми пропонуємо на цій площі провести ярусні протиерозійні заходи, або як їх ще називають безвідвальний обробіток ґрунту. Вартість протиерозійних заходів на 1 га коштує приблизно 320 грн., і тому загальна вартість проведення цього заходу буду становити 30400 грн.

3.2. Обґрунтування асортименту та планової врожайності культур

Сівозміни є дуже важливими заходами, по збільшенню врожайності культур. Також вони сприяють тому аби землі не виснажувалися на протязі всього терміну висіву культур. А такі складові системи землеробства як: обробіток ґрунту, удобрення, захист посівів від бур’янів, шкідників та хвороб – є максимально ефективними тільки при умові чітко визначеного та науково обґрунтованого чергування культур протягом усієї ротації сівозміни.

Тому, запровадження системи сівозміни є гарантією раціонального використання та охорони сільськогосподарських земель. Якщо невиконувати всіх вимог щодо дотримання сівозмін, то може мати місце як наслідок − порушення біоенергетичного режиму ґрунтів та різке зниження урожайності сільськогосподарських культур і як супутня проблема − накопичення в ґрунтах специфічних хвороботворних мікроорганізмів та насіння бур'янів.

Таблиця 3.3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]