Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
95.47 Кб
Скачать

61

витрат виробництва. Окрема частина вартості продукції у вигляді витрат виступає в грошовому виразі як собівартість продукції.

Прибуток - це частина заново створеної вартості, виробленої і реалізованої, готової продукції розподілу. Підприємство одержує прибуток після того, як втілена у створеному продукті вартість пройде відповідну стадію обороту і набере грошової форми.

Отже, об'єктивна основа існування прибутку пов'язана з необхідністю первинного розподілу додаткового продукту. Прибуток - це форма реалізації вартості в основному додаткового прибутку. Однак прибуток включає і частину вартості необхідного продукту. Прибуток підприємств сфери матеріального виробництва - це частина національного доходу, що в результаті його первинного розподілу набирає форм чистого доходу підприємств.

Таким чином, прибуток є об'єктивною економічною категорією. Тому на його формування впливають об'єктивні процеси, що відбуваються в суспільстві, у сфері виробництва і розподілу суспільного продукту, національного доходу.

На формування абсолютної суми чистого прибутку підприємства впливають результати, тобто ефективність його фінансово-господарської діяльності, сфера діяльності, галузь господарства, установлені законодавством умови обліку фінансових результатів, а також податкова політика держави.

Метою проходження переддипломної практики і складання даного звіту є дослідження господарської діяльності підприємства, визначення особливостей формування і розподілу прибутку.

Відповідно до мети даного звіту вирішені такі завдання:

- проаналізовано господарську діяльність підприємства;

- розраховані основні показники фінансового стану підприємства;

розглянуто сутність та значення прибутку для підприємства;

- проаналізовано формування прибутку підприємства;

- досліджено вплив окремих факторів, що впливають на формування прибутку;

визначено напрями розподілу прибутку на підприємстві;

- розглянуто стан охорони праці на підприємстві.

Розділ 1

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТОВ «УкрАгроКом»

Об’єктом дослідження є товариство з обмеженою відповідальністю «УкрАгроКом». Товариство з обмеженою відповідальністю «УкрАгроКом» засноване шляхом об’єднання грошових коштів та підприємницької діяльності засновників, з правом найму робочої сили. Метою діяльності Товариства є здійснення підприємницької діяльності, направленої на отримання прибутку на внесений капітал, а також задоволення на основі одержання прибутку соціально – економічних потреб учасників та членів колективу Товариства.

Джерелом формування майна товариства є грошові та майнові внески учасників; доходи від реалізації продукції, послуг, і інших видів господарської діяльності; доходи від цінних паперів; кредити банків, та інше.

Товариство є власником:

  • майна, переданого йому засновниками;

  • продукції, виробленої в результаті господарської діяльності;

  • одержаних доходів;

  • іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом;

Предметом діяльності Товариства є:

  • виробництво та реалізація сільськогосподарської продукції;

  • переробка сільськогосподарської і промислової продукції та сировини, як власного виробництва, так і придбаної;

  • вирощування овочів (помідорів, огірків, капусти тощо);

  • вирощування насіння олійних культур для продовольчих та технічної цілей;

  • переробка фруктів, ягід на вино в межах господарства;

  • вирощування великої рогатої худоби;

  • виробництво різних продуктів;

  • виробництво товарів народного споживання;

  • торгівля нафтопродуктами;

  • розведення, продаж та переробка риби, як власного виробництва, так і придбаної;

  • аналіз економічних показників діяльності підприємства

Вищим органом Товариства є загальні збори учасників, які мають кількість голосів, пропорційну до розмірів їх паїв. При проведенні загальних зборів трудового колективу і присутності на них не менш 2/3 складу трудового колективу, з’являється правомочність вирішувати питання відкритим голосуванням за більшістю голосів. На підприємстві виробничі, трудові та економічні стосунки трудового колективу з адміністрацією, питання охорони праці та соціального розвитку регулюються колективним договором.

Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в банках, які затверджені правлінням товариства і зареєстровані в торгово–промисловій палаті, печатку зі своєю назвою. Воно є самостійним господарським об'єктом з правами і обов'язками юридичної особи, має право займатися господарською діяльністю, виходячи з цілей і завдань, складати договори, нести відповідальність згідно своїх обов'язків.

Підприємство діє на принципах повного господарського розрахунку, самофінансування і самоокупності, забезпечує соціальний розвиток і стимулювання працівників за рахунок накопичених засобів, несе повну відповідальність за результати власної господарської діяльності і виконання покладених на себе зобов'язань перед постачальниками і споживачами, бюджетом, банками, а також перед трудовим колективом згідно чинного законодавства.

Аналіз обсягу виробництва продукції у натуральному та вартісному виразі

Обсяг виробництва і реалізації продукції є взаємозалежними показниками. В умовах обмежених виробничих можливостей і необмеженому попиті на перше місце висувається обсяг виробництва продукції. Але по мірі насичення ринку і посилення конкуренції не виробництво визначає об'єм продажу, а навпаки, можливий об'єм продажу є основою розробки виробничої програми. Підприємство повинно виробляти тільки ті товари і в такому об'ємі, які воно може реально реалізувати. Темпи зростання обсягу виробництва і реалізації продукції, підвищення її якостей безпосередньо впливають на величину витрат, прибуток і рентабельність підприємства. Тому аналіз даних показників має важливе значення.

Його основні задачі:

-   оцінка ступеня виконання плану і динаміки виробництва;

-   визначення впливу чинників на зміну величини цих показників;

-   виявлення внутрішньогосподарських резервів збільшення випуску і реалізації продукції;

-   розробка заходів щодо освоєння виявлених резервів.

Узагальнюючі показники обсягу виробництва продукції отримують за допомогою вартісної оцінки. Основними показниками обсягу виробництва служать товарна і валова продукція.

Валова продукція це вартість всієї виробленої продукції і виконаних робіт, включаючи незавершене виробництво. Виражається в порівнянних і діючих цінах.

Товарна продукція відрізняється від валової тим, що в неї не включають залишки незавершеного виробництва і внутрішньогосподарського обороту. За своїм складом на багатьох підприємствах валова продукція співпадає з товарною, якщо немає внутрішньогосподарського обороту і незавершеного виробництва.

Обсяг виробництва та його динаміка показані в таблиця 1.1.

Таблиця 1.1

Обсяг виробництва та його динаміка

Рік

Обсяг виробництва продукції, тис. грн.

Темпи росту, %

Обсяг реалізації, тис грн.

Темпи росту, %

базисні

ланцюгові

базисні

ланцюгові

2011

141823,7

100

100

162689,1

100

100

2012

138690,2

97,79

97,79

180917,4

111,2

111,2

2013

196034,9

138,22

141,35

205935,1

126,58

113,83

З таблиці видно, що за три роки обсяг виробництва зріс на 41 %, а об'єм реалізації - на 13 %. Якщо за попередні роки темпи зростання виробництва і реалізації приблизно співпадали, то за останній рік темпи зростання виробництва значно вище за темпи реалізації продукції, що свідчить про накопичення залишків нереалізованої продукції на складах підприємства і неоплаченої покупцями. За весь аналізований період ми бачимо, що обсяг реалізації більший ніж обсяг виробництва. З цього можна зробити висновок про збут залишків нереалізованої продукції на складах підприємства. Підприємство має в своєму розпорядженні основні засоби

При аналізі обсягу, структури та динаміки основних засобів необхідно враховувати, що різні види основних засобів беруть різну участь у процесі господарської діяльності підприємства. Виробнича потужність визначається лише величиною промислово-виробничих основних засобів. Невиробничі основні засоби у виробництві безпосередньої участі не беруть, вони лише обслуговують культурно-побутові потреби колективу.

Обсягу, структури та динаміки основних засобів за початковою вартістю, аналіз цих складових відобразимо в таблиця 1.2.

 Таблиця 1.2

  Аналіз обсягу та динаміки основних засобів ТОВ «УкрАгроКом»

Показник

2011р.

2012 р.

2013 р.

Абсолютне відхилення (+,-)

2013р. до 2011р.

%

%

%

%

Загальна сума основних засобів в т.ч.

404873

100,00

467632

100,00

604084

100,00

199211

0,00

1)будівлі, споруди, передавальні споруди

139886

34,55

151434

32,38

247070

40,9

107184

6,35

2) машини  та обладнання

224027

55,33

269036

57,53

309607

51,25

85580

-4,08

3) транспортні засоби

40895

10,10

45295

9,67

45300

7,5

4405

-2,6

4) малоцінні необоротні матеріальні активи

25

0,02

274

0,42

504

0,35

479

0,33

Аналіз розрахунків наведених в таблиці 1.2 показує, що загальний обсяг основних засобів  ТОВ «УкрАгроКом» за 2011-2013 р. зріс на 199211 тис. грн., що відбулося переважно за рахунок збільшення таких складових, як: будівлі, споруди, передавальні споруди на 107184 тис. грн., машини  та обладнання на 85580 тис. грн., транспортні засоби на 4405 тис. грн., малоцінні необоротні матеріальні активи на 479 тис. грн.

Для забезпечення відтворення основних виробничих засобів важливе значення має вивчення їхнього стану та використання, що є важливим фактором підвищення ефективної діяльності підприємства.

Показники стану й ефективності використання основних засобів можна об'єднати в три групи, які характеризують:

1) забезпечення підприємства основними засобами;

2) стан основних засобів;

3) ефективність використання основних засобів.

Формули розрахунку показників забезпечення, стану й ефективності використання основних засобів та їхню характеристику наведено в таблиці 1.3.

Таблиця 1.3.

  Показники стану та ефективності використання основних засобів

Показник

Формула розрахунку

Характеристика

1. Коефіцієнт реальної вартості основних засобів у майні підприємства

Фз

Відображає питому вагу залишкової вартості основних засобів у загальній вартості майна підприємства

2. Коефіцієнт зносу ОЗ

Зок

Показує ступінь зносу ОЗ

3. Коефіцієнт приросту основних засобів

ву)/Фк

Показує ступінь збільшення ОЗ у звітному періоді проти минулого періоду

1.2011р. – 205526/564589=0,36

2012р. – 246033/742692=0,33

2013р. – 355550/915267=0,39

2. 2011р. – 199347/404873=0,49

2012 р.– 221599/467632=0,47

2013 р.– 248534/604550=0,41

3. 2011р. – (404873-348924)/404873=0,14

2012 р.– (467632-404873)/467632=0,14

2013 р.– (604084-467632)/604084=0,23.

На основі проведених розрахунків можна зробити висновок, що засоби праці майже на 50% є зношеними, але слід зазначити, що на підприємстві здійснюють заходи щодо оновлення основних засобів. Про це свідчить зростання коефіцієнта приросту основних засобів.

Важливим питанням аналізу оборотних активів є оцінка їх наявності (табл. 1.4). Найбільша частина оборотних активів представлена дебіторською заборгованістю по внутрішніх розрахунках – в 2011р. 36,87%, в 2013 – 31.72%, значну частину займає готова продукція - відповідно 33,12% і 27,96%.

Протягом трьох років відбулося збільшення оборотних активів на 36171 тис. грн., в основному за рахунок збільшення вартості поточних біологічних активів на 16768 тис. грн..

Це може бути тривожним сигналом, який свідчить про зниження попиту на продукцію підприємства і зниження ефективності технологічного процесу. Надлишок оборотних активів у формі запасів означає, що частина капіталу підприємства не діє і не приносить прибутку. Водночас брак запасів буде гальмувати хід операційного процесу, уповільнюючи швидкість обороту засобів підприємства. В таблиці 1.4 проаналізовано наявні оборотні активи підприємства.

Таблиця 1.4

Аналіз складу, динаміки і структури оборотних активів ТОВ «УкрАгроКом»

Джерела майна

Абсолютні величини, тис. грн.

Структура, %

Абсол. відхил., тис. грн. 2013/2011

Відхил. в структурі, %, 2013/2011

2011р.

2012 р.

2013р.

2011р.

2012р.

2013р.

Виробничі запаси

21159

28462

28661

7,2

8,57

8,68

7502

1,48

Поточні біологічні активи

21158

40519

37926

7,2

12,5

11,49

16768

4,29

Незавершене виробництво

19097

26378

20591

6,5

7,91

6,23

14,94

-0,27

Готова продукція

97372

96048

92331

33,12

28,81

27,96

-5041

-5,16

Товари

4867

3129

1733

1,6

0,93

0,52

-3134

-1,08

Дебіторська заборгованість:

за товари, роботи, послуги

2577

6866

15736

0,88

2,06

4,77

13159

3,89

з бюджетом

0

6635

30

0

2,05

0,01

30

0,01

за виданими авансами

7576

10001

3199

2,58

2,99

0,97

4377

-1,61

із внутрішніх розрахунків

108380

96480

104710

36,87

28,53

31,72

-3670

0,34

Інша поточна дебіторська заборгованість

5412

3949

15882

1,84

1,18

4,81

6800

2,97

Грошові кошти та їх еквіваленти

2074

2911

1669

0,95

0,87

0,51

-405

-0,44

Інші оборотні активи

4290

12034

7665

1,46

3,60

2,33

3375

0,87

Усього оборотні активи

293962

333412

330133

100,00

100,00

100,00

36171

0,00

Однією з найважливіших характеристик фінансового стану підприємства є його фінансова стійкість(стабільність).

Фінансова стійкість — це надійно гарантована платоспроможність, рівновага між власними та залученими засобами, незалежність від випадковостей ринкової кон'юнктури і партнерів, довіра кредиторів і інвесторів та рівень залежності від них, наявність такої величини прибутку, який би забезпечив самофінансування.

Розроблена система показників, які у вітчизняній і світовій практиці використовуються для оцінки фінансової стійкості підприємства. Основними із них є:

  • коефіцієнт фінансової залежності;

  • коефіцієнт фінансового левериджу;

  • коефіцієнт автономії;