Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСП / лр_ФДСП.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
97.33 Кб
Скачать

Задача 4

У результаті ліквідації товариства з обмеженою відповідальністю обсяг виручки від реалізації ліквідаційної маси становив 800 тис. грн. Обсяг вимог кредиторів до підприємства дорівнює 1 млн. грн. Статутний капітал становить 100 тис. грн. і сформований за рахунок вкладів чотирьох учасників товариства. Частка одного з учасників у статутному капіталі становить 70%, а частки решти учасників є однаковими. Приватне майно найбільшого учасника – 200 тис. грн., у т.ч. йому належать облігації товариства, учасником якого він є, номінальною вартістю 50 тис. грн.

Визначити джерела погашення вимог кредиторів підприємства, якою мірою вони будуть задоволені.

Задача 5

Резидент України та нерезидент уклали договір про спільну діяльність підприємств без створення юридичної особи .Ведення спільної діяльності покладено на резидента України. Частка резидента у спільній діяльності становить 65%, частка нерезидента – 35%. За результатами звітного періоду загальна сума доходів від спільної діяльності дорівнює 256 тис. грн.

Яку суму чистого доходу отримають резидент і нерезидент після оподаткування, якщо доходи останнього були репатрійовані?

Література

Основна: 2, 10, 11, 14, 19, 21

Додаткова: 7, 10, 13, 15, 17, 18, 25, 37

ЛАБОРАТОРНЕ заняття № 2

Тема заняття:

Формування власного капіталу підприємств

Мета заняття:

Закріпити теоретичні знання і сформувати практичні навики з формування власного капіталу підприємств

Обладнання:

1. Методичні рекомендації.

2. Контрольні завдання.

3. Мікрокалькулятори.

4. Бланки “Звіт про власний капітал”.

План

  1. Статутний капітал і корпоративні права підприємства

  2. Резервний капітал підприємства, його види та джерела формування

  3. Звіт про власний капітал

Методичні рекомендації

Однією з ключових категорій фінансів підприємств є капітал. Саме з його формуванням і використанням безпосередньо пов’язана фінансова діяльність суб’єктів господарювання. Капітал – це власність відповідної фізичної або юридичної особи на активи: майно і об’єкти, які є на підприємстві. Пасивна сторона балансу містить інформацію про те, яку частину капіталу надано в розпорядження підприємства його власниками (власний капітал) і яку – кредиторами (позичковий капітал).

Власний капітал показує частку майна підприємства, яка фінансується за рахунок коштів власників і власних засобів підприємства.

Власний капітал підприємства по П(С)БО) – це підсумок першого розділу пасиву балансу, тобто перевищення балансової вартості активів підприємства над його зобов’язанням. Основними складовими власного капіталу є статутний капітал, додатковий і резервний капітал, нерозподілений прибуток .Це підтверджується характеристикою елементів власного капіталу, яка міститься у стандартах П(С)БО 2 ”Баланс” і П(С)БО 5 „Звіт про власний капітал”.

Розмір статутного капіталу в результаті діяльності підприємства може змінюватись (збільшуватись і зменшуватись). В залежності від цього формується новий ринковий курс акцій.

Кр(новий)= Кбе / загальна кількість акцій, (2.1)

де Кр– новий ринковий курс акцій,

Кб – ринковий(біржовий) курс акцій,

Ке – курс емісії нових акцій.

Метою складання звіту про власний капітал підприємства є розкриття і аналізу інформації щодо змін у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Читаючи звіт, можна з’ясувати основні чинники (операції), які вплинули на зміни у складі власного капіталу в цілому та окремих його позицій зокрема.

Звіт складається у вигляді шахової таблиці в розрізі статей, які включаються до складу 1р. пасиву балансу та причин їх зміни. Шаховий принцип побудови звіту передбачає розміщення по горизонталі елементів (статей) власного капіталу, а по вертикалі – основні операції, які можуть призвести до зміни окремих статей і власного капіталу в цілому.

Звіт про власний капітал складається на підставі балансу, звіту про фінансові результати, а також аналітичних даних до відповідних облікових регістрів.

Якщо залишки, які містяться в балансі, збігаються з даними, наведеними у звіті про власний капітал, то звітність складена правильно.

Соседние файлы в папке ФДСП