Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСП / лр_ФДСП.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
97.33 Кб
Скачать

Література

Основна: 4, 14, 21

Додаткова: 3, 9, 25

ЛАБОРАТОРНЕ заняття № 4

Тема заняття:

Позичковий капітал підприємства

Мета заняття:

Закріпити теоретичні знання та сформувати практичні навики з визначення потреби підприємства у позичковому капіталі

Обладнання:

  1. Методичні рекомендації.

  2. Мікрокалькулятори.

  3. Контрольні завдання.

План

  1. Фінансові кредити, його види

  2. Комерційні кредити

  3. Вплив часу на визначення вартості грошей

Методичні рекомендації

Позичковий капітал характеризує частину активів підприємства, що профінансована його кредиторами всіх видів. Залежно від строків виконання зобов’язань позичковий капітал поділяється на довгостроковий і поточний.

Згідно з ПС)БО2 довгостроковими зобов’язаннями слід розуміти зобов’язання, що будуть погашені протягом строку, який перевищує 12 календарних місяців, або протягом строку, що перевищує операційний цикл, якщо він більший 12 календарних місяців.

Під поточними зобов’язаннями необхідно розуміти зобов’язання, що будуть погашені протягом операційного циклу або повинні бути погашені протягом 12 місяців з дати складання балансу.

Графік погашення боргу складається позичальником і пропонується кредитору при подачі заявки на одержання кредиту. Кредит може повертатися починаючи в різні періоди після одержання рівними частинами, або рівними частинами в частині років та з повним погашенням в останній рік. При цьому сума плати за кредит буде різною. Вибір варіанту повернення кредиту не завжди визначається його ціною. З цих двох варіантів вибирають той, який забезпечений надходженнями грошей від реалізації відповідного проекту у всі періоди, особливо в перші.

Проблема “гроші - час” не нова, тому відпрацьовано зручні моделі та алгоритми, які дозволяють орієнтуватися в справжній вартості майбутніх дивідендів з позицій поточного періоду.

Різноманіття завдань щодо визначення зміни вартості грошей у часі можна поєднати у 2 групи компаундирування та дисконтування.

Компаундирування - визначення майбутньої вартості грошей (від англ. FV, future value- майбутня вартість) процес переходу від теперішньої вартості (PV) до майбутньої (FV

FVn =PV*(1+i)n , (4.1.)

де FV – майбутня вартість грошей,

PV – теперішня(поточна) вартість грошей,

і – процент банку,

n – кількість періодів.

Дисконтування - визначення поточної (теперішньої) вартості грошей (англ.PV, present value - теперішня вартість):

PV= FVn / (1+i)n, (4.2)

FV – майбутня вартість грошей,

PV – теперішня(поточна) вартість грошей,

і – процент банку,

n – кількість періодів.

Завдання Задача 1

Підприємець вирішує почати свою діяльність з 1 січня 2006 року, інвестуючи в неї 7000 грн. Він планує купити автомобіль за 6000 грн.., для перевезення товарів. Гараж для автомобіля буде орендуватися на умовах 100 грн. у місяць, які будуть виплачуватися авансом. Потрібно також додатково 500 грн. для обладнання автомобіля і гаража. Для початку діяльності потрібні оборотні кошти в розмірі 3500 грн.

Очікується, що виручка від надання послуг буде складати 2000 грн. щомісячно. Кошторисні витрати послуг 1200 грн. щомісячно. Послуги надаються за умов негайної оплати. Поточні щомісячні витрати складуть: заробітна плата помічника – 250 грн.; витрати по експлуатації вантажівки – 200 грн.; інші витрати – 100 грн.; витрати на власні потреби – 500 грн. Податки становлять – 420 грн.

За наведеними даними підготувати прогноз руху грошових коштів по місяцях на період до 30 червня і обчислити можливу потребу в позичкових коштах.

Соседние файлы в папке ФДСП