Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IV kyrs med fakyltet moduli UKR / ЗМ 5 тема 5.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
246.27 Кб
Скачать

Інфільтративний туберкульоз легень (ітб)

Це специфічний ексудативно-пневмонічний процес протяжністю більше 10 мм зі схильністю до прогресуючого перебігу.

У вперше захворілих інфільтративний туберкульоз зустрічається у 60% випадків.

Патогенез

Інфільтрат - це свіже або старе туберкульозне вогнище із широкою зоною перифокального запалення.

Вогнища із зоною перифокального запалення виникають внаслідок

екзогенної суперінфекції

- екзогенне надходження до інфікованого організму вірулентних МБТ;

- прогресування вогнищевого туберкульозу.

ендогенної реактивації

- щільних вогнищ, що утворилися при інволюції м’яковогнищевого або інших форм туберкульозу;

- гематогенний засів з екстрапульмональних старих вогнищ.

Посиленню запальної реакції навколо вогнищ сприяє масивна суперінфекція, а також фактори, що знижують специфічний імунітеті і створюють передумови для швидкого росту і розмноження МБТ.

Фактори: супутні захворювання (цукровий діабет, алкоголізм, наркоманія, СНІД),

лікування імунодепресантами/кортикостероїдами, психічні травми, гіперінсоляція, гормональна перебудова організму.

Патомор-

фологія

При екзогенному потраплянні МБТ спочатку уражуються бронхіол. Поступово процес переходить на альвеоли з утворенням пневмонічних фокусів.

. Вміст вогнища розрихлюється і розплавляється. Навколо старих вогнищ розвивається перифокальне запалення ексудативного характеру В подальшому запалення уражує лімфатичні судини і стінку бронха, проникає у його просвіт. Звідси процес розповсюджується на альвеоли з утворенням ексудативних ділянок запалення.

Розвиток цієї форми ТБ пов’язаний із наявністю зон специфічної гіперсенсибілізації легеневої тканини, що виникають при первинному потраплянні МБТ до організму. В цих зонах відбувається бурхлива гіперреакція при повторному потраплянні МБТ і великому їх скупченні та при швидкому розмноженні у легеневій тканині.

Такі зони гіперсенсибілізації – набута властивістю легеневої тканини.

Клініко-рентгено-

логічні варіанти інфільтрату

Лобулярний - негомогенна тінь, утворена конгломератом вогнищ, об’єднаних тінню перифокального запалення, у центрі тіні часто відбувається розпад.

Округлий (Ассмана-Редекера) - округлої форми відносно гомогенна тінь малої інтенсивності з чіткими контурами. Можливе розпад легеневої тканини у вигляді прояснення, яка визначається на ранніх етапах тільки при томографічному дослідженні

Хмароподібний (Рубінштейна) — характеризується наявністю ніжної, слабкої інтенсивності гомогенної тіні неправильної форми, з нечіткими розмитими контурами. Часто відмічається швидкий розпад легеневої тканини і утворення каверни.

Перисцисурит – інфільтрат, розміщений у легеневій тканині вздовж міжчасткової борозни. З боку між часткової щілини він має чіткий контур , верхня його межа – розмита. Тінь має вигляд трикутника, верхівкою зверненого до кореня легені (трикутник Сержана). Як і при інших варіантах, може бути розпад.

Лобіт – інфільтративна тінь, що охоплює цілу частку легені (переважно верхню справа), частіше негомогенна, з наявністю поодиноких або декількох порожнин розпаду. Іноді можливе утворення великих або гігантських порожнин.

Клінічний перебіг

ІТБ не має характерної клінічної картини.

- Гострий початок - нагадує захворювання на грип або пневмонію (“маски” ТБ).

Виражені симптоми інтоксикації, кашель з мокротинням, іноді кровохаркання, біль в грудній клітці на боці ураження (залучення у процес плеври) відмічаються при хмароподібному інфільтраті, перисцисуриті.

Лобіт характеризується різким погіршенням стану хворого, симптоми інтоксикації, кашель , кількість мокротиння збільшуються.

- Малосимптомний початок (клінічні прояви виражені слабко)– зазвичай відмічається підвищена втомлюваність, зниження апетиту, періодичний підйом температури тіла. Характерний для округлого, лобулярного інфільтратів.

- Безсимптомний.

Об’єктивні

дані

Пальпація, перкусія, аускультація:

- лобулярний, округлий інфільтрати - зміни часто не виявляються;

- хмароподібний інфільтрат, перисцисурит, лобіт – над ділянкою ураження – підсилення голосового тремтіння, вкорочення легеневого звуку, везикобронхіальне дихання, іноді – дрібнопухирчасті хрипи.

Аналіз

крові

Зміна показників залежить від величини інфільтрату і характеру запальної реакції. Виражена ексудація легеневої тканини – підвищення лейкоцитів до 15-20х109/л, збільшення паличкоядерних нейтрофілів, лімфопенія, підвищення ШОЕ до 20-40 мм/год.

Відносно обмежене ураження – тільки незначне підвищення ШОЕ або також наявний і незначний лейкоцитоз.

Лікування

Кат. 1 або 3, можлива 2 (у разі рецидиву, перерваного більше ніж 2 міс. лікування, невдачі лікування).

Наслідки

- Повне розсмоктування - відбувається при невеликих за розмірами казеозних вогнищах і пери фокальній інфільтрації.

- Утворення рубця (не виявляється при рентгенологічному дослідженні).

- Утворення індуративного поля – інфільтрат розсмоктується не повністю і проростає сполучною тканиною.

- Формування фіброзно-вогнищевого ТБ – перифокальна інфільтрація розсмоктується, казеозні маси ущільнюються та інкапсулюються. Вогнище не більше 1 см в діаметрі.

- Формування туберкульом – утворюються у разі наявності інкапсуляції казеозних вогнищ великих розмірів. Туберкульози – більше 1 см в діаметрі.

- Перехід у циротичний ТБ – при частковому розсмоктуванні лобіту з подальшим проростанням сполучної тканини.

- Перехід у фіброзно-кавернозний туберкульоз легень.

Диференціальна діагностика ІТБ - з неспецифічною пневмонією (плевропневмонія), вірусною пневмонією з атиповим перебігом, інфарктом легені, еозинофільним інфільтратом, раком легені, пневмомікозами (кандидомікоз, актиномікоз).

Соседние файлы в папке IV kyrs med fakyltet moduli UKR