Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
413ukr / МЕТОД_ПРАКТ_УКР / Тема_25-26.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
160.77 Кб
Скачать

Змістовний модуль 11. Третинний та вроджений сифіліс

Тема 25. Третинний період сифілісу

Тема 26. Вроджений сифіліс Підсумковий тестовий контроль. Етап 4.

Задача № 1. Хворий 40 років скаржиться на висипку на шкірі. Об’єктивно: у підлопатковій ділянці справа – напівкулясті синюшно-червоні не болючі щільної консистенції згруповані горбики, розміром з горошину, деякі з ознаками виразкування, на шкірі кінцівок – рубці, схожі на мозаїку. При рентген-дослідженні – розширення висхідної частини аорти. РІФ, РІБТ – позитивні. Реакція Васермана негативна. Який діагноз можна буде встановити?

A Туберкульозний вовчак.

B Базально-клітинна карцинома.

C Третинний період сифілісу.

D Лепра, лепроматозний тип.

E Трихофітія інфільтративно-нагнійна.

Задача № 2. На 7 добу життя новонародженого госпіталізовано із симптомами інтоксикації, утрудненим носовим диханням за типом «сухого сопіння», гепатолієнальним синдромом, неврологічними розладами, везикулярним висипом на тулубі, долонях, підошвах на інфільтрованому фоні, які залишають після проривання мідно-червону поверхню. Яку інфекцію можна запідозрити?

A Сифіліс.

B Краснуха.

C Токсоплазмоз.

D Цитомегаловірусна інфекція.

E Герпетична інфекція.

Задача № 3. Хвора Н., 47 років скаржиться на появу висипу у підлопаткових ділянках та на сідницях. При огляді у цих місцях маються горбики розміром до 7 мм у діаметрі, темно-червоного кольору з бурим відтінком, напівсферичної форми, щільно-еластичної консистенції. Елементи мають правильні обриси, розташовані у вигляді окремих груп, ізольовані один від одного. Реакція Васермана негативна. Який діагноз найбільш вірогідний?

A Туберкульозний вовчак.

B Сифіліс вторинний рецидивний.

C Фурункульоз.

D Сифіліс третинний горбиковий.

E Лейшманіоз шкіри.

Задача № 4. При профогляді хлопчика в дитячому будинку встановлено, що він відстає у фізичному та інтелектуальному розвитку від одноліток. Шкірні покриви дитини без патологічної висипки, лімфатичні вузли не збільшені. Череп має сідницеподібну форму, ніс сідлоподібний, піднебіння високе. Обидва передні верхні різці мають діжкоподібну форму з вирізкою у вигляді напівмісяця на вільному краї. Який діагноз можна буде встановити?

A Сфіліс вроджений ранній.

B Сифіліс вроджений латентний.

C Сифіліс вроджений пізній.

D Сифіліс третинний.

E Сифіліс прихований пізній.

Задача № 5. Хворий 56 років скаржиться на біль при рухах в колінному суглобі та виразки, що довго не загоюються, які утворилися 4 місяці тому на місці щільних новоутворень. 2 роки тому на шкірі тулуба спостерігав розповсюджену висипку, яка без лікування самостійно регресувала. На шкірі правої гомілки та стегна спостерігаються декілька виразок округлої форми з глибоким дном та рівними щільними краями, оточені гіперемічним вінчиком. Навколо виразок спостерігаються поодинокі щільні горбики. КСР - негативний. Який діагноз можна буде встановити?

A Туберкульоз шкіри.

B Сифіліс третинний.

C Множинні ектими.

D Сифіліс вторинний.

E Лейшманіоз шкіри.

Задача № 6. Хворий 47 років скаржиться на висип на шкірі упродовж 2 місяців. Спочатку з’явилися щільні, підвищені над рівнем шкіри вузлики, темно-червоного кольору, які поступово регресували, залишаючи після себе пігментні рубчики. Три роки тому хворий спостерігав на тому ж місці рожево-червоні плями, які без лікування зникли. При огляді: на шкірі правої бокової поверхні тулуба - різко відмежовані від здорової шкіри невеликі горбики. Який діагноз можна буде встановити?

А Третинний сифіліс

В Вторинний сифіліс

С Первинний сифіліс

D Лейшмоніоз

Е Актиномікоз

Задача № 7. Дитина, 5 днів, народилася від матері, котра не має постійного місця проживання. Об`єктивно: на шкірі рясний плямистий висип яскраво-червоного кольору, розмірами з сочевицю. На долонях та підошвах міхурі, навколо яких вінчик мідно-червоного кольору, після розриву яких залишаються ерозії. Навколо рота шкіра інфільтрована, з глибокими тріщинами. Підшкірно-жировий шар розвинутий недостатньо, лімфатичні вузли збільшені. Який діагноз можна буде встановити?

A Епідемічна міхурниця (пухирчатка) новонароджених.

B Вроджений бульозний епідермоліз.

C Ексфоліативний дерматит Рітера.

D Алергічний дерматит.

E Вроджений ранній сифіліс.

Задача № 8. Яке лікування показане вагітній жінці у випадку якщо вона 7 років тому хворіла на сифіліс, отримала з цього приводу повноцінне специфічне лікування та була після його завершення знята з диспансерного обліку в ШВД?

A Профілактичне лікування.

B Превентивне лікування.

C Пробне лікування.

D Специфічне лікування.

E Лікуванню не підлягає.

Задача № 9. Проявом якої патології є наявність на шкірі хворого еритеми Фурнье?

A Прояв раннього прихованого сифілісу.

B Прояв вторинного свіжого сифілісу.

C Прояв рецидивного сифілісу.

D Прояв первинного сифілісу.

E Прояв третинного сифілісу.

Задача № 10. На прийом до венеролога звернувся хворий віком 65 років зі скаргами на ураження шкіри передньої поверхні гомілки. При огляді знайдено виразку зі щільними краями, в’язким виділенням. Поруч з виразкою – рубець, схожий на зірку. КСР – негативний. РІТ та РІФ – різко позитивні. Який діагноз можна буде встановити?

A Скрофулодерма

B Індуративна еритема

C Гумозний сифілід

D Хронічна виразкова піодермія

E Ракова (пістрякова) виразка

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Соседние файлы в папке МЕТОД_ПРАКТ_УКР