Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
413ukr / МЕТОД_ПРАКТ_УКР / Тема_29-30.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
341.5 Кб
Скачать

Модуль 1. Дерматовенерологія

Змістовний модуль 13. Дерматологічні аспекти ВІЛ-інфекції

Тема 29. Віл-інфекція

Тема 30. Снід Підсумковий тестовий контроль. Етап 4

Задача № 1. Хворий 29 років, іноземець, поступив в стаціонар із скаргами на діарею (до 3-4 раз на день), різке схуднення, утруднене дихання, кашель. При обстеженні виявлено пневмоцитарну пневмонію. в анамнезі багаточисленні статеві контакти з маловідомими жінками. На предмет якого захворювання найбільш доцільно почати обстеження?

A Неспецифічний виразковий коліт.

B Туберкульозний мезаденіт.

C Дизентерійна діарея.

D Синдром набутого імунодефіциту.

E Третинний сифіліс.

Задача № 2. У ВІЛ-інфікованого має місце мононуклеозоподібний синдром, який характеризується гарячкою, ангіною, симетричним збільшенням шийних, потиличних, пахвових і пахвинних лімфатичних вузлів, збільшенням печінки і селезінки. Якій стадії ВІЛ-інфекції (за ВООЗ) відповідає наведений симптомокомплекс?

A Латентний період.

B Гостра інфекція.

C Генералізована персистуюча лімфаденопатія.

D СНІД-асоційований симптомокомплекс.

E СНІД.

Задача № 3. У лікаря-хірурга Г., під час операції з приводу розриву селезінки в хворого М., який знаходиться на обліку в центрі СНІД, відбулася аварійна ситуація – розрив рукавичок і влучення крові на шкіру. Які терміни дослідження крові на антитіла до ВІЛ в лікаря-хірурга?

A У першу добу після аварійної ситуації, потім - через 4 тижні, 6 місяців.

B У першу добу після аварійної ситуації, потім через 4 тижні, 6 місяців

C Дослідження крові не проводиться

D У перші 3 дні після аварійної ситуації, потім через 1, 3, 6 місяців

E У перші 5 днів після аварійної ситуації, потім через 3, 6 місяців, 1 рік.

Задача № 4. Дитина віком 1 рік з перинатальною ВІЛ-інфекцією – ІІІ-я клінічна стадія, тяжка імунодепресія (СD4+ менш, ніж 200 кл/мл). В ході диспансерного обстеження виявлено різке зниження гостроти зору, при огляді дна ока ознаки запалення судинної оболонки та ІІ пари черепно-мозгових нервів. Імуновірусологічне обстеження дитини виявило ДНК та антитіла проти цитомегаловірусу в сироватці крові. Діагностовано хориоретиніт. Виберіть засіб етіотропної терапії.

A Рибавирін довенно.

B Рекомбінантний інтерферон підшкірно.

C Ганцикловір довенно.

D Амантадин внутрішньо.

E Імуноглобулін людини проти цитомегаловірус.

Задача № 5. Чоловік, 23 років, звернувся зі скаргами на біль і висип за ходом міжреберних проміжків справа. Діагностовано оперізуючий герпес. 3 роки тому вживав опіоїди довенно. При огляді виявлено схуднення, кашель, сухі і вологі хрипи в легенях, збільшення шийних і підпахвинних лімфатичних вузлів, везикульозний висип за ходом міжреберних нервів справа, температура тіла - 380 С. На рентгенографії органів грудної клітки є затемнення у верхній долі правої легені. Яке захворювання слід запідозрити?

A Туберкульоз.

B ВІЛ-інфекція.

C Гематобластома.

D Інфекційний мононуклеоз.

E Сепсис.

Задача № 6. У ВІЛ-інфікованого хворого, який 2 роки почував себе цілком задовільно, під час планового диспансерного огляду виявлено схуднення, пронос, збільшенні лімфатичні вузли - шийні і підпахвинні, масивні білі налети на слизовій оболонці порожнини рота, субфебрильну температуру тіла. Проведено імунологічні дослідження: СD4+ клітини 350 в 1 мкл крові. Вірусне навантаження 55000 в 1 мл крові. Дайте рекомендації стосовно лікування.

A Антиретровірусна терапія трьома препаратами.

B Антиретровірусна терапія двома препаратами.

C Антиретровірусна терапія одним препаратом.

D Антибіотики, ретровір, імуномодулятор.

E Протигрибкові препарати, ретровір, імуномодулятор.

Задача № 7. Жінка, 25 років, звернулася у жіночу консультацію, де діагностовано вагітність 13 тижнів. При первинному обстеженні у неї вперше в житті виявлено антитіла до ВІЛ. Пацієнтка почувається задовільно, незначно збільшені шийні і підпахвинні лімфатичні вузли. В анамнезі споживання наркотичних засобів немає, бували дошлюбні статеві контакти з різними чоловіками. Дайте рекомендації стосовно профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ-інфекції.

A Ретровір з 36 тижня вагітності.

B Ретровір з 14 тижня вагітності.

C Ретровір з 28 тижня вагітності.

D Невірапін 200 мг перед родами.

E Плановий кесарський розтин.

Задача № 8. Хворий 32 років. Енергійна активна людина. Спортсмен. Неодружений. Вважає себе цілком здоровим. З захворювань відмічає в анамнезі лише ГРВІ та генітальний герпес, що рецидивує 5-6 разів на рік при простуді, фізичному або емоційному перевантажені. За своїм здоров’ям стежить уважно. Багаторазово за своєю ініціативою проходив різні обстеження у різних спеціалістів. При комплексному імунологічному дослідженні лікар звернув увагу на зменшення у хворого кількості CD4+ лімфоцитів до 500 клітин/мкл. Що повинен зробити лікар?

A Почати протигерпетичну терапію.

B Запідозрити у хворого СНІД та провести дообстеження.

C Провести повторне імунологічне дослідження через 1-2 місяці.

D Терміново призначити хворому неспецифічну імуностимулюючу терапію.

E Рекомендувати повторне обстеження через рік.

Задача № 9. Хвора 28 років. У минулому відбувала покарання у колонії загального режиму. Має позалегенну форму туберкульозу (туберкульозний спондилоартрит). Звернулася до лікаря зі скаргами на виникнення «сінців» на шкірі гомілок, що не проходили протягом 4-х місяців. За результатами обстеження лікар встановив діагноз «Саркома Капоші». Додатковим дослідженням встановлено діагноз ВІЛ інфекціі. Яка клінічна стадія ВІЛ-інфекції є у хворої?

A Перша.

B Друга.

C Третя.

D Четверта.

E П’ята.

Задача № 10. Пацієнтку направлено на обстеження на ЗПСШ у шкірно-венерологічний диспансер після зґвалтування невідомим. Збудники ІПСШ не знайдено. КСР – негативний. Дослідження на ВІЛ – негативне. Тест на вагітність – негативний. Клінічних проявів ЗПСШ у пацієнтки немає. Що повинен лікар рекомендувати пацієнтці у подібному випадку?

A вирішення питання призначення лікування тільки після обстеження ґвалтівника на ЗПСШ.

B чотиритижневий курс хіміопрофілактики антиретровірусними препаратами.

C превентивне лікування не призначається.

D превентивне лікування проводиться виключно за рішенням слідчих органів.

E превентивне лікування може бути призначене тільки лікарем СМЕ.

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Соседние файлы в папке МЕТОД_ПРАКТ_УКР