Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уява.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
37.79 Кб
Скачать

15.6. Індивідуальні відмінності уяви

Уява є індивідуально своєрідним психічним процесом. Люди між собою відрізняються за широтою, змістовністю, швидкістю, легкістю і силою образів уяви, за їхньою яскравістю, реалістичністю і дієвістю, а також за домінуванням тих чи інших образів уяви.

Широта та змістовність уяви залежать від потреб, інтересів, видів діяльності людини, її знань та життєвого досвіду. Чим шир­ше коло потреб та інтересів людини, чим багатший її досвід та знання, тим багатша уява за широтою та змістом.

Образи уяви можуть з'являтися з різною швидкістю та легкістю. Перше певною мірою залежить від темпераменту люди­ни, друге — від досвіду роботи в певній галузі, а також від доміну­вання в людини образів чи понять.

Сила та яскравість образів уяви пов'язані з емоціоними риса­ми людей; реалістичність та дієвість визначаються наближенням до об'єктивної дійсності і тим, наскільки уява впливає на наші пла­ни і наміри. Домінування тих чи інших образів уяви виявляється у тому, що людина з розвинутою музичною фантазією всі свої вра­ження швидко перетворює в яскраві слухові образи. Уява людини, що працює в галузі техніки, характеризується створенням пере­дусім ясних зорових образів. Для уяви актора характерним є вико­ристання слухових, зорових та рухових образів уяви. Дотикова уява слугує людям, які втратили зір. Індивідуальні відмінності

Уява — це психічний процес створення людиною на основі її попе­реднього досвіду образів об'єктів та явищ, які вона безпосередньо не сприймає і не сприймала. Цей процес властивий лише людині; він з'являється на тому етапі пізнання, коли невизначеність ситуації достатньо велика і знання ще не оформились у логічну категорію. Уява є основним психологічним механізмом творчого процесу. Розрізняють наукову, технічну, літературну, художню, музичну та інші різновиди творчості.

Уява виконує низку вижливих функцій в життєдіяльності люди­ни: антиципуючу, пізнавальну емоційну, захисну, регулюючу, контрольно-коригуючу, естетичну, перевтілення.

Найбільш відомі теоретичні підходи до вивчення уяви розробля­лись у філософії раціоналізму, асоціативній психології та психо­аналізі. На підставі різних теоретичних концепцій були висунуті гіпотези рекомбінації, випадкових знахідок, впізнавання творчих ідей і синестезії, які по-різному пояснювали психологічні механізми уяви.

Уяву класифікують за змістом (художня, наукова, технічна та інші види), характером психічної активності (активна та пасивна), характером цілей діяльності (мимовільна та довільна), ступенем реальності (реалістична та фантастична), ступенем новизни й оригінальності (репродуктивна та творча), просторо­вими характеристиками об'єктів, які уявляються (просторова та непросторова), характером образів, якими оперує людина (конкретна та абстрактна), провідною роллю психічних про­цесів (інтелектуальна та емоційна). Образи пасивної уяви, вик­ликані навмисно, і не пов'язані з зусиллям волі, яка би скеровува­ла їхнє втілення у життя, називають маренням. Уяву, яка знахо­дить свій вияв у створенні образів бажаного майбутнього, нази­вають мрією.

Відомі наступні типові прийоми створення образів уяви: аглю­тинація, доповнення, комбінування, гіперболізація, акцентування, літота, якісне перетворення, типізація, схематизація, перенесен­ня, аналогія та реконструювання.