Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Урок Україна і світове господарство.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
38.51 Кб
Скачать

2. Географія зовнішньої торгівлі

Прийом «Слово вчителя»

Україна здійснює зовнішньоторговельні операції майже з 200 країнами світу, але головними торговельними партнерами залишаються країни СНД, насамперед Росія. На них припадає 35 % експорту й 40 % імпорту України. Зовнішньоторговельний обіг України з Росією перевищив 30 млрд дол. США. Питома вага цієї держави в українській зовнішній торгівлі становить понад 25 %, при цьому Україна має постійне й значне від’ємне сальдо. Головна причина — великі обсяги імпорту енергоносіїв, Україна купує багато російського паперу, машин і обладнання, деяких видів металів.

На Росію припадають і найбільші обсяги українського експорту. Основними їх споживачами є центральні райони Росії, на які припадає більшість імпорту. Значними споживачами залізної руди й чорних металів є Поволжя та Північний Кавказ.

З інших країн — членів СНД найважливіші партнери: Білорусь, Узбекистан, Казахстан, Туркменистан, Молдова. Так, до Білорусі та Молдови вивозиться прокат чорних металів, до Казахстану й Узбекистану — продукція машинобудування та хімічної промисловості. У свою чергу, Білорусь поставляє в Україну трактори, вантажні автомобілі, електронно-обчислювальні машини; Казахстан — шкірсировину, концентрати кольорових металів; Молдова — продукцію виноробної промисловості, килими, виноград; країни Середньої Азії — природний газ, бавовну, концентрати кольорових металів; держави Закавказзя — нафту, алюмінієвий прокат, чай, фрукти, вино.

Великими є обсяги зовнішньої торгівлі з іншими країнами, а саме — з Китаєм, Туреччиною, Італією, Німеччиною, США, Польщею. До країн ЄС експортується чверть українських товарів, що надходять на зовнішній ринок, а імпорт становить майже третину. Найбільше з Європи надходить обладнання, машин та транспортних засобів, зростають закупки полімерних матеріалів, фармацевтичної продукції та паперу.

У цілому протягом декількох років найбільшими споживачами українських товарів є Росія, Китай, Туркменистан, Туреччина, Білорусь, Німеччина, Польща, Угорщина, США й Італія. Питома вага цих десяти торговельних партнерів України в загальному зовнішньоторговельному обігу перевищує дві третини.

Зовнішня торгівля залишається досить залежною від зовнішніх чинників, оскільки для неї характерна обмежена кількість основних торговельних партнерів. Розв’язання проблеми збільшення українського експорту вимагає підвищення конкурентоспроможних підприємств обробної промисловості. Це важливо для виходу на зовнішні ринки основних регіонів світу. У зв’язку із цим виникає необхідність стимулювати розвиток наукоємних виробництв, насамперед точного машинобудування та хімії органічного синтезу.

Непогані перспективи має зростання надходжень від експорту послуг. Для цього Україні потрібно максимально використовувати можливості газотранспортної системи, розвивати автомобільний і залізничний транспорт.

Прийом «Картографічна лабораторія»

1) Підпишіть на контурній карті назви країн, що є найбільшими торговими партнерами України.

2) Схарактеризуйте торговельні відносини України з державами, які входять до ЄС. Зверніть увагу на те, що в торгівлі з ними спостерігаються такі тенденції: зменшення експорту товарів супроводжувалося суттєвим зростанням їх імпорту, одночасно відбувалося зростання обсягів зовнішньоторговельних послуг та прямих інвестицій.