Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Урок Україна і світове господарство.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
38.51 Кб
Скачать

IV. Узагальнення та систематизація знань

Прийом «Бліцопитування»

1) Назвіть можливі позитивні й негативні наслідки вступу України до СОТ.

2) До чого може призвести скорочення державних програм підтримки сільського господарства у зв’язку зі вступом України до СОТ?

3) Доповніть схему «Зовнішня торгівля між Україною та Росією».

Україна

Росія

Продукти харчування (олія, молочні продукти, кондитерські вироби)

Мінеральна сировина (природний газ, нафта, вугілля)

Прийом «Дидактична гра “Шукаємо аналогії”»

Методика проведення.Це завдання передбачає наявність ключа у вигляді варіантів аналогій (пара слів) і шифрування, де перелічені різні пари слів, які необхідно віднести до відповідної групи. Завдання полягає в доборі пар слів за заданими прикладами. Воно дозволяє не тільки закріплювати матеріал, але й розвивати логічне мислення.

Приклад

Шифрування

Нафта — бензин;

Росія — торговельний партнер України;

зовнішня торгівля — міжнародне співробітництво;

індустріалізація — заводи;

експорт — імпорт.

Ключ

1. Рослинництво — сільське господарство. Із шифрування йому відповідає Росія — торговельний партнер України.

2. Чавун — сталь (нафта — бензин);

3. Еміграція — імміграція (експорт — імпорт).

4. Урбанізація — міста (індустріалізація — заводи).

5. Місто — населений пункт (зовнішня торгівля — міжнародне співробітництво).

V. Домашнє завдання

1) Опрацюйте відповідний матеріал підручника.

2) Які країни є найбільшими імпортерами української продукції?

3) У країні тривають дискусії з приводу ефективності іноземних інвестицій, які вкладаються в розвиток спеціальних економічних зон. Деякі фахівці стверджують, що іноземні капітали не стали чинником прискорення соціально-економічного розвитку України й не сприяють розв’язанню таких важливих завдань країни, як технічне відновлення виробництва й подолання залежності від імпорту. На доказ вони наводять такі факти: найбільш привабливими для іноземних інвесторів є внутрішня торгівля, фінансова сфера, харчова промисловість; недостатньо цікавить інвесторів машинобудування, транспорт, наука. До того ж пільги спеціальних економічних зон призводять до зменшення податкових зборів, а значна частина прибутку йде за кордон (у 2005 р. частина пільг була скасована). Ці фахівці стверджують, що для розвитку національної економіки потрібно більше спиратися на внутрішні інвестиції. Висловте власну думку щодо цього питання.

4) Важливим чинником залучення інвестицій у місто, район (область) є створення його привабливого іміджу. В Україні приділяється недостатньо уваги ролі інформації в забезпеченні економічного зростання. У той самий час у розвинених країнах засоби масової інформації широко використовуються для реклами досягнень і презентації переваг тієї чи іншої території.

Уявіть, що ви берете участь у рекламній кампанії свого населеного пункту (району, області). Ваше завдання — якомога привабливіше, яскравіше й цікавіше подати його природні й господарські об’єкти, переконати потенційних інвесторів вкласти капітал у господарство саме вашого населеного пункту (району, області).

5) Підготуйтеся до тематичного оцінювання.