Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя курсова.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
98.72 Кб
Скачать

2.5 Використання сучасних технологій для вивчення пасивного граматичного матеріалу

У сучасному суспільстві усе більше зростає роль іноземних мов. Знання іноземної мови дає можливість прилучитися до світової культури, використати у своїй діяльності потенціал великих ресурсів глобальної мережі Інтернет, а також працювати з інформаційними й комунікаційними технологіями й мультимедійними засобами навчання.

Ціль навчання іноземної мови - це комунікативна діяльність учнів, тобто практичне володіння іноземною мовою. Завдання вчителя- активізувати діяльність кожного учня в процесі навчання, створити ситуації для їхньої творчої активності.

Світ новітніх інформаційних технологій займає все більше місце в нашому житті. Використання їх на уроках іноземної мови підвищує мотивацію й пізнавальну активність учнів, розширює їхній кругозір. Використання комп'ютерів розкриває резерви навчального процесу, розширює дидактичні можливості вчителя, дозволяючи перекласти на комп'ютер найбільш трудомістку й складну частину роботи. Комп'ютерні програми забезпечують кожній дитині найбільш комфортні й ефективні умови для найкращого засвоєння матеріалу, що дозволяють працювати без стресів, поза твердими тимчасовими рамками, у своєму темпі.

Навчати іноземним мовам - це значить навчати спілкуванню, передачі й сприйняттю інформації й у цьому можуть допомогти функціональні можливості комп'ютера. Однією з найважливіших функцій є функція встановлення зворотного зв'язку через цифрові, літерні, графічні, колірні

та звукові коди. Відмінною рисою комп'ютера є наявність функції самоконтролю. Також важливими для навчально-виховного процесу є контролююча, коригувальна, оцінююча функція комп'ютера.

Виходячи з функціональних можливостей комп'ютера, залежно від методичного завдання його використання на уроці, цілей і змісту навчання, відбувається розробка навчальних комп'ютерних програм.

Зараз у всіх школах іде раннє навчання іноземним мовам, тому використання комп'ютерів починається з початкової школи.

Відзначаючи всі позитивні сторони використання комп'ютерів, хочеться підкреслити, що ніякі самі новітні інформаційні технології не зможуть замінити на уроці вчителя.

Головною й провідною фігурою на уроці залишається вчитель, і застосування комп'ютерних технологій варто розглядати як один з ефективних способів організації навчально-виховного процесу.При правильному, розумному й творчому його застосуванні може стати корисним і необхідним засобом для навчання іноземній мові.

Комп'ютер дозволяє якісно змінити контроль за діяльністю учнів, забезпечуючи при цьому гнучкість керування навчальним процесом. Роль викладача дуже важлива. Він підбирає комп'ютерні програми до уроку, дидактичний матеріал й індивідуальні завдання, допомагає учням у процесі роботи, оцінює їхнє знання й розвиток. Застосування комп'ютерної техніки робить і дозволяє здійснити обґрунтований вибір найкращого варіанта навчання.

Специфіка предмета іноземної мови спричиняється активне й доречне застосування комп'ютера на уроках. Провідним компонентом змісту навчання іноземної мови є навчання різним видам мовної діяльності: говорінню, аудиюванню, читанню, письму. Навчальна комп'ютерна програма є тренажером, що організує самостійну роботу учнів початкової школи, управляє нею й створює умови, при яких учні самостійно формують свої знання, що особливо важливим, тому що знання, отримані в готовому виді, дуже часто проходять повз свідомість і не залишаються в пам'яті. Використання комп'ютерів на уроках англійської мови - потреба часу.

Робота з комп'ютером не тільки сприяє підвищенню інтересу до навчання, але й дає можливість регулювати подання навчальних завдань по ступеню труднощів, заохоченню правильних відповідей. Крім того, комп'ютер дозволяє повністю усунути одну з найважливіших причин негативного відношення до навчання - неуспіх, обумовлений нерозумінням матеріалу або проблемами в знаннях. Саме цей аспект і передбачений авторами багатьох комп'ютерних навчальних програм. Учням, дається можливість використати різні довідкові посібники й словники, які можна викликати на екран за допомогою одного лише клика по мишці. Працюючи на комп'ютері, учень одержує можливість довести рішення завдання до кінця, опираючись на необхідну допомогу.

Сфера застосування комп'ютера в навчанні іноземним мовам незвичайно широка. Комп'ютер може бути ефективно використаний для ознайомлення з новим мовним матеріалом, новими зразками висловлень. На етапі тренування та на етапі застосування сформованих знань, навичок, умінь комп'ютер може бути використаний у найрізноманітніших комунікативних завданнях і ситуаціях з урахуванням психологічних особливостей учнів.

Він може створювати оптимальні умови для успішного освоєння програмного матеріалу: при цьому забезпечується гнучке, достатнє й посильне навантаження вправами всіх учнів у класі. Крім того важко переоцінити роль комп'ютера як засобу здійснення контролю над діяльністю учнів з боку вчителя, а також як засобу формування й удосконалювання самоконтролю. У скрутних випадках комп'ютер дозволяє учневі одержувати необхідні відомості довідкового характеру за короткий проміжок часу, пред'являти йому ті або інші "ключі" для успішного рішення завдання.

Важливою особливістю комп'ютера в навчально-виховному процесі по іноземній мові є те, що він може з "співрозмовником" учня, тобто працювати в коммуникативно-спрямованому діалоговому режимі й певним чином, наприклад, із графічних засобів, аналізатора й синтезатора мови заповнювати відсутність природного коммуниканта, моделюючи й імітуючи його.

Комп'ютер дозволяє пред'являти на екрані дисплея елементи країнознавчого характеру, особливості оточення й обстановки, які можуть використатися як тло формування учнів, мовної діяльності іноземною мовою. Комп'ютер має більші можливості для побудови кольорових зображень, що піддаються необхідним перетворенням у заданих межах.

Часто на уроках іноземної мови процес залучення учнів в усне мовлення по різних темах буває нецікавим. При роботі з використанням комп'ютерів це виключено, тому що необхідні на уроках наочність і ситуації на моніторах цілком реальні - "зображення" рухаються, розмовляють на англійській мові, задають питання й т.д. Деякі вчителі можуть запитати: а чи не перетвориться урок при цьому із творчої роботи в щось розважальне? Ні, тому що, щоб одержати при роботі з комп'ютером гарну оцінку, учневі доводиться творчо працювати. Він робить усе з радістю. Радість пізнання - от що дає використання комп'ютерів на уроках. А це, у свою чергу, разом з розвитком мислення веде до розвитку ініціативної мови.

У кожної дитини є внутрішній мотив, спрямований на пізнавальну діяльність. Завдання вчителя - усіляко сприяти розвитку цього мотиву, не дати йому згаснути.

Отже, інформаційні технології навчання школярів дають змогу здійснити поступовий перехід до навчальних вправ, учбових задач. Частину навчального часу, що відводиться на вивчення іноземної, діти проводять за комп'ютерними навчальним іграми, які мають високу наочність завдяки широкому використанню малюнків, динамічних зображень, анімацій і звукового супроводу, причому кожний учень має змогу вчитися в своєму темпі. Гра стимулює процес пізнання і навчання дітей, а також привчає їх до сумлінної праці. Вміло підібрані ігри розвивають у школярів допитливість, кмітливість, спритність, активність, волю, самостійність, а також індивідуальність, зацікавленість. зачарованість, задоволення.

В ігровій навчально-пізнавальній діяльності діти поєднують різні способи взаємодії з комп'ютером, вчаться плідно, творчо, сумлінно і зосереджено працювати. Просування школярів за програмою ненав'язливо керується їх тестуванням та діагностуванням набутих ними знань, умінь та навичок. Поступово насиченість та ємність матеріалу нарощується, і учні переходять до складних вправ і задач.

Таким чином, використання інформаційних технологій дає змогу школярам ефективно і інтенсивно вчитися, розвивати свої природні здібності, збагачувати власний досвід і одержувати від навчання задоволення, наснагу і насолоду.

Використання інформаційних технологій на уроці іноземної мови зменшує витрату часу - зникає необхідність записування матеріалу на дошці. А за умови наявності домашніх персональних комп'ютерів у всіх учнів, матеріал можна буде зберігати на цифровому носії (дискети, CD-, DVD-диски, flash-карти й ін.) і переносити на персональний комп'ютер - скоротиться час, за рахунок відсутності необхідності записування учнями матеріалу. Досить часто виникає проблема "незнання написання" якого-небудь слова. Учень може соромитися запитати його написання, а при використанні інформаційних засобів така проблема повністю відпадає.

У системі навчання іноземної мови комп’ютер, перш за все, може використовуватися для отримання інформаційної та технічної підтримки. Крім того, його можна використовувати як інструмент у професійній діяльності. У цій якості функції комп’ютера базуються на його можливостях точної реєстрації фактів, збереження та передачі великого об’єму інформації, групування та статистичного опрацювання даних. Це дозволяє використовувати його для оптимізації управління навчанням, підвищення ефективності та об’єктивності навчального процесу при значній економії часу викладача.

Переваги комп’ютера в його неупередженості і об’єктивності оцінювання знань. Крім того, комп’ютер здатний реалізувати одну з основних функцій контролю – зворотний зв’язок. Автоматизовані навчальні курси, крім контролю, здатні забезпечити учнів постійною увагою і допомогою. Використання комп’ютера робить можливим вчасне реагування на дії учня у вигляді схвалення, критичної оцінки і можливості повторної спроби (відповідно до умов тестування). Необхідно створити сприятливі умови для реалізації навчання та тестування з допомогою комп’ютера.

Відповідно до методичних вимог мета навчання граматичного матеріалу іноземної мови – це оволодіння граматичними навичками мовлення: репродуктивними, тобто граматичними навичками говоріння і письма, та рецептивними, тобто граматичними навичками аудіювання та читання.

Використання комп’ютерних навчальних програм під час навчання граматики забезпечує:

- формування рецептивних граматичних навичок читання та аудіювання;

- формування продуктивних граматичних навичок переважно письмового мовлення;

- контроль рівня сформованості граматичних навичок на основі тестових програм;

- надання довідково-інформаційної допомоги (довідники з граматики, системи визначення граматичних помилок на морфологічному ат синтаксичному рівнях).

Учні можуть використовувати ПК у відповідності до своїх індивідуальних потреб на різних етапах роботи на матеріалом і в різних якостях. Завдяки можливості реалізації функцій викладача комп’ютер часто використовується в процесі самостійної та домашньої роботи учнів, під час автономного вивчення мови, з метою заповнення прогалин в знаннях. У цій ситуації використовуються тренувальні та навчальні комп’ютерні програми, спеціально створені з навчальною метою. Під час самостійної роботи з комп’ютерною навчальною програмою учень може:

  • отримати навчальне завдання;

  • зробити запит додаткової інформації для його виконання;

  • зрозуміти спосіб виконання завдання;

  • ввести відповідь;

  • отримати аналіз і оцінку відповіді.

За допомогою використання комп’ютерних засобів навчання вирішується велика кількість лінгвометодичних завдань під час оволодіння різними аспектами мови, при формуванні навичок та вмінь в різних видах мовленнєвої діяльності. Мультимедійні автоматизовані навчальні курси з іноземної мови (далі АНК ІМ), що пропонуються в торговій мережі, можна використовувати у процесі навчання іноземної мови із самого початку або для вдосконалення набутого раніше рівня володіння іноземною мовою, де виділяється якийсь один вид мовленнєвої діяльності. В АНК ІМ користувачам пропонується дуже широкий вибір видів та форм роботи з текстами, з граматичним матеріалом: сортування слів за різноманітними формально-смисловими категоріями, виявлення правильного порядку слів в реченнях, заповнення пропусків у тексті і т. д.

АНК ІМ «Професор Хіггінс» - є ефективним засобом для засвоєння розмовного і писемного мовлення. Завдяки цій програмі учні навчаються швидко і правильно будувати прості фрази і складні речення, значно збільшують словниковий запас, вивчають граматику та фонетику англійської мови, навчаються працювати з текстами.

Для навчання англійської мови використовується АНК «Английский шаг за шагом» (Бонк Н.) в режимі виконання індивідуальних та самостійних завдань. Цей електронний підручник призначений для тих, хто хоче активно оволодіти мовою в усіх видах мовленнєвої діяльності, щоб вільно користуватися нею, як в повсякденному спілкуванні, так і в своїй професійній діяльності. Підручник не орієнтований на яку-небудь певну професію, його завдання – забезпечення стійкої загальномовної підготовки, яка дозволить без особливих труднощів перейти до мови вузької спеціальності. Основна особливість запропонованого варіанту навчання в тому, що вступний курс в звичайному розумінні цього терміну в ньому відсутній. Кожна порція інформації, як лексичної, так і граматичної, одразу ж закріплюється системою вправ, яка завжди починається з великої кількості прикладів, що показують, як саме виучуваний мовленнєвий матеріал реалізується в природному мовленнєвому контексті, які межі його вживання, в якій ситуації його використовувати.

Постійно розробляються і використовуються в практиці формування мовних навичок навчальні тестові програми для тренування вживання різних граматичних форм та конструкцій.

Використання АНК ІМ для оптимізації процесу оволодіння іншомовним спілкуванням та виконання великої кількості тестових навчальних завдань допоможе учням усвідомити правила, повторити їх у системі та нових зв’язках, сприятиме формуванню вмінь та навичок користування мовним матеріалом на належному рівні. Велика кількість завдань в цих курсах побудована на матеріалах різного рівня труднощів, що дозволяє реалізувати індивідуальний підхід у процесі навчання мови. Крім того, цікаві форми виконання завдань сприяють підвищенню мотивації до вивчення іноземної мови, стимулюють бажання самостійно оволодіти мовленнєвими навичками та продемонструвати свої результати не тільки викладачу, а й колегам по навчанню.

Висновок

Отже, бачимо яким важливим є вивчення граматики у старшій школі. Існує багато проблем, з якими ще довгий час треба буде боротися. Але проблеми існували завжди, тому головне не втрачати оптимізму.

В Україні навчання іноземної мови (та й взагалі всіх предметів) відбувається завдяки ентузіазму окремих вчителів. Якщо взяти до уваги всі запропоновані рекомендації і помножити його на вищезгаданий ентузіазм, то через деякий час можна буде отримати доволі позитивний результат.

Слід пам’ятати що вивчення граматики відбувається не тільки за рахунок державних планів і програм, не тільки за рахунок бажання чи небажання учнів вчитися, і навіть не за рахунок престижності школи… Багато чого залежить від компетентності самих вчителів, адже куди вчитель направит, туди і підуть діти.

Держава повинна заохочувати вчителів і створювати їм необхідний клімат для продуктивної роботи. Коли вдастся зменшити тенденції вчителів, які пішли на цю роботу, бо в них не було вибору, тоді і вийде підняти рівень освіченості учнів не тільки в області граматики англійської мови, а й по всіх інших предметах.

Список використаної літератури

1. Бархударов Л.С. Штелинг Д.А. Грамматика английского языка /

Л.С. Бархударов, Д.А. Штелинг.—М.: Высшая школа, 1973. – 423 с.

2. Биркун Л.В. Наша англійська: Підруч. для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл. (5-й рік навч.) / Л.В. Биркун.— К.: Освіта, 2006. – 208 с.

3. Булыгина Т.В. Грамматические оппозиции // Исследования по общей теории грамматики / Отв. ред. В.Н. Ярцева / Т.В. Булыгина – М.: Наука, 1968. – С. 175-232.

4. Есперсен О. Философия грамматики / О. Есперсен. – М., 1958. – 404 с.

5. Иванова И.П. Вид и время в современном английском языке /Под ред. Ю.С. Маслова / И.П. Иванова. – Л.: Изд-во Ленингр. ун-та, 1961. – 200 с.

6. Кэрролл Д.Б. Вклад теоретической психологии и теоретических исследований в преподавание иностранных языков // Методика преподавания иностранных языков за рубежом / Составители Е.В. Синявская, М.М. Васильева, Е.В. Мусницкая / Д.Б. Керолл. — М.: Прогресс, 1976. — Вып. ІІ.— С. 9-23.

7. Несвіт А.М. Англійська мова; Ми вивчаемо англійську мову: підруч. для 8 кл. загальноосв. навч. закл. / А.М. Несвіт. – К.: Генеза, 2008. – 256 с.

8. Общее языкознание. Внутренняя структура языка / Под ред.

Б.А. Серебрянникова. – М.: Наука, 1970. – 565 с.

9. Плахотник В.М., Мартинова Р.Ю. Анпнйська мова: Підруч. для 8 кл. середн. шк. / В.М. Плахотник, Р.Ю. Мартинова – К.: Освіта, 1997. – 160 с.

10. Сірик Т.Л. Підручник з англійської мови для 8 кл. / Т.Л. Сірик – “Криниця”, 2000. – 228 с.

11. Хаймович Б.С., Роговская Б.И. Теоретическая грамматика английского языка / Б.С. Хаймович, Б.И. Роговская. – М.: Высшая школа, 1967. – 298 с.

12. Fries Ch. Teaching and Learning English as a foreign Language / Ch. Fries. —Ann Arbor Univ. press, 1968.—153 p.

13. Korsakov A. The Use of Tenses in English. The structure of Modern English.— Part 1 / A. Korsakov. – Livov: Livov University Press.— 1969.— 250 p.

14. Murphy R. English grammar in Use /R. Murphy —Cambridge University Press, 1985.—328 p.

15. Thoburn T. Macmillan English / T. Thoburn. – New York: Macmillan Publishing Company, 1987.—552 p.

16. Камінська М.О., Гроза М.Е. Розвиток граматичних навичок як важливий елемент інтегрованого підходу до викладання фахової іноземної мови у немовному ВНЗ, 2005р.

17. Биболетова М.З. Мультимедийные средства как помощник для средней школы. ИЯШ, №3. 1999.

18. Владимирова Л. П. Интернет на уроках иностранного языка. ИЯШ, №3, 2002. с 33-41.

19. Витлин Ж.А. Современные проблемы обучения грамматике иноязычных языков //Иностранные языки в школе, 2000. - № 5. – С. 22.

20. Гез Н.И., Ляховицкий М.В., Миролюбов А.А. Методика обучения иностранным языкам в средней школе. – М.: Высшая школа, 1982. – 373 с.

21. Дегтерева Т.А. Как подготовить интересный урок иностранного языка. – М.: ВПШ и АОН, 1963. – 250 с.

22. Державний освітній стандарт з іноземної мови. – К.: Ленвіт,1998.

23. Донцов Д. Английский на компьютере. Изучаем, переводим, говорим. М., 2007.

24. Зимняя И.А. Психология обучения иностранным языкам в школе. – М., 1991. – 219с.

25. Костюк Г.С. Вікова психологія. – К., 1974. – 276с.

26. Куприянова Г.В. Групповая и самостоятельная работа учащихся при освоении грамматики //Иностранные языки в школе, 2001. - № 6.

27. Методика навчання іноземних мов у середніх навчальних закладах // За ред. К.І. Онищенко. – К., 1999. – 227с.

28. Нелунова Е.Д. Информационные и коммуникационные технологии в обучении иностранному языку в школе. Якутск, 2006.

29. Пахомова Н. Ю. Компьютер в работе педагога М., 2005, с. 152-159.

30. Програми для середніх загальноосвітніх шкіл Іноземні мови. 2-11 класи / Іноземні мови.- 2005.-№1.

31. Скляренко Н.А. Сучасні вимоги до вправ для формування іншомовних навичок і вмінь // ИЯШ. – 1999. – №3.

32. Шатилов С.Ф. Некоторые проблемы обучения грамматической стороне устной иностранной речи //Иностранные языки в школе, 1971. - № 6.

Додатки

Додаток 1

1) Your visit to Scotland is almost over. Now you are phoning Emily Simon from Brighton, England. Tell her about your journey across Scotland.

Example:

Sp1 (спрямовує висловлювання учнів): Tell Emily that you went sightseeing round Edinburgh.

P: Emily, we went sightseeing round Edinburgh.

Sp2 (Emily): What did you say?

P: I said we had gone sightseeing round Edinburgh.

Sp1 (дає повний ключ): I said we had gone sightseeing round Edinburgh.

Вправа виконується за допомогою лінгафоного обладнення в режимі диктор - учень

2) Our tour of the UK is over. But we didn’t have time to see everything we wanted. Think of a place you would like to visit if you came here again.

Example:

If I came to the UK again some day, I would visit the Houses of Parliament.

Додаток 2

1. Скажіть, чи правильно я називаю виконується мною дію, вживаючи при цьому Yes або No. (Учитель пише на дошці і каже, наприклад: I am cleaning the blackboard.)  2. Повторюйте за мною наступні пропозиції і виконуйте відповідні дії:  I am taking a book. Am I taking a book? Yes, I am.  3. Прослухайте пропозиції, які я зараз скажу, і скажіть, що ви робите те ж саме.  Зразок: I am sitting .- I am sitting too.  4. Виконуйте дію і коментуйте його: Open your book, please .- I am opening my book.  5. Попросіть свого товариша прокоментувати те, що я зроблю.  6. А зараз попросимо А. (учня) побути «Фомою розсіяним». Фома повинен виконати декілька дій і одночасно описати їх. Якщо він переплутає що-небудь, ми всі разом допоможемо йому сказати, що він робить.  You are going to the teacher's table. Go to your desk, please.  7. Уявіть собі, що ви не почули мою пропозицію. Пере-запитаєте мене.  Зразок: Т.: I am counting the books.  P.: Are you counting the books? etc.  8. Закінчіть наступні пропозиції.  1) Look at Kate and Ann! They ... (Clean) the blackboard. 2) Look at my little brothers! They ... (Read) a book.  9. Виправте мене, якщо я не правий. Зразок: Т.: You are speaking Russian now.  P.: No, I am speaking English now.  10. Уявіть, що ви виконуєте дії, зображені на картинках. Опишіть їх.  11. Висловіть здивування з приводу того, що ви чуєте (робота в парах).  Зразок:  - I am writing.  - Are you writing?  12. Спростуйте такі висловлювання, якщо вони не відповідають дійсності, і доповніть їх (робота в парах).  Зразок:  - I am reading.  - You are not reading. You're writing.  13. Прослухайте ситуації і скажіть, що Джон і Джейн роблять у вказане (в дужках) час:  a) It is half past nine (9.30.). Jane is having breakfast and listening to some music on the radio.  John isn't at home. He is in the factory. He is working now;  b) It is half past eleven (11.30). Jane and her friend are not having lunch. They are having «morning coffee». They are talking about a new film.  John is eating in the factory canteen. He is having lunch with his friends. They are talking about a football match this evening.  14. Прослухайте діалог: Скажіть, що роблять друзі в момент розмови.  - Is that you, Peter?  - Yes, who is speaking?  - Hello, it's me, Tom. What are you doing?  - I am copying the text.  - And where are your sisters?  - They are at the library. They are divp-literature.  15. Уявіть, що ви знаходитеся удома і (одного), щоб дізнатися, що вона (він) робить в даний час. Складіть відповідний діалог.  16. Скажіть, чим зараз займаються члени вашої родини.  17. Скажіть, чим не займаються ваші друзі в даний час і чому.  18. Опишіть дії, зображені на картинках.  19. Прочитайте повідомлення про подію. Обговоріть зі своїм товаришем, де хлопчик ховається, чим він займається у даний час і чи збирається він повертатися додому.  It is six o'clock on a very cold winter evening. All over England people are sitting down in their living-rooms and watching the news on TV or are listening to it on the radio. There is one very important piece of news this evening. It is this.  In Dublin, this evening, hundreds of policemen are looking for a boy. The boy's name is Arthur White. He is ten. He has black hair and blue eyes. He is having a green suit on. It is cold. It is snowing. The parents do not know where he is hiding. The police ask for a help.