Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8 класи (муз.м-тво) / коспекти 7 клас.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
441.34 Кб
Скачать

Урок №10 музичний стиль

Мета: Акцентувати увагу учнів на значенні взаємодії музичного ми-

стецтва та літератури, зокрема в пісенному жанрі. Розгляну­ти можливість вокального виконання музики за відсутності слів. Дати учням визначення поняття «вокаліз» та нагадати (уточнити) поняття «жанр». Поглибити знання учнів про твор­чість А.І.Хачатуряна. Розвивати вміння учнів логічно мислити, інтерпретувати та виразно виконувати музичні тво­ри. Виховувати почуття єдності з музичним образом пісні.

ПЛАН УРОКУ:

  • Бесіда про значення музичного мистецтва та літератури в житті людини.

  • «ГІМН УКРАЇНИ» - розучування.(слухання)

  • «Танці з шаблями » Арен Хачатурян - слухання.

  • Узагальнення.

  • Домашнє завдання: слухати музику за власним вибором, спробувати виконати її вокалізом, розповісти про її зміст та звучання.

Стихія танцювальності у музиці А. І. Хачатуряна

Це Рубенс нашої музики, але Рубенс східних казок... Мистецтво Хачатуряна кличе: «Хай буде світло! І хай буде радість!»

Борис Асаф'єв

Після вивчення цієї теми ти зможеш:

  • розповідати про творчий шлях видатного вірменського композитора А. І. Хачатуряна;

  • наводити приклади творів, написаних композитором;

  • характеризувати засоби музичної виразності, що до­ помагають створити енергійний, темпераментний образ у «Танці з шаблями» А. І. Хачатуряна.

Арам Ілліч Хачатурян — видатний вірменський композитор — одна з най­яскравіших постатей XX століття у сві­товій музичній культурі.

Музика А. І. Хачатуряна захоплює могутнім темпераментом, життєрадіс­ністю, яскравими барвами, напрочуд м'якою, задушевною лірикою.

А. І. Хачатурян народився в 1903 році у Тбілісі. Батько-палітурник був неспроможний надати музичну освіту своєму обдарованому синові. Музичною

школою майбутнього композитора стало музичне життя народу — його чудові пісні, виразна інструментальна музика, гострі рит­ми. А. І. Хачатурян так писав у своїх спогадах: «Враження юних років глибоко проникли в мою свідомість. Я годинами слухав спів і гру мандрівних музикантів і народних співців. Мене захоплював чіткий і на диво різноманітний ритм, котрий я завзято вистукував

на найрізноманітніших предметах. Пізніше ці витончені ритми я використовував у своїх творах. Як би не змінилися й не удоскона­лилися мої музичні смаки, первинні музичні враження, що я от­римав від живого спілкування з народом і його музикою, були й залишаються основою всієї моєї творчості».

  • Які враження дитинства вплинули на вибір А. І. Хачатуряном майбутньої професії?

А. І. Хачатурян розпочав професійні заняття музикою лише у 19 років, коли переїхав до Москви. Після закінчення музичного училища ім. Гнесіних він продовжував свою музичну освіту в Мос­ковській консерваторії за класом композиції. Його вчителем був відомий композитор, професор М. Я. Московський.

Обдарування А. І. Хачатуряна набувало швидкого й яскраво­го розвитку. Він створює симфонії, танцювальні сюїти для оркест­ру, що мали велику популярність, пісні й музику до кінострічок.

У більшості своїх творів композитор спирається на рідні вір­менські народні мелодії й ритми; яскраво відображаються кар­тини вірменського народного життя й кавказької природи. На­ціональний колорит особливо відчувається у Фортепіанному й Скрипковому концертах, а також у музиці балету «Гаяне».

  • У якому жанрі музичного мистецтва найбільш повно розкрилася любов композитора до танцювальних ритмів?

Звернення до балетного жанру, що став одним з головних на­прямків творчості композитора, зумовлене любов'ю А. І. Хачату­ряна до танцювальних ритмів, схильністю до театральності. «Ба­лет у його найкращих творіннях я вважаю визначним мистецтвом. У ньому можна виразити все розмаїття життя людини, багатство її душевних переживань. Балет сприятливо впливає на людей, викликаючи в них любов до прекрасного», — говорив А. І. Ха­чатурян. Два балети композитора — «Гаяне» і «Спартак» — одні з найкращих музичних вистав усього світу в цьому жанрі.

Балет «Гаяне» був створений під час Великої Вітчизняної війни. Ця хореографічна драма була завершена 1942 року. Му­зика «Гаяне» прозвучала як яскрава та життєстверджувальна повість про героїзм людей, про їх любов до Батьківщини, про ве­лич натхненної праці. Тема щастя людини, її живої творчої енер­гії, повноти світосприйняття, розкривається композитором через колоритність і образність музики, через органічний зв'язок з на­родним танцем, його чіткою й своєрідною ритмічною природою.

Знаменитий «Танець із шаблями» — один із блискучих но­мерів балету. У музиці втілені вогняний темперамент, енергія, стрімкий вихор ритму войовничих танців народів Закавказзя. За своїм задумом «Танець із шаблями» пов'язаний із традицією де­монстрації сили, сміливості й спритності народу на гуляннях під час свят. Швидкий темп, рівномірний ритм, дзвінкі й різкі звуки оркестру — все це ніби імітує шабельні удари. Значного ефекту композитор досягає, коли вводить в цю шаленість ритму чарів­ну наспівну мелодію, яка вже звучала в ліричних сценах балету. Особливої ніжності їй додають м'які підголоски флейт.

А. Хачатурян

«Танець із шаблями» із балету «Гаяне»

Контрольні запитання та завдання

  1. Розкажи про творчий шлях А. І. Хачатуряна. Що було основою його творчості?

  2. До яких музичних жанрів звертався композитор?

  3. Як засоби музичної виразності допомагають створити образ сили, відваги та спритності у «Танці із шаблями»?

  4. Які ще твори, написані композиторами під час Великої Вітчизняної війни, ти пам'ятаєш?

Соседние файлы в папке 1-8 класи (муз.м-тво)