Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8 класи (муз.м-тво) / конспекти 5 клас.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
942.08 Кб
Скачать

Від пісні до симфонії

Дід Петра Чайковського, видатного ро­сійського композитора XIX ст., Петро Чай­ка був випускником Київської академії. Він жив на Полтавщині неподалік від села Гриньки, де народився Микола Лисенко. Ми вже не раз слухали прекрасну музику Петра Чайковського — п'єси з «Дитячого альбому», фрагменти балетів-казок, сим­фоній тощо.

Петро Чайковський багато років підряд проводив літо на лоні української приро­ди — в Кам'янці та Вербівці на Черкащи­ні, у Браїлові на Поділлі, бував на Сумщині, у Києві, Харкові та Одесі; іноді приїжджав і восени, і взимку, поєднуючи відпочинок із творчою працею. Його творчість тісно пов'язана з Україною — композитор уважно вивчав життя і по­бут народу, записував народні пісні, розумів духовний світ україн­ського народу, втілюючи почуте і побачене у своїх творах. Не випадково Національна музична академія України носить ім'я видатного російського композитора Петра Ілліча Чайковського.

Творчість композитора охоплює практично всі музичні жан­ри, проте чільне місце там посідають опера і симфонія. У своїй музиці він є виразником найтонших людських почуттів. Засоби виразності у творах Петра Чайковського (мелодія, гармонія, оркестровка, музична форма тощо) у своїй сукупності справ­ляють величезний емоційний вплив на слухача.

Ми вже не раз чули, як у творах Петра Чайковського надзвичайно та­лановито, виразно і по-новому зву­чать мелодії народних пісень, у то­му числі й української веснянки «Вийди, вийди, Іванку» — в фіналі Першого концерту для фортепіано з оркестром. Ще одна українська на­родна пісня знайшла своє втілення у творчості Петра Чайковського — пісня «Журавель», чия мелодія особ­ливо яскраво варіативно розвива­ється в фіналі Другої симфонії ком­позитора.

Пригадаймо тему «Куди ведуть нас пісня, танець, марш?». Тоді три музичні «кити» розкривали перед

нами світ «великих музичних жанрів» — опери, симфонії, ба­лету, концерту. От і цього разу українська народна пісня «Жу­равель» як поєднання музики і слова привела нас до симфонії № 2 Петра Чайковського. Простежимо за звучанням та розвит­ком музики.

? Якою за музичними характеристиками є українська народна пісня «Журавель»? Про що в ній співається?

Що нового ми чуємо в переосмисленій композитором на­родній мелодії?

Що спільного, а що відмінного у звучанні фіналу Другої симфонії П. Чайковського та української народної пісні «Жу­равель»?

Яку роль відіграє слово у створенні таких музичних тво­рів, як Друга симфонія П. Чайковського?

Послухай музику на твій вибір. Як вона звучить? Чи мала відношення література до її створення?

Створи власну імпровізацію на будь-яку тему (інтонацію).

Симфонія і пісня

Другу симфонію композитор жартома називав «Журавель». І не випадково: в ній широко використана мелодія цієї української народної пісні, а також український варіант російської народної пісні «Униз матінкою-Волгою». П. Чайковський почув їх під час перебування в Україні.

Ці мелодії — весела, жартівлива, танцювальна та плавна, лірична, протяжна — пронизують музику усього твору. Особливо яскраво мелодія пісні «Журавель» звучить у фіналі симфонії.

Послухай фрагмент фіналу Другої симфонії. Опиши характер

музики.

Як звучить тема пісні «Журавель» у виконанні симфонічного

оркестру?

Соседние файлы в папке 1-8 класи (муз.м-тво)