Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оргхимлекц7.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
965.63 Кб
Скачать

2.3 Ізомерія

Ізомерія монозаміщених аренів зумовлена будовою замісника, наприклад:

Пропілбензен Ізопропілбензен

У ди- і багатозаміщених гомологів бензену виникає ще один вид ізомерії, зумовлений різним положенням замісників:

О-Ксилол м-Ксилол n-Ксилол

2.4 Фізичні властивості

Моноядерні арени – безбарвні легкі рідини з густинами 0,8-0,9 г/мл, нерозчинні у воді, але добре розчинні у малополярних розчинниках.

Сами вони теж є добрими розчинниками. Температури кипіння гомологів бензену зростають із підвищенням молекулярної маси: кожна нова група –СН2- збільшує температуру кипіння у середньому на 20-300. Всі арени мають характерні запахи, деякі (толуол) виявляють помітну наркотичну дію.

Бензен і більшість конденсованих поліаренів належать до високотоксичних речовин. Вдихання їх парів викликає головний біль, а при високих концентраціях – отруєння. Пари бензену вражають слизисту оболонку ока. А рідкий бензен може проникати через шкіру. Для нього характерна кумулятивність, тобто виявлення токсичної дії при поступовому накопиченні в організмі.

Поліядерні арени – білі тверді речовини, майже без запаху, слизькі на дотик, нерозчинні у воді.

2.5 Хімічні властивості бензену

Незважаючи на велику ненасиченість аренів, для них не характерні реакції приєднання. Більш того, ненасиченість бензену не відкривається за допомогою звичайних якісних реакцій: він не знебарвлює ні бромну воду, ні розчин KMnO4.

Хімічні властивості аренів зумовлюються, у першу чергу, наявністю спряженої системи і високою енергією делокалізації, або енергії спряження, тому бензен і його гомологи вступають переважно в такі реакції, при яких зберігається їх ароматичність, тобто в реакції електрофільного заміщення SE,механізм яких складається з декількох послідовних стадій.

1) Генерування електрофільного реагентуу відповідних умовах під впливом каталізатора, який сприяє поляризації, а потім і розриву звязків у молекулі:

Поляризація

молекули +– Розрив звязку

Е – А --------------------- E – Y ------------------------ E+ + A-

Каталізатор

  1. Утворення -комплексу.Початкова атака електрофілом Е+-електронної хмари бензенового кільця протікає швидко і без порушення ароматичності системи:

Швидко

+ Е+---------------

--------------

-комплекс

3)Утворення -комплексу – повільна стадія, під час якої електрофіл Е+ утворює -звязок з одним із атомів Карбону за рахунок двох -електронів спряженої системи. При цьому атом Карбону переходить із sp2- уsp3-гібридизований стан, ароматичність системи порушується, тому що у кільці залишається тільки чотири-електрони, які розподіляються на пятьsp2-гібридизованих атомів Карбону. Молекула перетворюється в-комплекс – карбкатіон, точніше –аренонієвийкатіон:

Повільно

--------------------- sp3-Гібридизований

атом Карбону

-Комплекс -Комплекс

(аренонієвий катіон)

4) Повернення ароматичності.Оскільки втрата ароматичності енергетично невигідна, система прагне повернути її найпростішим шляхом, а саме – відщепленням протону Н+від-комплексу. Внаслідок цього два електрони, що утворювали звязок С-Н, приєднуються до тих чотирьох-електронів, що були у-комплексі. Тому замкнута шестиелектронна система поновлюється і молекула переходить в ароматичний стан:

. . Швидко

---------------------- + H+

-Комплекс Продукт Протон

5) Утворення побічного продукту.Відщеплений протон взаємодіє з негативно зарядженим аніоном А-, що утворився при розриві звязків у молекулі реагенту на перший стадії:

Н++ А------- HA

Побічний продукт

У загальному вигляді механізм реакції електрофільного заміщення в аренах можна зобразити схемою:

-H+

+ Е+ ----- ---------

Субстрат Електрофіл -Комплекс-Комплекс Продукт

Розглянемо найважливіші реакції електрофільного заміщення SE.

  1. Галогенуваннябензену проходить тільки у присутності каталізаторів – так званих кислот Льюіса (речовин, здатних звязувати вільну електронну пару) :AlCl3, FeCl3, AlBr3, FeBr3, SnCl4, TiCl4, BF3. Практичного значення набули реакції хлорування та бромування. Реакція з хімічно активнимF2 протікає деструктивно, а з І2– з малим виходом завдяки низькій реакційній здатності йоду.

800C

+ Br2 ----------------- + HBr

HAlr3

Бромбензол

250C

+ Cl2 -------------------- + HCl

AlCl3

Механізм реакції галогенування:

Hal : Hal + FeHal3 -- Hal+ + [FeHal4]-

+ Hal+  --- --- + H+

Субстрат -Комплекс -Комплекс Галогенопохідний

продукт

Н++[FeHal4]- ------- HHal + FeHal4.

2) Нітрування.Бензен реагує дуже повільно навіть з концентрованоюHNO3 при нагріванні, але при дії на нього нітрувальною сумішшю (суміш концентрованихHNO3 i H2SO4) досить легко перетворюється на нітропохідні.

Електрофільною частинкою є нітроїл-катіон NO2+, який утворюється за схемою:

HO-NO2(к) +2H2SO4 (к) 2HSO4- + H3O+ + NO2+

500С

+ HO-NO2(к)-------------- + H2O

H2SO4 (к)

Бензен Нітробензен

3) Сульфування. Бензен сульфується при звичайній температурі олеумом (розчинSO3 у 100%-нійH2SO4) або чадною сірчаною кислотою, яка даєSO3 внаслідок рівноваги:

2H2SO4  SO3 + H3O+ + HSO4-.

Отже, електрофільним реагентом є оксид Сульфуру (ІV), оскільки за рахунок трьох електронегативних атомів Оксигену, які відтягують на себе електронну густину звязків S = 0, на атомі Сульфуру виникає великий дефіцит електронної густини і достатньо високий частковий позитивний заряд (3+):

-

O

3+

+ O===S -   

O

Субстрат Електрофіл -Комплекс-Комплекс

H2SO4

 -------------

-HSO4-

Бензенсульфонат-іон Бензенсульфонова кислота

Реакція сульфування належить до оборотних процесів: при оброблювані продукта перегрітою водяною парою протікає зворотна реакція – десульфування:

SO3H2SO4, 250C

-------------------------

------------------------

H2O, 1500C (-H2SO4)

Бензен Бензенсульфонова

(бензенсульфо)кислота

4) Алкілювання – реакція Фріделя –Крафтса– введення алкільної групи у бензенове кільце у присутності каталізаторів (кислот Льюіса) з утворенням гомологів бензену. У якості алкилювального реагенту використовують галогеналкани СnH2n+1Hal, спиртиCnH2n+1OH, алкениCnH2n, наприклад:

800

+ CH3Cl ------------- + HCl

AlCl3

Бензен Толуол

Каталізатор ініціює утворення електрофілу за схемою:

СН3Cl + AlCl3 --- CH3+ + [AlCl4]-.

Реакції з алкенами і спиртами каталізуються найчастіше кислотами:

00C

+ СH3-CH====CH2 --------

HF

Ізопропілбензен

(кумол)

OH

 600C

+ СH3-C-CH3 -----------

 H3PO4

СH3 Трет-бутілбензен

5) Ацилювання– заміщення атому Гідрогену в бензеновому кільці на ацильну групуRCO. У якості ацилювального реагента використовують галогенангідриди чи ангідриди карбонових кислот; при цьому одержують змішані ароматично-аліфатичні кетони.

O 800C

+ СН3-С----------- + HCl

Cl AlCl3

Бензен Хлорацетіл Ацетофенон

(галогенангідрид

оцтової кислоти)

O

CH3-C 800C

+ O ---------- + CH3COOH

CH3-C AlCl3

O

Бензен Ангідрид Ацетофенон

Оцтової кислоти

ІІ Реакції приєднання АЕсупроводжуються порушенням ароматичності, тому вимагають великої витрати енергії і проводяться в дуже жорстких умовах

  1. Гідрування(відновлення)

2000C, 50 Атм

+ 3Н2---------------------- Н

Ni

Бензен Циклогексан

Реакція використовується для одержання циклогексана, який є, по-перше, добрим розчинником, а по-друге, - вихідною речовиною при добуванні адипінової кислоти, а з неї – капролактама.

Реакція оборотна: при 3000С і нормальному тиску протікає зворотний процес.

  1. Хлоруванняпри інтенсивному ультрафіолетовому опромінюванні:

УФ

+ 3Cl2 ----------

Гексахлорциклогексан (гексахлоран)

Гексахлоран – сильна харчова, контактна і дихальна отрута, застосовується як інсектицид: смертельна доза для мух становить усього 10-12 г.

ІІІ Реакції окиснення

Відмінною рисою ароматичних вуглеводнів є їх стійкість по відношенню навіть до сильних окисників. У звичайних умовах на них не діють ні концентровані кислоти, ні хромова суміш, ні розчинKMnO4. Однак у жорстких умовах вони піддаються окисненню:

O O

C C

5000C HC H2O HC OH

+ О2----------  O ------- 

V2O5 HC HC O

C C

O OH

Бензен -2СО2Малеіновий Малеїнова

-2Н2О ангідрид кислота

Малеіновий ангідрид і малеінова кислота використовуються у виробництві поліестерних смол, склопластика і лакофарбних матеріалів.

У живих організмах бензен під дією ферментів окиснюється до дуже шкідливої сполуки – муколової кислоти:

+ 2О2------------------- HOOC-CH=CH-CH=CH-COOH

Фермент

Бензен Муконова кислота

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]