Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оргхимлекц7.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
965.63 Кб
Скачать

2.7 Хімічні особливості гомологів бензену

В основному для гомлогів бензену характерні такі ж властивості, що і для самого бензену. Однак наявність вуглеводневого радикалу, яка сприяє перерозподілу електронної густини, накладає свою специфіку на швидкість і напрямок протікання реакцій.

1) Реакції електрофільного заміщення в алкілбензенахдають суміш продуктів, як було показано на прикладі нітрування толуолу в параграфі 2.6.

Оскільки алкільний радикал СН3- є замісником І роду, тобто орто- і пара-орієнтаном, то утворюється суміш головним чином о- іn-нітротолуолів. Однак активуюча дія метильного радикалу, який полегшує реакціїSE , приводить до того, що нітрування в більш жорстких умовах дає трьохзаміщену нітросполуку:

1400

+ 3HONO2 ------------- + 3H2O

олеум

Толуол 2,4,6-Тринітротолуол (тротил)

Реакційна здатність аренів з двома чи з трьома насиченими радикалами ще більше зростає, особливо якщо вони мають узгоджену орієнтацію. Так, мезителен легко нітрується навіть при відємних температурах:

-100C

+ HO-NO2(розв.)-------------- +Н2О

CH3COOH

Мезитилен 2,4,6-Триметилнітробензен

Аналогічно до мононітрування толуолу протікають реакціїSE з іншими реагентами, наприклад, бромування:

---------------- + HBr

+ Br2 -------------

FeBr2 о-Бромтолуол

Толуол ----------------

+ HBr

n-Бромтолуол

Алкілювальні реагенти діють менш селективно порівняно з іншими електрофілами. Так, метилювання толуолу при 00С дає о- іn-ксилоли, а при підвищенній температури - мета-ізомер. Цікаво, що нагрівання о- іn-ксилолів спричиняє їх ізомеризацію:

0oC

-------------------- +

CH3Cl, AlCl3

------------------- о-Ксилолn-Ксилол

-HCl

Толуол 800C

800C

--------------------

м-Ксилол

2)Реакції у бокових ланцюгах. Поряд з реакціямиSE для алкілбензенів характерні реакції галогенування за механізмомSR, які проводять у відповідних умовах. Заміщення атомів Н у боковому ланцюгу на галоген протікає селективно, особливо при бромуванні: переважно заміщується бензильний атом Н, тобто гідроген, сполучений з атомом Карбону, найближчим до ароматичного ядра. Така селективність пояснюється впливом бензенового кільця на міцність звязку С-Н у бензильному положенні і невеликою енергією звязку (314 кДж/моль). З цієї причини швидкість радикального бромування толуолу у 3 рази більша, ніж бромування ізобутану (нагадуємо, що при третичному Карбоні енергія звязку С-Н дорівнює 376 кДж/моль) і аж у 108разів більша, ніж бромування метану. Хлор, як більш реакційноактивний реагент, виявляє не таку повну селективність (масове співвідношення між ізомерними продуктами наведене у дужках):

Br2, УФ

---------------- + HBr

------- 1-Бром-1-фенілетан (100%)

Cl2, h

Етилбензен ----------

-HCl +

1-Феніл-1- 2-Феніл-1-

хлорбензен хлорбензен

(90%) (10%)

Арени з насиченими боковими ланцюгами піддаються дегідруванню (реакції елімінування Е) при одержанні стирену, який використовують при виробництві синтетичних каучуків:

5000C

---------------------- + H2

Al2O3/Cr2O3

Етилбензен Стирен (стирол)

Гомологи бензену з ненасиченими боковими ланцюгами дуже важко вступають у реакції SE в ароматичному кількці , якщо кратний звязок знаходиться при бензильному атомі Карбону (тобто замісники належать до дезактивуючих м-орієнтантів, які сповільнюють реакцію). Однак у той же час вуглеводням з ненасиченим боковим ланцюгом притаманні всі реакції, характерні для подвійних і потрійних звязків, наприклад, знебарвлення бромної води (якісна реакція на крайній потрійний звязок):

+ Br2 -----------

Н2О

Стирен 1,2-Дибромфенілетан

+ Ag2O -------------- + H2O

NH4OH

Фенілацетилен Фенілацетиленід

срібла

3) Окиснення. На відміну від бензену його гомологи значно легше окиснюються навіть лужним розчиномKMnO4, за виключенням алкілбензенів з третичним бензильним атомом Карбону. Для трет-алкілбензенів необхідно створювати більш жорсткі умови, наприклад, кипятіння з концентрованим сірчанокислим розчиномKMnO4. Продуктом окиснення завжди буває бензойна кислота – незалежно від довжини і розгалуженості бокового ланцюгу.

[O]

------------------------ + CO2

KMnO4, KOH

Етилбензен Бензойна кислота

[O]

------------------------ + 2 CO2

KMnO4, KOH

Кумол

[O]

----------------------------

KMnO4, KOH

Трет-Бутилбензен

[O], t0

--------------------------- + 3 CO2

KMnO4, H2SO4(конц.)

Полізаміщені гомологи бензену при окисненні дають багатоосновні кислоти:

[O]

------------------------

KMnO4, KOH

n-КсилолБензен-1,4-дикарбонова

(терефталева) кислота

[O]

------------------------

KMnO4, KOH

ДуролБензен-1,2,4,5-тетракарбонова

(1,2,4,5-тетраметилбензен) (піромелітова) кислота

Можна здійснити і селективне окиснення тільки одного алкільного радикалу при дії на дизаміщений арен гарячою розведеною азотною кислотою

[O]

------------------------

HNO3 (розв.)

О-Ксилоло-Толуілова кислота

[O]

------------------------

HNO3 (розв.)

n-Цимолn-Толуілова кислота

Реакції окиснення використовують для ідентифікації аренів (одержуючи певну кислоту за її будовою встановлюють взаємне розміщення бокових ланцюгів у вихідному алкілбензені) і для промислового добування важливих продуктів. Наприклад, терефталеву кислоту піддають сополімеризації з багатоатомним спиртом, внаслідок чого утворюються важливі поліестери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]