Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvitni_materiali_2013 (1).doc
Скачиваний:
1279
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

Ствол лафетний.

Лафетний ствол застосовують для одержання потужних водяних або пінних струй при гасінні значних пожеж у випадки недостатньої ефективності ручних пожежних стволів. Лафетні стволи підрозділяються на переносні, вивізні і стаціонарні. Стаціонарні лафетні стволи вивчають у курсі "Пожежні автомобілі".

Переносні лафетні стволи входять у комплект пожежних автонасосів. Переносної лафетний ствол ПЛС-20П складається з напірних патрубків, приймального корпуса що фіксує устрій, ручки керування. У приймальному корпусі є обернений шарнірний клапан, що дозволяє приєднувати і заміняти рукавні лінії до напірного патрубка без припинення роботи ствола. Усередині корпуса труби ствола встановлений четирьохлопасний заспокоювач. Поворотні з’єднання ущільнені кільцевими гумовими манжетами. Для подачі повітрянно-механичної піни водяний насадок на корпусі труби заміняють на повітрянно-пінний.

Стволи повітрянно-пінні.

Повітрянно-пінні стволи призначені для одержання повітрянно-механічної піни, формування пінної струї і напрямок її в осередок пожежі. Повітрянно-пінні стволи дозволяють одержувати повітрянно-механічну піну низкою (до 10) і середньої (до 200) кратності.

Принцип роботи ствола СПП:

Розчин, що піноутворює, проходять через отвори в корпусі ствола, створює в конусній камері розрідження, завдяки чому повітря підсмоктується через вісім отворів, рівномірно розташований у кожусі ствола. Повітря, що надходить у кожух, інтенсивно перемішується з розчином, що піноутворює, і утворить на виході зі ствола струмінь повітрянно-механічної піни.

Повітрянно-пінний ствол СПП надійний у роботі. Піна низької якості може утворитися через засмічення центрального отвору, влучення у вакуумну камеру сторонніх предметів або застосування піноутворювача зі зниженими властивостями, що піноутворюють. У цьому випадку ствол варто розібрати, а при необхідності замінити піноутворювач. При експлуатації повітрянно-пінного ствола СПП не потребує особливого відходу. Необхідно стежити лише за тим, щоб поверхня кожуха не була зім’ята, прокладка на приєднувальній частині була справна, а ствол після роботи промити чистою водою.

Ствол гпс-600.

Для одержання з розчину і подачі на пожежу піни середньої кратності (до 200) застосовують генератори ГПС. Промисловість випускає три види піногенераторів, що розрізняють по продуктивності: ГПС-600. Принцип роботи генератора ГПС полягає в наступному. 6%-ний розчин, що піноутворює, по рукавах подається до розпорошувача піногенератора, у якому потік змельчується на окремі краплі. Конгломерат крапель розчину при прямуванні від розпорошувача до сітки підсмоктується повітря з зовнішнього середовища в дифузор корпуса генератора.

Суміш крапель піноутворювача розчину потрапляє на пакет сіток. На сітках деформування палиці утворить систему розтягнутих плівок, що, замикаються в обмежених обсягах, складає спочатку елементарну (окремі бульбашки), а за тим масову піну. Енергій крапель, що знову надходять, і повітря маса піни відштовхується від піногенератору.

Піногенератори ГПС частіше застосовують як ручні стволи, проте в деяких випадках їх установлюють стаціонарно. Аеродромні пожежні автомобілі комплектують не тільки ручні генератори ГПС, але і стаціонарними, встановленими в підбамперних просторах для створення пінної смуги перед пожежним автомобілем і за ним. Стаціонарно встановлюють піногенератори в пінних камерах резервуарів із пальними рідинами , а також у деяких установках автоматичного пожежогасіння.

Додаток 2.5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]