Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
59.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
303.62 Кб
Скачать

3.3. Планові та позапланові перевірки

3.3.1. Держпожнагляд на об’єктах незалежно від форм власності та в населених пунктах здійснюється шляхом проведення перевірок щодо дотримання суб‘єктами господарювання та громадянами встановлених чинним законодавством вимог пожежної безпеки.

3.3.2. Перевірки поділяються на планові та позапланові.

Планові перевірки проводяться з метою здійснення обстеження щодо відповідності об’єктів вимогам нормативно-правових актів та контролю за виконанням встановлених чинним законодавством вимог пожежної безпеки.

Позапланові перевірки проводяться з метою здійснення контролю за виконанням приписів.

Позапланові перевірки органами держпожнагляду проводяться також у разі:

надходження доручень Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, МНС та рішень місцевих органів виконавчої влади стосовно посилення протипожежного захисту об’єктів та населених пунктів;

отримання від юридичних та фізичних осіб, центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування інформації про виникнення аварійних ситуацій, зміни або порушення технологічних процесів, а також виходу із ладу обладнання, які можуть спричинити безпосередню загрозу життю та здоров’ю людей, шкоду довкіллю і майну громадян та власників об’єктів;

звернення фізичних та юридичних осіб зі скаргами на порушення їх прав і законних інтересів (бездіяльність) іншими юридичними чи фізичними особами, пов’язаними з невиконанням ними обов’язкових вимог пожежної безпеки, а також отриманням іншої інформації, яка підтверджується відповідними документами та доказами про наявність таких порушень (звернення, які не дозволяють установити особу, яка звернулася в орган держпожнагляду, не можуть бути підставою для проведення позапланової перевірки).

Позапланові перевірки у випадках, зазначених в абзаці шостому цього пункту, можуть проводитись тільки за вмотивованим рішенням органу держпожнагляду.

3.3.3. Перевірки проводяться тільки на підставі припису на право перевірки начальника органу держпожнагляду, яке реєструється в спеціальному журналі даного органу. Припис на право перевірки керівника органу держпожнагляду або його копія, завірена печаткою, пред’являється державним інспектором, який здійснює перевірку, керівнику об’єкта або уповноваженій особі, одночасно зі службовими посвідченнями учасників перевірки.

Перевірка може здійснюватися тільки тими державними інспекторами, які вказані в приписі на право перевірки. Термін перевірки визначає керівник органу держпожнагляду, виходячи з характеристики об‘єкта.

Допускається вручення припису на право перевірки орендодавцю об‘єкта незалежно від форм власності для повідомлення орендарів.

3.3.4. Перевіркам підлягають населені пункти та підконтрольні об’єкти. Під час проведення перевірок об‘єктів та населених пунктів проводиться перевірка функціонування підрозділів відомчої, місцевої та добровільної пожежної охорони.

3.3.5. До проведення перевірок можуть залучатися працівники відомчої, місцевої, добровільної пожежної охорони, інших органів державного нагляду, члени пожежно-технічних комісій, фахівці зацікавлених відомчих та експертних організацій, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування за узгодженням з їх керівниками.

3.3.6. Об’єкти незалежно від організаційно-правових форм та форм власності відповідно до рівня пожежної небезпеки поділяються на об‘єкти I-ї, II-ї та III-ї груп.

3.3.6.1. До об‘єктів I-ї групи належать потенційно небезпечні об’єкти, промислові та складські будівлі, які належать до категорій “А”, “Б” за вибухопожежною небезпекою незалежно від площі, категорії „В” за пожежною небезпекою площею 500 м2 та більше, об’єкти з масовим перебуванням людей та висотні будинки, будівлі центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також інші об’єкти, які визначаються відповідним наказом начальника територіального органу держпожнагляду, враховуючи їх пожежну небезпеку.

Планова перевірка цих об‘єктів здійснюється щорічно і може проводитися бригадним та груповим методом, із залученням представників Державного департаменту промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду, Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки, інших органів державного нагляду.

3.3.6.2. До об’єктів II-ї групи належать промислові та складські будівлі, які належать до категорії „В” за пожежною небезпекою площею менше 500 м2, сільськогосподарські підприємства та фермерські господарства, на роботах у яких задіяні працівники, об’єкти торгівлі (крім малих архітектурних форм), будівлі підвищеної поверховості, підприємства побутового обслуговування, підземні та багатоповерхові гаражні кооперативи тощо, які не увійшли до I-ї та III-ї груп. Перелік таких об’єктів затверджується керівником місцевого органу держпожнагляду.

Планові перевірки цієї групи об’єктів проводяться один раз на 3 роки.

3.3.6.3. До об’єктів III-ї групи належать усі державні, відомчі та кооперативні житлові будинки (крім будинків підвищеної поверховості та висотних), дачні, садівницькі та гаражні кооперативи (крім багатоповерхових та підземних), інші малі архітектурні форми тощо.

Планові перевірки цієї групи об’єктів проводяться один раз на 5 років.

3.3.7. Позапланові перевірки, які проводяться з метою здійснення контролю за виконанням приписів, здійснюються за рішенням керівника органу держпожнагляду, але не частіше одного разу на рік.

Позапланові перевірки суб’єктів господарювання не проводяться за умови укладення договорів добровільного страхування відповідальності перед третіми особами.

3.3.8. Профілактика пожеж у індивідуальних житлових будинках та квартирах проводиться шляхом роз’яснення правил пожежної безпеки через засоби масової інформації, усної пропаганди, розповсюдження листівок, навчання населення заходам пожежної безпеки за місцем роботи та проживання.

До цієї роботи можуть залучатися працівники підрозділів відомчої, місцевої, добровільної пожежної охорони, а також члени добровільних протипожежних об’єднань громадян, працівники житлово-експлуатаційних установ, організацій соціального захисту населення, медичних установ, сільських та селищних рад тощо, за згодою.

3.3.9. Позапланові перевірки протипожежного захисту територій зернових посівів, місць переробки та зберігання врожаю здійснюються щорічно, незалежно від форми господарювання власника сільгосппідприємства, на підставі рішення місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування.

3.3.10. Перевірки об’єктів проводяться за участю керівників (власників) підприємств, установ, організацій або уповноважених осіб, які повинні бути завчасно повідомлені про дату його проведення.

3.3.11. Перед проведенням перевірок державний інспектор повинен ознайомитись з технічною документацією і довідковою літературою, яка характеризує пожежну небезпеку об’єкта, з матеріалами про пожежі та попередніми перевірками, відповідними галузевими правилами та нормами з питань пожежної безпеки.

Керівник органу держпожнагляду зобов’язаний періодично перевіряти підготовленість державних інспекторів до проведення перевірок.

3.3.12. Під час перевірок аналізується протипожежний стан об‘єкта та ступінь виконання раніше запропонованих протипожежних заходів. За всіма невиконаними заходами припису та виявленими порушеннями державний інспектор повинен вжити заходів щодо притягнення винних осіб до відповідальності та (або) застосування запобіжних заходів.

3.3.13. Під час перевірок об`єктів перевіряється наявність актів прийняття в експлуатацію засобів протипожежного захисту, наявність договорів на технічне обслуговування засобів протипожежного захисту та виведення сигналів на пульти спостереження, наявність сертифіката відповідності (свідоцтва про визнання) на продукцію протипожежного призначення або його копії, що виконані на захищених бланках суворої звітності встановленого зразка.

3.3.14. При здійсненні перевірок огляду підлягають територія об’єкта, будинки, споруди, установки та обладнання, у тому числі й ті, що знаходяться у стадії будівництва, продукція, що виробляється або реалізується, стан під’їзних шляхів, забезпеченість і технічний стан пожежної техніки, наявність і працездатність автоматичних установок пожежогасіння і пожежної сигналізації, засобів зв’язку, стан і надійність функціонування зовнішнього і внутрішнього протипожежного водопостачання. Крім цього, перевіряється наявність об‘єктів (приміщень), які здаються в оренду, та укладення відповідних договорів оренди (у частині, що стосується відповідальності за забезпечення пожежної безпеки об‘єкта (приміщення)), а також наявність на орендованих об‘єктах (приміщеннях) дозволів на початок роботи.

У разі випуску та реалізації продукції протипожежного призначення, що не має сертифіката відповідності (свідоцтва про визнання), державні інспектори з пожежного нагляду повинні вжити заходів реагування відповідно до своїх повноважень та при необхідності інформувати про ці порушення регіональні органи захисту прав споживачів.

  1. 3.3.15. Під час перевірок аналізується діяльність адміністрації щодо забезпечення пожежної безпеки об’єкта, а також перевіряється:

  2. наявність наказів, розпоряджень та інструкцій з питань пожежної безпеки;

  3. виділення асигнувань на протипожежні заходи та придбання протипожежного обладнання;

  4. включення протипожежних заходів у виробничо-фінансові плани;

  5. дотримання правил проведення вогневих робіт;

  6. організація роботи пожежно-технічної комісії;

  7. наявність відповідних сертифікатів на обладнання і устаткування та документів, що підтверджують показники пожежної небезпеки застосованих речовин та матеріалів у виробництві або будівництві;

  8. функціонування відомчої, місцевої, добровільної пожежної охорони та якість профілактичної роботи, яка ними проводиться;

  9. порядок організації проведення протипожежного інструктажу та занять за програмою пожежно-технічного мінімуму з працівниками;

  10. знання робітниками об’єкта питань пожежної безпеки, обов’язків на випадок виникнення пожежі;

  11. організація навчання і перевірки знань з питань пожежної безпеки посадових осіб;

  12. наявність обліку пожеж і реагування на них адміністрації об’єкта;

Заходи щодо усунення недоліків у діяльності адміністрації щодо забезпечення пожежної безпеки об’єктів, що перевіряються, відображаються в приписі.

3.3.16. За наслідками планових перевірок керівникам підприємств, установ, організацій і громадянам даються письмові приписи на усунення порушень вимог пожежної безпеки (додаток 2). Запропоновані приписами заходи повинні обґрунтовуватись вимогами нормативних актів та обговорюватись з керівниками об’єктів із установленням термінів їх виконання.

Припис має два розділи. До першого розділу включаються невиконані заходи попереднього припису із зазначенням минулих термінів їх виконання, а до другого - нові запропоновані заходи і терміни їх виконання.

Припис складається не менше ніж у 2 примірниках: 1-ий - не пізніше 5-ти робочих днів після закінчення обстеження вручається керівнику об’єкта для виконання, а 2-й з підписом керівника щодо погоджених термінів та одержання залишається в органі держпожнагляду для здійснення контролю. У разі неможливості вручення керівнику об’єкта припису останній направляється рекомендованим листом з повідомленням, про що у копії проставляється відповідний вихідний номер і дата направлення, або здається в канцелярію об’єкта з відповідною відміткою на копії вхідного номеру та дати.

Припис держпожнагляду підписують державні інспектори, які проводили обстеження. Він зберігається в наглядовій справі до повного його виконання, але не менше 5 років.

Протипожежні вимоги до орендованих будинків, споруд і приміщень пропонуються сторонам згідно зі статтею 5 Закону України «Про пожежну безпеку» і договором оренди.

За висновками перевірок державних, відомчих, кооперативних житлових будинків приписи вручаються керівникам відповідних житлових організацій.

Приписи можуть бути оскаржені до вищого органу чи посадової особи держпожнагляду в 10-денний термін з дня їх вручення.

При проведенні перевірок у попередньому приписі державний інспектор зобов’язаний зробити відмітки. При виконанні протипожежних заходів навпроти кожного з них робиться позначка «виконано», ставиться дата перевірки та підпис відповідного державного інспектора, а при невиконанні – в кінці припису відмічаються порядкові номери невиконаних пунктів, указуються заходи, які вжиті до винних осіб, а також запобіжні заходи, про що ознайомлюється керівник об’єкта.

У разі відсутності порушень при проведенні перевірки складається довідка за підписами обох сторін у двох примірниках, перший з яких вручається керівникові, а другий – підшивається до наглядової справи.

3.3.17. При перевірках закладів освіти одночасно здійснюється вибірковий контроль за організацією вивчення правил пожежної безпеки, а також дій на випадок пожежі з проведенням практичного відпрацювання, а в дитячих дошкільних закладах - проведення виховної роботи, спрямованої на запобігання пожежам.

Під час перевірок житлових державних, відомчих та кооперативних будинків здійснюється контроль за організацією місцевими органами виконавчої влади, житловими установами та організаціями навчання населення правилам пожежної безпеки в побуті та в громадських місцях.

3.3.18. Перевірки посольств, консульств та інших іноземних представництв, які користуються екстериторіальністю, органи держпожнагляду можуть проводити тільки на їх прохання і згідно з письмовим дозволом офіційного представника цих установ.

3.3.19. У разі звернення керівника підприємства, установи, організації чи фізичної особи органи держпожнагляду проводять оцінку (експертизу) протипожежного стану об’єкта, за результатами якої складається експертний висновок протипожежного стану об’єкта (додаток 3). У даному випадку припис на право перевірки (експертизи) не оформляється.

Оцінка (експертиза) протипожежного стану об’єкта проводиться також для оформлення матеріалів на одержання дозволу на початок роботи відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2001 року № 150 „Про затвердження Порядку видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень” (із змінами). Висновок з оцінки (експертизи) протипожежного стану об’єкта є чинним для одержання дозволу протягом трьох місяців з дня її проведення.

Проведення органами держпожнагляду оцінки (експертизи) протипожежного стану об’єкта прирівнюється до планової перевірки з врученням керівнику об’єкта експертного висновку протипожежного стану об’єкта.

3.3.20. На кожен об’єкт заводиться окрема наглядова справа, у якій зберігаються документи і матеріали листування з питань пожежної безпеки, у тому числі матеріали перевірок та експертиз протипожежного стану орендованих будівель та приміщень, які розміщені на об’єкті, а також копії дозволів на їх оренду та інші документи, що характеризують стан протипожежного захисту об’єкта. Вимоги до змісту наглядової справи, її ведення та зберігання (додаток 4). Загальні відомості про об‘єкти, які повинні бути відображені в наглядовій справі (додаток 5).

У сільських районах наглядові справи можуть заводитися на сільради.

У житловому секторі наглядові справи заводяться на житлові організації або дільниці.

Керівник органу держпожнагляду зобов’язаний не менше одного разу на рік переглядати наглядові справи на об‘єкти, які були перевірені протягом року, та робити письмові відмітки щодо її ведення і якості нагляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]