Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод вказивк бренд менеджмент 2011 частина 1.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

1. Визначення потреби в проведенні маркетингових досліджень

La Ruth Chemical є хімічною компанією середніх розмірів, штаб квартира якої знаходиться в м. Атланта, штат Джорджія. На початку 90—х рр. компанія мала труднощі з виробництвом головного свого продукту — фреону. Це було обумовлено тим, що фреон руйнує озоновий шар, внаслідок чого збільшилося регулювання виробництва цього продукту з боку держави, зокрема шляхом підвищення податків. Це повинно було сприяти пошуку альтернативних холодагентів. Очевидно, що La Ruth була зацікавлена в отриманні інформації відносно тих продуктів, які могли замінити фреон на продуктовій лінії компанії.

2. Визначення проблеми

Перед ученими La Ruth було поставлене завдання по розробці альтернативного продукту. Компанія в промислових масштабах випускала десиканти, призначені для осушення повітря, яке при цьому охолоджувалося. Передбачалося, що компанія може розробити десикант, який одночасно і охолоджуватиме, і осушуватиме повітря. Проте охолодження на основі десиканта застосовувалося тільки у великих промислових установках, наприклад, для підтримки в належному стані повітря в супермаркетах.

Виникло припущення, що може бути розроблена подібна система охолодження, вживана в домашніх кондиціонерах.

Перед керівництвом La Ruth виникла маркетингова проблема визначення: чи сприйме ринок нову маломасштабну технологію охолодження повітря на основі десиканта? Очевидно, що не мало сенсу інвестувати великі кошти в розробку продукту, який не матиме попиту на ринку.

3. Визначення цілей дослідження

Фахівці La Ruth вважали, що дослідницькі служби компанії можуть розробити домашні кондиціонери з охолодженням на основі десиканта. Був укладений договір з місцевою організацією, що займається дослідженням ринку, на проведення ринкових досліджень. Були задані наступні цілі цього дослідження : 1) визначити, чи існує ринковий попит на цей продукт; 2) виявити ключових гравців у галузі кондиціонерів США. Перша мета припускала пошук відповіді на питання: « чи прийме ринок нову технологію охолодження»?. Друга мета була пов'язана з розробкою маркетингової програми La Ruth виходячи з припущення, що ринковий попит на цей продукт існуватиме. В цьому випадку слід було шукати відповідь на питання: «Яка компанія виробник кондиціонерів може розглядатися в якості партнера La Ruth»?

Таблиця 3.3

Характеристика методів дослідження

Вторинні дані

Визначення місткості ринку і динаміки зміни цього показника; виявлення технологій в цій області і ключових виробників кондиціонерів

Маркетингове дослідження

на основі фокус-груп

Збір думок про нові кондиціонери, а також пропозицій по поліпшенню цієї технології, здійснений серед виробників кондиціонерів

Опитування власників будинків

Визначення реакції домовласників на нову технологію, включаючи виявлення міри готовності і протидії її прийняти

4. Визначення методів дослідження

Із-за комплексної природи цієї проблеми дослідження, що проводяться, носили багатоплановий характер (таблиця.3.3).

Існувала необхідність в проведенні маркетингового дослідження з метою подальшого уточнення проблеми і виявлення різних аспектів ринкового попиту, якщо виявиться, що він існує. Внаслідок того, що La Ruth мав малий досвід в маркетингу кондиціонерів, існувала реальна необхідність в проведенні дескриптивного дослідження. Розвідувальне дослідження протікало в двох головних напрямах. Спочатку було визначено відношення галузі кондиціонерів до проблеми фреону. Потім потрібно було визначити відношення підприємств цієї галузі до перспектив використання нової технології охолодження. Дескриптивне дослідження було здійснено як шляхом використання фокус-группы, так і опитування домовласників.