Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ заочна.doc
Скачиваний:
249
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

28 Правосуб’єктність громадян ( фізичних осіб)

Фізична особа може стати учасником цивільних правовідносин тільки за умови наявності в неї цивільної правосуб'єктності, яка, в свою чергу, поділяється на: а) правоздатність; б) дієздатність.

Правоздатність - це здатність особи мати цивільні права і нес­ти цивільні обов'язки. Правоздатність громадян України виникає в момент народження і припиняється зі смертю (або з визнанням громадянина померлим). Ніхто з громадян не може бути позбавле­ний цивільної правоздатності, але може бути обмежений в ній.

Дієздатність - це здатність фізичної особи своїми діями набу­вати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе обов'язки, самостійно їх виконувати та відповідати в разі їх невиконання. Обсяг цивіль­ної дієздатності обумовлений віком та психічним станом здоров'я особи, а тому її поділяють на такі види:

а) повна дієздатність, яка настає з досягненням повноліття, тобто 18 років, а у випадку одруження неповнолітньої особи з моменту реєстрації шлюбу;

б) неповна дієздатність, якою наділені особи у віці від 14 до 18 років. Особливістю їх дієздатності є те, що вони мають як певні визначені права, так і право на вчинення інших правочинів, але лише за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників, а в разі заперечення того з батьків, з ким проживає неповнолітній, правочин здійснюється з дозволу органів опіки та піклування;

в) часткова дієздатність, яку мають малолітні особи (до 14 років), які наділяються також певними визначеними права­ ми, але не несуть цивільно-правової відповідальності за завдану ними шкоду;

г) обмежена дієздатність, що визначається судом до тих фізичних осіб, які є психічно хворими або зловживають спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами. Обмеження дієздатності тягне за собою такі правові наслідки: що­ до такої особи встановлюється піклування; самостійно вона може здійснювати лише дрібні побутові правочини; інші правочини такою особою вчиняються за згодою піклувальника.

У певних випадках суд може визнати особу повністю недієздат­ною, що зумовлює необхідність встановлення над нею опіки. Поряд із цим за рішенням суду фізична особа у встановленому законом по­рядку може бути визнана безвісно відсутньою, а потім оголошена

померлою.

29 Правосуб’єктність юридичних осіб

Юридична особа - це організація, створена шляхом об'єднання осіб та/або майна, яка наділена правосуб'єктністю і може набува­ти майнових або особистих немайнових прав і нести обов'язки, бу­ти позивачем і відповідачем у судових органах. Юридична особа має такі правові ознаки:

а) організаційна єдність;

б)майнова відокремленість;

в) участь у цивільному обороті від власного імені;

г) здатність самостійно нести майнову відповідальність;

д) здатність бути позивачем або відповідачем у суді. Вона вважається створеною з моменту державної реєстрації та повинна мати: свій статут або засновницький договір між учасни­ками, назву, органи, місцезнаходження тощо.

У цивільно-правовій літературі висловлюється думка, згідно з якою, розглядати окремо складові правосуб'єктності юридичної особи недоцільно оскільки правосуб'єктність охоплює і правоздат­ність, і дієздатність. Хоча і юридична, і фізична особи можуть ма­ти однакові права й обов'язки, необхідно зважати на те, що в їх правовому статусі є певна відмінність, адже лише фізична особа має здатність спадкувати та бути учасником сімейних відносин, що є природною властивістю тільки людини.

Залежно від характеру власності юридичних осіб поділяють на такі види: державні, колективні, орендні, акціонерні, спільні, при­ватні, сімейні, релігійні і т. ін. їх діяльність припиняється у визна­ченому чинним законодавством порядку з моменту їх ліквідації чи реорганізації (злиття, приєднання, поділу).

Як уже зазначалось, в окремих випадках суб'єктом цивільних правовідносин можуть виступати Україна як суверенна держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади (наприклад, надходження у власність безгосподарного майна, невитребуваних знахідок, неналежно утримуваного та конфіскованого майна та ін.)ч У таких правовідносинах вони виступають на рівних правах з іншими учасниками цивільних відносин. Вони мають право ство­рювати юридичні особи публічного (наприклад, навчальні заклади) та приватного (наприклад, підприємницькі товариства) права і бра­ти участь у їх діяльності.