Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_shpori.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
480.06 Кб
Скачать

14. Охарактеризувати сфери та ланки фінансового механізму.

Фінансовий механізм - це сукупність конкретних фінансових форм, методів та важелів, за допомогою яких забезпечується процес суспільного відтворення, тобто здійснюються розподільчі і перерозподільні відносини, утворюються доходи суб'єктів господарювання і фонди грошових коштів. Важливим напрямком фінансової політики є становлення фінансового механізму.

Фінансовий механізм - найбільш динамічна частина фінансової політики.

Фінансовий механізм може бути:

· директивним;

· регулюючим.

В залежності від особливостей окремих підрозділів суспільного виробництва та на підставі виділення сфер фінансових відносин розрізняють:

· фінансовий механізм підприємств та господарських організацій;

· страховий механізм;

· механізм функціонування державних фінансів.

В свою чергу кожна з цих сфер вміщує окремі структурні ланки.

Наприклад, механізм державних фінансів включає в себе бюджетний механізм та механізм функціонування позабюджетних фондів.

У відповідності до територіального розподілу можна виділити фінансовий механізм автономної республіки Крим, місцевих органів влади.

Якщо розглядати фінансовий механізм з точки зору його впливу на суспільне відтворення виділяються його функціональні ланки: мобілізація ресурсів; фінансування; стимулювання тощо.

Кожна сфера, кожна ланка фінансового механізму є складовою частиною єдиного цілого. Вони взаємозв’язані та взаємозалежні. Разом з тим, сфери і ланки функціонують відносно самостійно. Тому є необхідним постійне узгодження, внутрішня ув’язка складових ланок фінансового механізму для підвищення його дійовості.

Сфери і ланки фінансового механізму відрізняються ступенем складності та розгалуження окремих елементів.

Наприклад, для бюджетного механізму є характерним різноманітність податків, які надходять до бюджетів, а також різноманітність напрямків використання коштів та методів фінансування.

На підприємствах, організаціях визначаються відношення між окремими формами грошових накопичень, розподіляється прибуток, формуються та використовуються фонди.

В страхових організаціях широко розвинута система резервних фондів.

Сполучення елементів фінансового механізму - форм, видів, методів організації фінансових відносин утворює «конструкцію фінансового механізму», яка приводиться в дію встановленням кількісних параметрів кожного його елементу, тобто визначення ставок та норм стягнення, обсягу фондів, рівня витрат тощо.

Кількісні параметри та різноманітні засоби їх отримання є найбільш мобільною частиною фінансового механізму.

15. Організація управління фінансами в Україні.

Фінансова система є складним механізмом і потребує управління. Управління фінансами — складова частина управління економікою.

Процес управління фінансами вміщує дві складові:

1) органи управління;

2) форми і методи управлінської діяльності (фінансовий менеджмент).

Об'єктами фінансового управління є централізовані і децентралізовані фінансові ресурси у всіх ланках фінансової системи. Суб'єктами фінансового управління є законодавчі і виконавчі органи держави, спеціалізовані фінансові органи, фінансові служби підприємств.

Управління фінансами вміщує такі функціональні елементи:

1. Фінансова інформація надходить у вигляді оперативної бухгалтерської, статистичної та податкової звітності.

2. Планування, в процесі якого оцінюється фінансовий стан виявляються фінансові резерви збільшення фінансових ресурсів, шляхи їх ефективного використання.

3. Оперативне управління — комплекс заходів щодо виконання фінансового плану. Його мета — досягти максимального ефекту при мінімальних витратах шляхом своєчасної зміни фінансових відносин.

4. Фінансове регулювання — процес маневрування фінансовими ресурсами. Джерелами фінансового регулювання є резервні фонди, надлишкові фінансові ресурси, невикористані бюджетні асигнування.

5. Контроль пронизує усі стадії управління. У процесі контролю зіставляються фактичні результати із запланованими, виявляються резерви.

Розрізняють стратегічне (загальне) та оперативне управління фінансами.

Загальне (стратегічне) управління фінансами в Україні згідно з Конституцією, покладено на вищі органи державної влади і управління:

— Верховну Раду України;

— Кабінет Міністрів України;

— Апарат Президента.

Оперативне управління фінансами здійснює фінансовий апарат, який включає фінансові органи та фінансові інститути.

Фінансові органи та інститути можуть бути згруповані в чотири блоки:

1. Органи у сфері бюджету держави:

1.1. Міністерство фінансів України та його відокремлені підрозділи — Державне казначейство і Контрольно-ревізійна служба.

1.2. Державна податкова служба, яка в 1996 р. виділилася зі складу Міністерства фінансів у самостійне відомство.

2. Контрольно-регулюючі органи:

2.1. Рахункова палата ВРУ.

2.2. Державна комісія з питань регулювання фінансових ринків.

2.3. Комітет у справах нагляду за страховою діяльністю.

2.4. Аудиторська палата і аудиторські фірми.

3. Фінансові інститути фінансового ринку:

3.1. НБУ і комерційні банки.

3.2. Міжбанківська валютна біржа.

3.3. Фондові біржі та фінансові посередники.

3.4. Страхові компанії.

4. Органи управління цільовими фондами:

4.1. Пенсійний фонд України.

4.2. Фонди соціального страхування.

Фінанси суб'єктів господарювання керуються відповідними фінансовими службами у складі управлінських структур підприємств та організацій.

Центральне місце в управлінні фінансами посідає Міністерство фінансів України, на яке покладено загальне керівництво всією фінансовою системою країни.

Основні функції Міністерства фінансів України:

1. Вироблення основ і напрямів фінансової політики держати та розробка заходів щодо їх реалізації.

2. Організація бюджетного процесу, складання проекту Державного бюджету та його виконання після затвердження Верховною Радою України.

3. Здійснення заходів з мобілізації коштів через систему державного кредиту та управління державним боргом.

4. Організаційне регулювання фінансової діяльності суб'єктів господарювання через встановлення правил здійснення фінансових операцій, форм фінансових документів, порядку і стандартів ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності.

5. Організація функціонування ринку цінних паперів.

6. Забезпечення фінансових відносин держави з іншими країнами, міжнародними організаціями і фінансовими інститутами.

7. Організація і здійснення фінансового контролю в країні.

Міністерство фінансів України має розгалужену регіональну структуру.

До складу Міністерства фінансів входять два відокремлених підрозділи: контрольно-ревізійна служба і Державне казначейство.

Державна контрольно-ревізійна служба спеціалізується на здійсненні фінансового контролю: є органом відомчого контролю в системі Міністерства фінансів, здійснюючи ревізії фінансових органів з питань складання і виконання бюджету; є органом державного контролю за ефективним і цільовим використанням бюджетних асигнувань безпосередньо у розпорядників бюджетних коштів; проводить ревізії фінансово-господарської діяльності підприємств і організацій державного сектора.

Державне казначейство — створене з метою забезпечення повного і своєчасного виконання Державного бюджету, оскільки об'єкти фінансування з централізованого бюджету держави розташовані на всій території країни, то здійснювати їх обслуговування з єдиного центру — Міністерства фінансів, украй складно. Казначейство має таку ж регіональну структуру, як і Міністерство фінансів.

Державна податкова адміністрація була спочатку створена теж у складі Міністерства фінансів, а з кінця 1996 р. перетворена у самостійний фінансовий орган. Основне її завдання — реалізація податкової політики держави.

На податкову службу покладені такі основні завдання:

1) розробка проектів податкового законодавства;

2) проведення масово-роз'яснювальної роботи серед платників податків;

3) облік платників податків і надходжень їх до бюджету;

4) контроль за правильністю обчислення податків та інших обов'язкових платежів і своєчасністю їх сплати;

5) накладення штрафних санкцій і адміністративних стягнень на порушників податкового законодавства;

6) міжнародне співробітництво у сфері оподаткування.

Рахункова палата Верховної Ради України створена з метою здійснення позавідомчого контролю за складанням і виконанням Державного бюджету, вироблення й аналізу бюджетної політики держави, контролю в сфері державного кредиту і грошово-кредитної політики. Вона виступає в ролі експертного органу Верховної Ради України, даючи відповідні висновки і рекомендації з питань фінансової діяльності органів управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]