Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_shpori.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
480.06 Кб
Скачать

37. Охарактеризуйте зведені бюджети держави.

Стаття 6 Бюджетного кодексу визначає склад зведених бюджетів усіх рівнів. Зведений бюджет держави включає державний бюджет України, зведений бюджет Автономної Республіки Крим, зведені бюджети областей, зведені бюджети міст Києва та Севастополя. Для аналізу та прогнозування економічного і соціального розвитку держави складається Зведений бюджет України. Зведений бюджет Автономної Республіки Крим поєднує показники бюджету Автономної Республіки Крим, зведених бюджетів її районів і бюджетів міст республіканського значення.

Зведений бюджет області поєднує показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області.

Зведений бюджет району поєднує показники районних бюджетів, бюджетів міст районного значення, селищних і сільських бюджетів цього району.

Зведений бюджет міста з районним поділом поєднує показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу. Якщо місту або району у місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, зведений бюджет міста або району в місті поєднує показники бюджетів цих міст, селищ і сіл.

Показники бюджетів об'єднань територіальних громад, що створюються згідно із законом, включаються до відповідних зведених бюджетів.

38. Бюджетний процес, його стадії.

Відповідно до Бюджетного кодексу України бюджетний процес — це регламентована нормами права діяльність, пов'язана із складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що складають бюджетну систему України.

Повний цикл бюджетного процесу (бюджетний цикл), тобто період із початку складання проекту бюджету до затвердження звіту про його виконання, триває понад два роки і охоплює всі стадії бюджетного процесу, у тому числі бюджетний період. Таким чином, бюджетний цикл включає:

- період формування бюджету;

- період виконання бюджету;

- пільгові бюджетні терміни (час дії тогорічних асигнувань за капітальними вкладеннями);

- період звітності.

Бюджетний процес заснований на відповідних принципах — організаційно-правових засадах побудови й здійснення бюджетного процесу, що забезпечують його результативність. Можна виокремити такі принципи бюджетного процесу:

1) властиві бюджетній системі взагалі й закріплені у статті 7 Бюджетного кодексу;

2) властиві саме бюджетному процесу:

- принцип розподілу бюджетних повноважень між органами представницької і виконавчої влади відповідно до бюджетного законодавства:

- принцип спеціалізації бюджетних показників, що реалізується через бюджетну класифікацію;

- принцип щорічності бюджету, який полягає в обов'язковому прийнятті бюджету кожного року до початку нового планового року;

- принцип послідовності вступу до бюджетної діяльності органів влади (органи виконавчої влади складають проект бюджету, представницькі органи затверджують закон або ухвалюють рішення про місцеві бюджети, а виконують бюджети всіх рівнів державні органи виконавчої влади та муніципальні органи).

Бюджетний кодекс України визначає 4 стадії бюджетного процесу:

  1. складання проектів бюджету;

  2. розгляд та прийняття закону про Державний бюджет України та рішень про місцеві бюджети;

  3. виконання бюджету та внесення в разі необхідності змін до закону про Державний бюджет, чи рішень про місцеві бюджети;

  4. підготовка га розгляд звіту про виконання бюджету та прийняття рішень щодо нього.

Кожна стадія здійснюється визначеними законодавством органами і завершується прийняттям правового акта. Ці стадії повторюються щорічно.

Перша стадія – складання і розгляд проекту бюджету. Процес його розробки починається заздалегідь до його затвердження. Комітети Верховної Ради розробляють свої пропозиції щодо проекту бюджету на наступний рік і надсилають їх до комітету з питань бюджету не пізніше 20 травня поточного року.

Складання проекту Державного бюджету організовує Кабінет Міністрів. Міністерство фінансів складає попередній проект зведеного бюджету України і доводить відповідні показники до міністерств, відомств, інших органів державної виконавчої влади. Усі органи державної виконавчої влади у двотижневий строк розглядають доведені до них показники щодо проекту зведеного бюджету та подають Міністерству фінансів свої пропозиції. Міністерство фінансів розглядає зазначені пропозиції і готує проект Державного бюджету. Міністерство фінансів України доповідає про проект бюджету на засіданні Кабінету Міністрів. Важливо підкреслити роль Прем’єр-міністра України, який єдиний має право представляти і захищати проект Державного бюджету перед Верховною Радою.

Стадія розгляду проекту бюджету продовжується у Верховній Раді України. Порядок розгляду встановлений Регламентом Верховної Ради України.

Відповідно до конституційної норми Кабінет Міністрів України зобов’язаний не пізніше 15 вересня кожного року подавати до Верховної Ради проект Закону про Державний бюджет на наступний рік. Це зумовлено необхідністю дати можливість народним депутатам України, комітетам Верховної Ради розібратися, проаналізувати і внести відповідні пропозиції.

Наступна стадія – це затвердження і виконання бюджету. Якщо під час постатейного голосування до проекту бюджету не було внесено істотних змін, Закон про Державний бюджет приймається у цілому. Поки Верховна Рада не проголосує за Закон про Державний бюджет в цілому, Державного бюджету ще немає, є тільки проект. Затверджує бюджет Верховна Рада України.

Виконання бюджету є основною стадією бюджетного процесу. Виконати бюджет означає забезпечити повне і своєчасне надходження всіх передбачених у бюджеті доходів і спрямувати кошти на фінансування видатків, включених до бюджету. Виконання Державного бюджету організовує Кабінет Міністрів через Міністерство фінансів, міністерства, відомства, інші органи виконавчої влади, Раду Міністрів Автономної Республіки Крим, виконавчі органи місцевих Рад народних депутатів.

Третя стадія бюджетного процесу – це складання, розгляд і затвердження звіту про виконання бюджету.

Відповідно до чинного законодавства звіт про виконання Державного бюджету України за минулий рік подається Кабінетом Міністрів України у письмовому вигляді. Верховна Рада доручає зробити компетентну експертизу поданого звіту комітету з питань бюджету. На найближчому засіданні, але не раніше ніж через 10 днів, Верховна Рада заслуховує доповідь Кабінету Міністрів про виконання Державного бюджету.

Протягом 2-х тижнів після заслуховування у парламенті доповіді Уряду комітети повинні розглянути поданий урядом звіт про виконання Державного бюджету і дати відповідні висновки. Звіт про виконання Державного бюджету розглядається на засіданні Верховної Ради не пізніше 1 травня. За підсумками обговорення висновків комітетів народні депутати України приймають постанову про виконання Державного бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]