Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_shpori.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
480.06 Кб
Скачать

16. Фінансовий апарат та його функції.

Управління розвитком державних фінансів здійснює фінансовий апарат. Державний фінансовий апарат - це сукупність державних органів управління, що здійснюють управління державними фінансами. До його складу входять органи державного управління на всіх рівнях, які вирішують питання мобілізації, розподілу та використання державних фінансових ресурсів. Кожен з суб'єктів державного управління виконує визначені завдання, використовуючи певні способи і інструменти. А в сукупності всі суб'єкти зобов'язані забезпечити досягнення стабільного, поступального розвитку всієї фінансової системи в цілому.

До складу державного фінансового апарату України входить:

- Міністерство фінансів України.

- Державна податкова служба.

- Державне казначейство України.

- Головна контрольно-ревізійна служба.

- Рахункова палата Верховної Ради України.

- Фонд державного майна України.

- Антимонопольний комітет України.

- Митна служба України.

- Національний банк України.

- Правління державних цільових фондів.

- Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку України.

- Правління державних підприємств і установ.

- Інші суб'єкти.

Провідна роль в системі державного фінансового апарату належить Міністерству фінансів України. Воно прямо або побічно пов'язано з виконанням всіх функцій, що виконує державний менеджмент. Що ж стосується інших суб'єктів, то вони виконують певні, закріплені за ними функції. Так, Державна податкова служба зобов'язана виконувати такі задачі: забезпечення додержання податкового законодавства, облік усіх платників податків та здійснення контролю за виплатою податків, зборів, обов'язкових відрахувань, перевірка правильності обчислення податків та своєчасності їх виплати, ведення реєстру платників податків, надання роз'яснень з питань оподаткування та ін. Рахункова палата Верховної Ради України - це орган фінансового контролю, що здійснюється Верховною Радою. До основних її завдань відносяться: організація контролю за своєчасним виконанням дохідної та видаткової частин державного бюджету, за витрачанням бюджетних коштів, за діяльністю державних цільових фондів, за утворенням і погашенням державного боргу та ін.

Фонд державного майна України здійснює операції з підготовки і проведення продажу державного майна, організації приватизації державного і комунального майна, передачі в оренду майна державних підприємств і установ та ін. До основних завдань державної контрольно-ревізійної служби відноситься здійснення контролю за використанням державних коштів і матеріальних цінностей. Вона проводе також аналіз додержання вимог законодавства в проведенні обліку та звітності в міністерствах, відомствах, державних комітетах, бюджетних установах, підприємствах та організаціях, які одержують кошти з бюджетів всіх рівнів та ін.

Управління діяльністю державних цільових фондів здійснюється правлінням фондів. Воно зобов'язано вирішувати питання з мобілізації та використання фінансових ресурсів фондів з метою досягнення цілей, що мають загальнодержавне значення. Так, управління Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням здійснюється правлінням та виконавчою дирекцією. До складу правління Фонду входить по 15 представників держави, застрахованих осіб та роботодавців. Виконавчим органом правління є виконавча дирекція. До повноважень правління Фонду відносяться: розробка пропозицій щодо розмірів внесків на соціальне страхування і передача їх до КМУ; визначення порядку надходження та обліку коштів Фонду; підготовка та затвердження річного бюджету Фонду, визначення порядку фінансування та умов надання путівок на санаторно-курортне лікування та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]