Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SRS_23.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
833.84 Кб
Скачать

Самостійна робота студентів № 23

Тема 4.2: Облік цінних паперів на підприємстві.

План: 1.Поняття акцій та їх облік.

2. Поняття векселів та їх облік

3. Поняття облігацій та їх облік.

Література: 8.ст. 464-471, 298-300; 11.ст. 437-478

Облік цінних паперів (pax, № 34 (клас 3); 62 (клас 6))

Перехід до ринкової економіки в Україні тісно пов'язаний з процесом реформування власності, супроводженням струк­турною перебудовою економіки, механізму сучасного підпри­ємства, формуванням розвиненої інфраструктури фінансового ринку, який би забезпечував вільний обіг коштів у формі цінних паперів.

Указом Президента України № 142/97 від 14 лютого 1997 р. затверджено Положення про державні комісії з цінних паперів і фондового ринку, яке значно розширює повноваження Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку. У попередньому Положенні, затвердженому Указом Президента від 12 червня 1995 p., нараховувалося лише 2 пункти прав, а в новому їх — 26. Комісія стала державним органом, здатним здійснювати державне регулювання ринку цінних паперів, захищати права інвесторів, координувати діяльність державних органів з питань функці­онування в Україні ринку цінних паперів та їх похідних. Це можливо шляхом визначення обов'язкових нормативів, призупинення на термін до одного року розміщення й обігу цінних паперів у разі порушення законодавства, звернення до суду і арбітражного суду, проведення перевірок і ревізії фінансово-господарської діяльності суб'єктів фондового ринку, накла­дними штрафних санкцій, іншими методами.

Види цінних паперів

Цінний папір — це грошовий документ, що засвідчує право володіння або відносини позики і визначає стосунки

Між собою, що випустила цей документ, і його власником.

До цінних паперів належать акції, облігації, зобов’язання Державної скарбниці, ощадні сертифікати,векселі, приватизаційні папери, національні лотереї.

Цінні папери являють собою засвідчене право володіння іншимидокументами, що визначає відносини міжособою, що випустила ці документи від свого імені (емітент), та їх власником (покупцем), і передбачають якправиловиплату доходів у вигляді дивидентів відповідно до внесеної суми на розвиток виробництва, а також передавання грошових прав іншим особам (схеми 1, 2, 3).

Фондовий ринок

Капітальні ЦП

Облігації

Ринок цінних паперів

Види цінних паперів

Акції

Іпотеки (закладні під нерухомість)

Казначейські зобов’язання (довгострокові, середньострокові)

Грошові ЦП

Векселі

Банківські акцепти

Чеки

Короткострокові ощадні і депозитні сертифікати

Казначейські зобов’язання (короткострокові)

Первинний ринок ЦП

Вторинний ринок ЦП

Ринок перших емісій

Фондові біржі

Ринок вторинних емісій

Позабіржовий ринок цінних паперів

Схема 1. Види цінних паперів та їх фондовий ринок

Цінні папери

Іменні

На пред’явника

Можуть передаватися

Шляхом повного індосаменту (передавальний надпис на зворотному боці чека, що засвідчує перехід права по цінних паперах до іншої особи)

Через фондові біржі (цінні папери обертаються вільно)

Можуть використовуватися

Для здійснення розрахунків

Як залог (для здійснення платежів і кредитів)

Схема 2. Передача і використання цінних паперів

Операції з цінними паперами

Цінні папери власної емісії

Цінні папери не власної емісії

Оплата ЦП

Одержання дивідентів або процентів на ЦП

Емісія (випуск)

Ремісія (вилучення) Анулюванння

Продаж

Обмін

Викуп

Купівля (придбання)

Продаж

Зберігання

У банку

У себе

Схема 3. Типи операцій з цінними паперами

Акції, облік акцій, нарахування і оподатку­вання дивидендів

Акція - це цінний папір без визначення строку обігу, який посвідчує внесення визначеного паю до Статутного фонду акціонерного товариства (компанії), дає право на участь в управлінні ним і на одержання частини прибутку у формі дивідендів, а також на участь у розподілі майна в разі ліквідації товариства (компанії). Повернення вкладених коштів акція не гарантує, вона не може бути пред'явлена підприємству з метою повернення коштів (крім випадку ліквідації). Якщо акціонер не задоволений прибутками, він може продати акції зa ринковою вартістю.

На акції вказана її номінальна вартість, а продажна мша називається її курсом.

Акцїї можуть бути іменними і на пред'явника, привілейованими і простими.

Привілейована акція дає власникові переважне право на одержання дивідендів, на пріоритетну участь у розподілі майна АТ у випадку його ліквідації, на фіксований у процентах до номінальної вартості щорічно сплачуваний дивіденд

Власник привілейованої акції не володіє правом участі в управлінні, якщо це обумовлено у статуті AT.

При голосуванні власники акцій мають стільки голосів, скільки у них акцій. Контрольний пакет акцій - це кількістьакцій, що належить одному акціонерові, або частка акцій у загальній їх кількості.

Акція неподільна. Якщо одна й та ж акція (крім акцій трудового колективу) належить декільком особам, то всі вони визнаються одним держателем акції і можуть здійснювати свої права через одного з них або через загального представника.

Реквізити акції: фірмове найменування підприємства, що випустило акцію, його місцезнаходження, найменування цін­ного папера - "акція", її порядковий номер, дата випуску, категорія акції, її номінальна вартість, ім'я держателя (для іменної акції); розмір Статутного капіталу і кількість акцій для акціонерного товариства (на день випуску акцій); термін сплати дивідендів; підпис керівника підприємства або іншої уповноваженої на це особи.

Випуск акцій акціонерного товариства здійснюється в розмірі його Статутного капіталу на день випуску акцій (який зазначається в акції) або на всю вартість майна державного підприємства (у разі перетворення його на акціонерне товариство).

Додатковий випуск акцій акціонерним товариством можливий у випадках, коли всі раніше випущені акції повністю оплачені за вартістю не нижче номінальної. Забороняється випуск акцій для покриття збитків, пов'язаних з господарською діяльністю підприємств.

Відповідно до част. IІІ ст. 22 Закону України від 9 липня 1996 р. «Про внесення змін до Закону України "Про цініпапери у фондовій біржі"» встановлено, що реєстрація випуску акцій відкритих акціонерних товариств у процесі приватизації та інформації про їх випускздійснюється:

  • Державною комісією з цінних паперів і фондової., ринку, якщо сума випуску дорівнює або перевищує 21,5 млн гривень;

  • територіальними відділами Державної комин І цінних паперів і фондового ринку, якщо сума випуску І мини паперів не перевищує 21,5 млн гривень.

Акція є цінним папером без установленого строку о(ш , що засвідчує дольову участь акціонера у Статутному капіталі Акціонерного товариства та підтверджує членство в ньому,як акціонерному товаристві і дає право на участь управління ним, а також у розподілі майна при його ліквідації. Акція єнеподільною.

Розмір доходу (дивідендів) на акцію встановлюється загальними зборами акціонерів після закінчення фінансового року і виплачується за рахунок прибутку, який залишається у розпорядженні Акціонерного товариства після сплати встанов­лених законодавством податків та інших платежів.

Акція передається Акціонерним товариством у власність акціонеру після повної оплати її вартості. Акціонерне това­риство не видає дублікатів і не замінює втрачених акцій.

Володіння акцією дає право власнику на одержання частини прибутку Акціонерного товариства у вигляді дивідендів.

При виплаті дивідендів за поточний фінансовий період Акціонерне товариство, що виплачує дивіденди, робить відпо­відну відмітку.

Дивіденди виплачуються два рази на рік. За період півріччя та після закінчення року - через 20 днів після зборів акціонерів.

Акціонери акціонерного товариства мають переважне право на придбання його акцій наступних емісій.

У випадку продажу, обміну акцій на інше майно, передачі їх третій особі, подарунку чи передачі у спадщину з переходом усіх прав і обов'язків члена акціонерного товариства до спадкоємця або правонаступника у бланку Акції мають бути такі дані:

Акція придбана у власність (найменування нового власника)М. П. (підпис попереднього власника), Зареєстровано това­риством " " 2000р. Керівник Облі­ковець М. П.

У Акції вказуються періоди виплати дивідендів; Дата виплати дивідендів.

Сертифікат акцій засвідчує дольову участь акціонерів у Статутному капіталі акціонерного товариства та підтверджує членство в ньому, а також розподілі майна при його ліквідації.

Розмір доходу (дивідендів) на сертифікат акції встановлюється u пишними зборами акціонерів після закінчення фінансового року і виплачується за рахунок прибутку, який залишається у розпорядженні акціонерного товариства після сплати встановле­ні законодавством податків та інших платежів.

Сертифікат акцій передається Акціонерним товариством у власність акціонеру після повної оплати її вартості. Страхова компанія не видає дублікатів і не замінює втрачених сертифікатів акцій.

Володіння сертифікатом акцій дає право власнику на одержання частини прибутку у вигляді дивідендів.

Власник сертифіката (акціонер) має право:

  • брати участь у зборах акціонерів товариства особистоабо через представника чи делегувати свої права правлінню;

  • продати, обміняти сертифікат акцій на інше майно,передати їх третій особі, подарувати чи передати у спадщинуз переходом усіх прав та обов'язків члена Акціонерного товариства до спадкоємця або правонаступника

  • реалізувати власні сертифікати на фондовому ринку іншим юридичним чи фізичним особам за ринковою ціною, що складається в результаті біржового котирування акції.

Акціонери акціонерного товариства мають право придбати в межах встановленої квоти у переважному порядку додатково випущені сертифікати акцій або акції.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила "Положення про придбання, реалізацію та анулювання акціонерними товариствами власних акцій" № 42 від 19.04.2000 р. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 травня 2000 р. за № 273/4494.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]