Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SRS_23.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
833.84 Кб
Скачать

4. Казначейські векселі, не пред'явлені до погашення в установлений термін, списуються записом:

1) Дебет рахунка № 94 "Інші витрати операційної діяльності" - за вексельною сумою казначейського векселя, одержаного у погашення дебіторської заборгованості (в останнього векселетримача);

2)Дебет рахунка № 45 "Вилучений капітал" - на суму прибутку, утвореного при придбанні за договором купівлі -продажу, що втратив силу казначейського векселя;

3)Дебет рахунка № 94 "Інші витрати купівельної діяльності» - на різницю між вексельною сумою, що втратиласилу казначейського векселя, і сумою прибутку, одержаногопри його придбанні.

Кредит рахунка № 34 "Короткострокові векселі одержані

  1. Передача і продаж казначейських векселів оформлюються векселетримачем реєстром у двох примірниках, один з яких з підписами керівника, головного бухгалтера і печаткою векселетримача видається одержуючійстороні, а другий - з підписами керівника, головного бухгалтера і печаткою підприємства, яке одержало вексель, залишається у попереднього векселетримача. У реєстрі наводяться дані про номери і вексельну суму казначейських векселів.

8. Аналітичний облік казначейських векселів ведеться ся за термінами погашення векселів і способами їх одержання.

Приватизаційні папери

З метою виконання державної програми приватизації майна державних підприємств, Закону України "Про приватизаційні папери" та забезпечення участі громадян України в приватизації з використанням приватизаційних паперів наказом Фондудержавного майна України № 26 від 14 січня І'.І'Н с

затверджено Інструкцію про умови та правила здійсненняпосередницької діяльності з приватизаційними паперами і контроль за їх додержанням (із змінами та доповненнямивнесеними постановою Кабінету Міністрів України №18 від13 січня 1995 p.).

Приватизаційна діяльність з приватизаційними паперами здійснюється шляхом обміну приватизаційних паперів на паї, акції та здійснюється посередником від свого імені, за дорученням, за рахунок і на ім'я власника приватизаційних паперів.

Посередницька діяльність з приватизаційними паперамиздійснюється лише за наявності ліцензії Фонду державногомайна України.

Посередницьку діяльність з приватизаційними паперамимають право здійснювати фізичні та юридичні особи, в майні котрих державна частка не перевищує 25%.

Посередники мають право здійснювати посередницьку діяльність з приватизаційними паперами на всій територіїУкраїни з моменту видачі дозволу (ліцензії) протягом 3 років Посередники-громадяни повинні для здійснення посе­редницької діяльності з приватизаційними паперами відкрити особовий рахунок в установі комерційного банку і скласти з ним договір на відкриття позабалансових рахунків для посередника та обслуговування операцій з приватизаційними

паперами.

Посередники юридичні особи мають право займатися посередницькою діяльністю з приватизаційними паперами за наявності договору з комерційним банком на обслуговування операцій з приватизаційними паперами.

Посередники - юридичні особи здійснюють посередницьку діяльність з приватизаційними паперами в розмірі, що не перевищує розміру їх зареєстрованого Статутного фонду, одержують не менше 50% прибутку 'від діяльності з цінними

паперами.

Посередники-громадяни здійснюють посередницьку діяль­ність з приватизаційними паперами в розмірі особового рахунку в установі банку.

Посередницькі операції з приватизаційними папе­рами здійснюються виключно за наявності договору з клієнтом, що повинен містити положення про предмет договору, повноваження, зобов'язання та права сторін стосов­но предмета договору, реквізити сторін договору.

Позабалансові рахунки в комерційному банку на обслуго­вування власників приватизаційних паперів відкриваються за наявності відповідної ліцензії Фонду державного майна

України.

Контроль за додержанням посередниками умов та правил здійснення посередницької діяльності з приватизаційними паперами здійснюється Фондом державного майна України та Антимонопольним комітетом України.

Нижче наведено Типовий договір-доручення на здійснення представницької діяльності з приватизаційними майновими

сертифікатами.

Приватизаційний майновий сертифікат - це особливий вид державного цінного папера, який засвідчує право власника на безоплатне одержання у процесі приватизації частки майна державних підприємств. Право громадян України гарантується

Державою.

Права власника, умови і порядок використаннясертифіката

1. Кожен громадянин України має право на одержання приватизаційного майнового сертифіката. Відмова у видачі сертифіката та його прийнятті у розрахунок платежу за придбання об'єкта приватизації може бути оскаржена в суді у встановленому порядку.

  1. Приватизаційний майновий сертифікат може бути вико­ристаний лише для обміну на акції, паї, інші документи, щозасвідчують право власності на частку майна державнихпідприємств. Сертифікат вільному обігу не піддягає.

  2. Видача приватизаційних майнових сертифікатів здійсню­ється відділеннями Ощадного банку України. При одержаннісертифіката і його обміні на акції, паї та інші документи, щозасвідчують право власності на придбані об'єкти, сплачується державне мито. Дивіденди або проценти з приватизаційногомайнового сертифіката не нараховуються.

  3. Приватизаційні майнові сертифікати, придбані з пору­шенням встановленого порядку їх видачі та обміну, вважа­ються недійсними, а особи, які його порушили, несутьвідповідальність на підставі законів України.

  4. Право власності на приватизаційний майновий сертифі­кат у разі смерті його власника переходить у порядку спадкування, визначеному законодавством України. В разісмерті громадянина, що не одержав сертифікат з будь-яких причин, право на його одержання не успадковується.

6.Відновлення втраченого сертифіката здійснюється впорядку, передбаченому законодавством.

7.Строк чинності сертифіката - до...

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]