Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SRS_23.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
833.84 Кб
Скачать

Акцепт - це згода платника на оплату переказного векселя.

Платіж за переказним векселем може бути забезпечений повністю або в частині вексельної суми через аваль. Аваль- це вексельне доручення, яке гарантує оплату векселя. Для авалю достатньо лише підпису, поставленого авалістом на лицьовому боці переказного векселя. В авалі повинно бути вказано за кого від виданий. У разі відсутності такої вказівки він вважається виданим за векселедавця.

Негативна якість переказних векселів: використання підприємствами, які мають податкову заборгованість, переказних векселів для розрахунків з постачальниками матеріальних ціннос­тей дає змогу таким підприємствам, як і при звичайному бартері, ухилятися від сплати нарахованих податків і зборів.

Схема обліку простого векселя

1

Векселедавець

Векселетримач

2

3

4

  1. — видача векселя

  2. — пред'явлення векселя до оплати

  3. — погашення векселя (оплата)

4— вручення погашеного векселя з розпискою про отримання платежу

Схема обліку переказного векселя (трати)

Векселедавець (тримач)

Платник (трасант)

Перший векселетримач

(ремітент)

  1. - видача векселя . .

  2. - пред'явлення векселя до акцепту (презентація)

  3. - підтвердження акцепту

  4. - пред'явлення векселя до оплати

  5. — погашення векселя (оплата)

6- вручення погашеного векселя з розпискою про отримання платежу

№ п/п

Господарські операції

Ставка держмита і посилання на документ – яким встановлюється її вилучення

1.

Придбання бланка векселя

10% від неоподатковува ного мінімуму доходів гро мадян(1,70 гри.;

2.

Отримання векселя на забезпечення дебіторської заборгованості (вексель вида­ний боржником - юридичною особою як письмове боргове зобов'язання на вказану суму коштів для оплати за поставлену продукцію, виконання роботи, надані послуги, що дають його власникові (вексе­летримачу) право вимагати цю суму у зазначений термін

Не нараховується

3.

Видача векселя боржником - юридич­ною особою як письмового боргового зобов'язання на сплату зазначеної суми грошей за отриману продукцію, виконані роботи, надані послуги

Не нараховується

4.

Передача (індосація) раніше отриманого векселя за рахунок погашення креди­торської заборгованості за отриману продукцію, виконані роботи, надані по­слуги

0,2% від суми погашення заборгованості. Передача векселя по індо­саменту є складенням згодиуступки вимоги

5.

Продаж раніше отриманого векселя іншою юридичною особою

0,2% продажної вартості

6.

Обіг (дисконт векселів - при цій операції складається договір обігу векселів між банком і пред'явником вексе­ля

0,2% вартості обігу век­селя

7.

Отримання кредиту під забезпечення векселів

0,2% залогової вартості векселів, зазначеної в договорі з банком

8.

Переоблік і перезалік векселів

0,2% суми згоди

9.

Купівля (продаж) банківських векселів

0,2% суми згоди

10.

Зміна термінів платежу за векселем

Не нараховується

11.

Акцепт векселя

Не нараховується

12.

Домициляція векселів

Не нараховується

13.

Протест векселя

0,3% неоподатковуваного! мінімуму доходів грома-

14.

Авалювання векселя

Не нараховується

15.

Обмін цінних паперів (кожний з тих, хто бере участь в обміні, є продавцем того майна, яке сам дає в обмін, і покупцем майна, яке він отримує)

0,2% кожної зі сторін від ціни (своїх) цінних папе­рів, що підлягають обміну

Облік векселів. Заборгованість за розрахунками ,з покупцями, замовниками та іншими дебіторами, забезпечену одержаними векселями, підприємством обліковується на рахунку № 34 "Короткострокові векселі одержані". Аналі­тичний облік векселів одержаних ведуть за кожним одер­жаним векселем.

При одержанні векселів на відвантажену продукцію (товари), виконані роботи і послуги у бухгалтерському обліку на суму цих векселів роблять запис:

Дебет рахунка № 34 "Короткострокові векселі одержані"

Кредит рахунка № 719 "Інші доходи від операційної діяльності".

Якщо підприємство відображає в обліку реалізацію продук­ції (товарів, робіт, послуг) при поданні розрахункових доку­ментів покупцям (замовникам), то при одержанні векселів за реалізовану продукцію (товари, роботи, послуги) роблять запис:

Дебет рахунка № 34 "Короткострокові векселі одержані".

Кредит рахунка № 36 "Розрахунки з покупцями і замов­никами".

Аналогічно у бухгалтерському обліку роблять записи, пов'язані з одержанням векселів для забезпечення інших видів дебіторської заборгованості.

Суми на рахунку № 34 "Короткострокові векселі одер­жані" списують у міру погашення заборгованості, забезпеченої векселями, у кореспонденції з рахунками грошових коштів.

Надходження грошових коштів за векселі:

Дебет рахунка № 31 "Рахунки в банках"

Дебет рахунка № ЗО "Каса"

Кредит рахунка № 34 "Короткострокові векселі одержані

Сума заборгованості по векселю продовжує враховуватисяяк дебетове сальдо на рахунку № 34 "Короткострокові векселіодержані". У випадках, коли неможливо одержати заборгованість по векселю у зазначений на ньому термін, банк може

пред'явити видану суму для погашення з Розрахунковогорахунка векселетримача.

Купівля векселів полягає в їх оплаті, як правило частковій до закінчення терміну векселя з тією метою, щоб, одержавши за векселем борг повністю, після настання строку платежу різницю зарахувати на прибуток підприємства.

Кореспонденція рахунків при купівлі векселів: Дебет рахунка № 34 "Короткострокові векселі одержані" Кредит субрахунки № 311 "Поточні рахунки в національній валюті"

На суму прибутку (одержана різниця між ціною векселя і сплаченою сумою):

Дебет субрахунка№ № 311 "Поточні рахунки в націо­нальній валюті"

Кредит субрахунка№ 719 "Інші доходи від операційної

діяльності".

Продаж векселів полягає в одержанні грошових коштів за вексель до закінчення терміну його оплати. Різниця між ціною векселя і одержаною за нього сумою являє збиток підприємства.

Проводка така:

Дебет рахунка № 31 "Рахунки в банках"

Дебет рахунка № 719 "Інші доходи від операційної

діяльності"

Кредит рахунка № 34 "Короткострокові векселі одержані".

Заборгованість за розрахунками з постачальниками, підрядчиками та іншими кредиторами, забезпечену видани­ми векселями, підприємство обліковує на рахунку № 62 "Короткострокові векселі видані". Аналітичний облік векселів одержаних ведуть за кожним виданим векселем.

При видачі векселів у забезпечення заборгованості постачальникам роблять запис:

Дебет рахунка № 63 "Розрахунки з постачальниками та

підрядниками"

Кредит рахунка № 62 "Короткострокові векселі видані".

Видача векселів у забезпечення інших операцій:

Дебет рахунка № 45 "Вилучений капітал" (фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його учасників)

Дебет рахунка № 61 "Поточна заборгованість за мот довгостроковими зобов'язаннями" (погашення поточної заборгованості, її списання тощо)

Дебет рахунків № 64 "Розрахунки за податками й платежами" (належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо)

Дебет рахунка № 65 "Розрахунки за страхуванням"

Дебетрахунка № 68 "Розрахунки за іншими операціями"

Дебет рахунка № 94 "Інші витрати операційної діяльності" (витрати, пов'язані з дослідженням та розробками, що здійснює підприємство та ін.)

Кредит рахунка № 62 "Короткострокові векселі видані". Погашення заборгованості, забезпеченої виданими векселями, відображаються записом:

Дебет рахунка № 62 "Короткострокові векселі видані" Кредит рахунка № 31 "Рахунки в банках". Якщо виданий вексель передається на користь вексе­ледавця або платника для оплати за відвантажену продукцію, то в бухгалтерському обліку сторін заборгованість по векселях списується в кореспонденції з рахунками № 95 "Фінансові витрати", 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками", № 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками", № 37 "Розрахунки з різними дебіторами".

При здійсненні дисконтних операцій (продаж векселів векселетримачів установі банку) записи на суму проданих

банку векселів:

Дебет субрахунка № 311 "Поточні рахунки в національній

валюті"

Дебет субрахунка № 312 "Поточні рахунки в іноземній

валюті"

Кредит субрахунка № 719 "Інші доходи від операційної діяльності" — на суму дисконту (облікового процента).

Облік операцій по дисконтуванню векселів здійсню­ється як облік позикових операцій. Із позики, виданої під вексель, банк утримує суму облікового процента (дис­конту). Запис в обліку:

Дебет рахунка № 62 "Короткострокові векселі видані" Кредит рахунка № 60 "Короткострокові позики" Кредит рахунка № 50 "Довгострокові позики". Оперативний контроль за оплатою одержаних і виданих векселів рекомендується вести за допомогою картотеки, упорядкованої за термінами погашення заборгованості.

Бланки векселів зберігаються й обліковуються підприємст­вами аналогічно Порядку, викладеному в п. 7.3.

Для обліку руху бланків векселів використовувався поза­балансовий рахунок № 08 "Бланки суворого обліку".

Слід зазначити, що внутрішнього вексельного обігу до останнього часу в Україні не існувало. Тільки 17 черт пі 1992 р. Верховною Радою було прийнято постанову «Про застосування векселів у господарському обігу України". Згідно з постановою Верховної Ради Національний банк листом №22001/85 від 25 лютого 1993 р. увів до дії Положенняпро переказний і простий векселі, затверджене ще постановою Центрального виконавчого Комітету і Ради народних комісарів СРСР № 10/1341 від 7 серпня 1937 p., a також Порядок проведення банками операцій з векселями. Крім того, Національним банком було введено до дії Положення про порядок забезпечення підприємств бланками простих і переказних векселів, а Міністерством фінансів розроблено для підприємств Порядок бухгалтерського обліку операцій, пов'я­заних з вексельним обігом.

У подальшому з метою забезпечення умов для подолання платіжної кризи, збільшення сфери обігу векселів у господар­ському обігу України Кабінетом Міністрів і Національним банком України (спільна постанова № 379 від 31 травня 1995 р.) було прийнято рішення (до виконання Указу Прези­дента України "Про випуск і обіг векселів для покриття взаємної заборгованості суб'єктів підприємницької діяльності України" № 530 від 14 вересня 1994 р.) про проведення на беземісійній основі заліку взаємної заборгованості підприємств І організацій всіх форм власності з подальшим оформленням простроченої заборгованості на користь кредитора. При цьому суб'єкти підприємницької діяльності були звільнені від сплати державного мита за вексельні бланки.

Указом Президента України № 658 від 28 липня 1995 р знято обмеження на суму одного векселя (раніше воно становило 1 млн крб., тобто 10 грн.) і надано право суб'єктам підприємницької діяльності визначати цю суму самостійно.

Хоча світовий досвід підтверджує перевагу вексельної форми розрахунків, в Україні векселі ще не посіли відповідного місця у платіжній системі.

У таблиці 3 наведена кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку операцій з векселями.

Кореспонденція рахунків з бухгалтерсько­го обліку операцій з векселями

№п/п

Зміст операції

Дебет

Кредит

1

2

3

4

Придбання та використання бланків витрат

1.

Придбання бланків векселів і включення до складу витрат від операційної діяльності

949

631

2.

На суму ПДВ

644

631

Розрахунки грошовими коштами переказного векселя

1.

Оплата вартості переказного вексе­ля грошовими коштами

631

311

2.

Одержано переказний вексель

351

631

3.

Продано переказний вексель за гро­шові кошти

36

733

4.

Списується вартість векселя

949

351

5

Оплата векселя грошовими коштами

311

361

Бартерні розрахунки. Обмін товару на переказний вексель

1

Відвантажено товар (без ПДВ)

361

702

2.

"'la суму ПДВ (v складі ціни)

361

702

3

Податкові зобов'язання з ПДВ

702

641

.4.

І

І І

|

•' І

1

',

Списується вартість відвантаженого товару

902

28

5.

Одержано переказний вексель (без ІПДВ)

351

361

6.

Одночасно сума податкового креди­ту по векселю

644

361

Обмін векселя на товар

1.

Відпущено вексель

361

702

2.

На суму ПДВ (у складі ціни)

361

702

3.

Податкові зобов'язання

702

641

4.

Списується вартість реалізованого

'НЖСеЛЯ

949

351

5.

Одержано товар

28

361

6.

Податковий кредит

і_644_

ЗЬі

Придбання векселя за товар

1.

Придбано вексель в обмін на товар (бартер) без ПДВ

35

361 «

2.

На суму ПДВ

644

361

3.

Одночасно відображаємо валовий похід (операційний дохід)

39

69

4.

Податкові зобов'язання

643

641

5.

Відвантажено товари (заключна операція)

DillІ'.ІПІи)

361

719

6.

Списується собівартість товарів

902

28

7.

Одночасно відображаємо валові витрати

-

-

8.

Списується нарахований ПДВ

719

643

9.

Право на податковий кредит

641

644

10.

Списання в порядку закриття субрахунка № 719

719

791

11.

Списання в порядку закриття субрахунка № 902

791

902


Казначейські зобов'язання держави. Облік операцій

Казначейські зобов'язання - це різновид цінних паперів на пред'явника, які розміщуються на добровільних засадах, посвідчують внесення їх тримачами грошових коштів до бюджету і дають право на одержання фінансового доходу протягом всього терміну володіння цими цінними паперами,

Випускаються такі види казначейських зобов'язань:

а)короткострокові до 1 року;

б)середньострокові — від 1 до S років;

в)довгострокові - від 5 до 25 років. Короткострокові й середньострокові казначейськізобов'язання випускаються Міністерством фінансів України, довгострокові — Кабінетом Міністрів України.

Короткострокові казначейські зобов'язання випускаються Міністерством фінансів строком на 3, 6 і 12 місяців на пред'явник. Цізобов'язання не мають купонів і погашаються шляхом їх викупу, включаючи сплату нарахованих по них процентів.

Середньострокові казначейські зобов'язання випуска­ються Міністерством фінансів на строк від 1 до 5 років іне мають купонів. Порядок визначення продажної вартості середньострокових казначейських зобов'язань визначаєте u Міністерством фінансів виходячи з часу їх придбання.Погашення середньострокових казначейських зобов'язань здійснюється щороку на підставі тиражів, що провадяться Міністерством фінансів України.

Доходи тримачам середньострокових казначейських зобов'язань сплачуються шляхом нарахування процентів до номіналу без щорічних виплат при їх викупі залежно від строку, що минув від випуску зобов'язань до його погашення.

Довгострокові казначейські зобов'язання випускають­ся державою на строк від 5 до 25 років на пред'явника. Випуск довгострокових казначейських зобов'язань здійснюєть­ся у тому ж порядку, що і випуск середньострокових казначей­ських зобов'язань.

Дохід за казначейськими зобов'язаннями починають сплачувати у наступному році після року придбання.

Виплата доходу за казначейськими зобов'язаннями здійс­нюється щороку по купонах або при погашенні зобов'язань шляхом нарахування процентів до номіналу без щорічних

виплат.

По казначейських зобов'язаннях, які вийшли в тираж погашення, сплачується їх номінальна вартість, аналогічно оплачуються непогашені купони минулих років, включаючи купони того року, в якому зобов'язання підлягає викупу. Якщо тримач казначейського зобов'язання, що вийшло у тираж погашення, не пред'явив його до сплати, він зберігає право на одержання доходу по купонах до закінчення терміну дії. Але після закінчення цього терміну казначейські зобов'язання втрачають силу і оплаті не підлягають.

Облік операцій Державного казначейства. Постановою Кабінету Міністрів України № 689 від 27 червня 1996 р. "Про затвердження Порядку використання векселів Держав­ного казначейства" запроваджено випуск векселів Державного казначейства (далі -казначейські векселі) номіналами 500 млн і 1 млрд карбованців (5 і 10 тис, гривень) для використання векселетримачами з метою:

- погашення кредиторської заборгованості за згодою відповідних кредиторів. Розрахунки казначейськими векселями здійснюються за вексельними сумами;

продажу юридичним особам, які є резидентами відповідно до законодавства України;

застави по забезпеченню зобов'язань перед резидентами відповідно до законодавства про заставу;

зарахування у сплату податків до Державного бюджету України за бажанням векселетримача,

Напідприємства, які одержують дотації з бюджету,операції з продажу і застави казначейських векселівнепоширюються.

Казначейські векселі, не пред'явлені до погашення в установлений термін, втрачають силу і оплаті не підлягають.

Векселедавцем і платником по казначейських векселях виступає Головне управління Державного казначейства Укра­їни. Проценти на вексельну суму не нараховуються.

Операції з казначейськими векселями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]