Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SRS_23.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
833.84 Кб
Скачать

3.У міру надходження (заліку) належних з учас­ників платежів:

Дебет рахунка № ЗО "Каса"

Дебет субрахунка№ 311 "Поточні рахунки в національній валюті"

Кредит рахунка № 46 "Неоплачений капітал".

Нарахування дивідендів. Дивіденди - це платіж, що здійснюється юридичною особою на користь власників корпо­ративних прав, емітованих такою юридичною особою, у зв'язку з розподілом його частини його прибутку.

До дивідендів не відносяться виплати юридичної особи, пов'язані зі зворотним викупом акцій, паїв, раніше емітованих юридичною особою.

З набранням чинності новою редакцією Закону про прибу­ток надало право підприємству-емітенту нараховувати й виплачувати дивіденди незалежно від того, була його діяль­ність протягом звітного періоду (рік, квартал) прибутковою чи ні, за наявності інших власних джерел (п.п. 7.8.1 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" №-283/97-ВР від 22.05.97 p., зі змінами і доповненнями).

"Про оподаткування прибутку підприємств" № 283/97-ВР від 22.05.97 p., зі змінами і доповненнями).

Джерелом нарахування дивідендів є прибуток, щолишився розпорядженні підприємства після оподаткування, або інших, передбачених установчими документами джерел, до яких відноситься в першу чергу pax. № 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)".

Сума дивідендів визначається як результат від множен­ня маси дивіденду на частку державного майна, переданого (внесеного) до Статутного капіталу, тобто внесений Статутний капітал.

Якщо акціонерне підприємство засноване на загальнодер­жавній власності, то дивіденди вносяться до Держбюджету України, а дивіденди підприємств, заснованих на власності адміністративно-територіальних одиниць (комунальній власнос­ті), - до бюджетів місцевого самоврядування.

Розрахунок дивідендів здійснюється за формулою

Д = Пп- (П+В+Рк+Іф),

де Д - дивіденди, грн.,

Пп— прибуток підприємства,

П- податки,

В— витрати на утримання акціонерного товариства,

Рк- Резервний капітал (не менше 25% Статутного капіталу Л Г. щорічні відрахування від чистого прибутку, не менше 5%),

Іф - Інвестиційний фонд на розвиток і розширення виробництва.

Дивідендна ставка (Де), %:

Де = ПД1 /Ск х 100,

Де Пл1= Пд- податок на всю масу дивідендів,

Ск- статутний капітал.

Дивіденд акціонера (Да), гри.:

Да = анвхДс х Ка,

Де Анв - номінальна вартість акції, грн.,

Ка - кількість акцій, що належать акціонерові, шт.

Вартість акції після сплати дивідендів (Ад):

Ад= ДС/П% х Анв,

Де П% •• позиковий процент (середній, що приймається біржами на день оцінки вартості акцій).

Розрахунок дивідендної ставки здійснюється за формулою

Дс= (МдІ- Мдпа)/(Сфк- ab),

Де Мд1 - мага дивідендів без податку,

Скк- Статутний капітал на кінець фінансового року, за який сплачуються дивіденди,

ab— вартість акцій, викуплених AT і не розміщених серед акціонерів.

Дивіденд конкретному акціонерові, нарахований за звітний період (Д), грн.:

Д = Анв х Де х Кд х Та/1ООд,

де Та- термін володіння однією акцією протягом звітного періоду, дні;

Кд— кількість днів у звітному періоді: у кварталі д = 90, у році д = 365.

Нараховану суму дивідендів підприємства відобража­ють проводкою:

Дебет рахунка № 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)", субрах. № 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді"

Кредит рахунка № 67 "Розрахунки з учасниками".

Оподаткування дивідендів, що нараховуються і ви­плачуються підприємством-емітентом нерезидентам України.

Підприємство-емітент після прийняття рішення щодо випла­ти дивідендів своїм засновникам зобов'язано нарахувати і утримати податок на дивіденди у розмірі 30% від нарахо­ваної суми за рахунок таких виплат незалежно від того, є воно платником податку на прибуток чи ні. Зазначений податок вноситься до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів (пп. 7.8.2 Закону про прибуток).

Емітент корпоративних прав може зменшити розмір нарахованого податку на прибуток на суму внесеного до бюджету на дивіденди (пп. 7.8.3 п. 7.7 ст. 7 Закону про прибуток).

У випадку перевищення суми сплаченого податку їм дивіденди над сумою податкового зобов'язання з податку їм прибуток підприємства-емітента у зменшення податком І н зобов'язань такого підприємства на наступні звітні періоди у порядку, передбаченому ст. 6 Закону про прибуток, та відображається у рядку 45 додатку "П" до Декларації.'

Операції з виплати дивідендів не оподатковуються ПДВ

Тільки у випадку, коли вони здійснюються у грошовійформі або у формі цінних паперів (корпоративних прав) (пп. 3.2.7 Закону України "Про податок на додану вартість»№ 168/97-ВР від 03.04.97 p.).

При сплаті дивідендів товарно-матеріальними цінностями податкові зобов'язання з ПДВ нараховуються в повному обсязі відповідно до ст. 4 Закону про ПДВ (п. 13.7ст. 13 Закону про прибуток).

Сума доходів нерезидентів, отриманих у вигляді дивідендів, що нараховані на корпоративні права емітентові резидентами, оподатковується за ставкою 30% від нарахованої суми за рахунок таких виплат.

Крім цього, резидент, який здійснює на користь нерезидента виплату дивідендів, зобов'язаний утримувати до або під час таких виплат та додатково сплачувати до бюджету податок на репатріацію доходів у розмірі 15% від суми доходів нерезидента за рахунок таких виплат, якщо інше не перед­бачено нормами міжнародних угод, що набрали чинності.

Оподаткування дивідендів, що нараховуються і ви­плачуються підприємством-емітентом на користь фі­зичних осіб.

В оподаткуванні дивідендів прибутковим податком відбули­ся зміни. Так, до 01.01.98 р. відповідно до Декрету КМУ "Про прибутковий податок з громадян" № 13-92 від 26.12.92 р. сум-a дивідендів оподатковувалась прибутковим податком за ставкою 15% від нарахованої суми. З 01.01.98 р. Законом України № 129/98-ВР від 13.02.98 р. були внесені зміни до Декрету КМУ "Про прибутковий податок з громадян", згідно з якими сума дивідендів не включається до сукупного оподатковуваного доходу і не підлягає оподаткуванню прибутковим податком з громадян (дивіденди не включаються до Фонду заробітної плати). Відрахування із суми дивідендів до Пенсійного фонду та Фонду сприяння зайнятості на випадок безробіття також не здійснюються.

Облігації, їх облік

Облігації — це цінні папери, що засвідчують внесення її власником грошових коштів і підтверджують зобов'язання відшкодувати йому номінальну власність у передбачений в ній термін зі сплатою фіксованого відсотка.

Навідміну від акції облігація не дає її власникові права на участьв управлінні AT.

Облігації випускаються державними, орендними, колективними та іншими підприємствами.

Акціонерним товариством випускаються облігації на суму, що не перевищує 25% установчого капіталу. Умови випуску і контроль за їх випуском здійснює Міністерство фінансів України згідно з визначеними відповідними законодавчими актами, що діють на території України.

Сплата відсотків по облігаціях підприємств здійснюється

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]