Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SRS_23.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
833.84 Кб
Скачать

1.Загальні положення.

Положенням про придбання, реалізацію та анулювання акціонерними товариствами власних акцій (далі — Положення) визначає вимоги до порядку придбання, реалізації та анулю­вання відкритими та закритими акціонерними товариствами власних акцій.

Товариство не має права:

-здійснювати придбання власних акцій до повної оплати всіх раніше випущених акцій;

- приймати рішення про зменшення статутного фондутовариства шляхом придбання частини акцій з метою їханулювання, якщо сумарна номінальна вартість акцій, щозалишиться в обігу, стане нижчою від мінімального розмірустатутного фонду, передбаченого чинним законодавством, для акціонерних товариств на дату прийняття такого рішення.

Акції, придбані товариством, повинні бути реалізовані або анульовані у термін не більше одного року з моменту їх придбання. Протягом цього періоду розподіл прибутку, а також голосування і визначення кворуму на загальних зборах акціонерів проводиться без урахування придбаних товариством акцій

Придбання та реалізація товариством власних акцій здійснюються на підставі цивільно-правових угод, які укладаються у письмовій формі відповідно до вимог, передбачених Цивільним кодексом Української PCP.

2.Придбання товариством власних акцій. Товариство має право придбати в акціонерів (за їх згодою)оплачені ними акції для їх наступного перепродажу, розповсюдження серед своїх працівників або анулювання.

Процедура придбання товариством власних акцій проходить за таким порядком:

-прийняття уповноваженим органом управління товариства рішення про придбання власних акцій;

- повідомлення товариством акціонерів стосовно рішення про придбання власних акцій;

- прийняття акціонерним товариством пропозицій відакціонерів щодо реалізації акцій;

- укладання цивільно-правових угод з придбання товарис­твом власних акцій та їх виконання.

Уповноважений орган управління товариством -загальні збори акціонерів, якщо статутом не передано питання придбання акцій до компетенції іншого органу управління.

У рішенні про придбання акцій повинна бути визначена мета придбання акцій, тип та категорія акцій, їх кількість, ціна придбання, термін оплати та термін придбання, а також порядок та термін прийняття товариством пропозицій акціо­нерів щодо реалізації акцій, порядок вирішення спорів.

Не пізніше ніж за ЗО днів до початку терміну, протягом якого буде здійснюватися придбання акцій, товариство зобо­в'язане повідомити про це акціонерів.

Повідомлення акціонерів здійснюється шляхом надання їм персонального письмового повідомлення, а також шляхом загального повідомлення передбаченим статутом способом.

Персональне та загальне повідомлення повинно містить відомості, зазначені в п. 2.3 цього Положення.

Кожний акціонер товариства, якщо уповноваженим органом товариства прийнято рішення про викуп акцій, має право реалізувати зазначені акції, а товариство зобов'язане придбати їх. Якщо загальна кількість акцій, запропонованих акціонерами до реалізації, перевищує кількість акцій, яку має намір придбати товариство, товариство здійснює придбання цілого числа акцій у кожного акціонера пропорційно його частці в загальному обсязі заявлених пропозицій.

Акціонер, який має намір реалізувати товариству належні йому акції, повинен протягом встановленого рішенням про придбання акцій терміну надати товариству письмову заяву про реалізацію акцій із зазначенням свого прізвища, ім'я та по батькові (найменування), місця проживання (місцезнаходження), ніш,кості, типу та категорії акцій, запропонованих до реалізації.

Термін, протягом якого здійснюється прийняття товариством ціни на реалізацію акцій, встановлюється в рішенні про придбання акцій уповноваженим органом управління товариства.

Розрахунки за придбані товариством акції здійснюються на підставі цивільно-правових угод, які укладаються за підсумка­ми прийняття пропозицій від акціонерів щодо реалізації акцій.

Ціна придбання акцій визначається в рішенні про придбанняакцій органом управління товариства, уповноваженим приймати відповідне рішення.

Придбання акцій здійснюється товариством тільки за рахунок сум, що перевищують розмір статутного фонду.

Термін оплати акцій визначається в рішенні про придбання акцій органом управління товариства, уповноваженим прий­мати відповідне рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]