Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
52
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
794.11 Кб
Скачать

Управління капіталом

Управління прибутком

х

Дорівнює

х

Дорівнює

Рис. 5.8 Стратегічна модель прибутку підприємства.

На відміну від охарактеризованих показників, коефіцієнт доходу на активи, або доходність, показує, що доходність підприємства оптової торгівлі зростає, якщо підвищується оборотність активів чи збільшується коефіцієнт прибутковості, або це відбувається одночасно. Взаємозв’язок цих показників показано в моделі. Доходність оптової торгівлі можна збільшити, якщо зростають доходи від продажу за рахунок використання більш високих цін (і, ймовірно, зменшення обсягів продажу) або більших обсягів продажу (ймовірно, по більш низьких цінах). Ці заходи можуть підвищити коефіцієнт прибутковості і оборотності товарних запасів. Витрати можна скорочувати до межі, поки скорочення не впливає на якість обслуговування споживачів, коефіцієнт же прибутковості можна підвищувати за рахунок поліпшення управління. Обсяг задіяного капіталу можна зменшити, підвищуючи оборотність товарних запасів, а також за рахунок більш ефективного використання основних засобів.

Відношення загальної суми активів до власного капіталу показує рівень залежності оптового підприємства від запозичених коштів, які використовуються для досягнення короткострокових та довгострокових цілей. Чим менше відношення між позичковими і власними коштами підприємства, тим вища його платоспроможність. Разом з тим, власний капітал обходиться, як правило, дорожче, ніж залучений. Тому потрібно використовувати залучений капітал, якщо є можливість скористатися позичковими засобами за відносно низькими процентними відсотками для отримання більш високої норми прибутку.

Узагальнюючим показником, який характеризує взаємодію коефіцієнтів прибутковості, оборотності товарних запасів та використання позичкових коштів є відношення чистого прибутку до власного капіталу оптового підприємства, тобто норми прибутку на капітал. Мала величина цього показника свідчить про низьку ефективність діяльності підприємства. Високий рівень відношення чистого прибутку до власного капіталу оптовика може бути наслідком ефективного управління, сприятливих загальних економічних умов та вдалого використання фінансових стратегій. Завдяки аналізу взаємодії цих елементів моделі, підприємство оптової торгівлі може визначити найбільш ефективний шлях підвищення прибутку.

Так, підприємство з низькою нормою прибутку на власний капітал може поліпшити свої економічні показники, підвищуючи оборотність активів, збільшуючи коефіцієнт прибутковості та більш активно використовуючи позичкові кошти для отримання прибутку — при умові, що майбутні грошові надходження будуть достатніми для відшкодування витрат, пов’язаних з додатковим запозиченням коштів.

Оптові підприємства, які в своїй діяльності визначають взаємозв’язок між своїми планами по капіталу, прибутку та фінансових засобах, досягають найкращих кінцевих фінансових результатів.

Питання для самоконтролю

  1. Які види та організаційно-правові форми підприємств оптової торгівлі є найбільш розповсюдженими?

  2. Назвіть головні функції підприємств оптової торгівлі.

  3. Окресліть склад робіт за видами діяльності оптового торговельного підприємства.

  4. Складіть алгоритм оптимізації процесу оптової закупівлі товарів.

  5. Роль та місце сучасного маркетингу в процесі оптового продажу товарів.

  6. Як класифікуються послуги підприємства оптової торгівлі?

  7. Охарактеризуйте схему формування первісної вартості товарів. Якими показниками при цьому необхідно оперувати?

  8. За якими ознаками вибирається постачальник товарів?

  9. Охарактеризуйте значення та послідовність операцій приймання товарів.

  10. Зміст роботи з оптового продажу товарів.

  11. Як формується обсяг виробничо-технологічних послуг оптового підприємства?

  12. Дайте характеристику методів визначення ціни на виробничо-технологічні послуги.

  13. Дайте характеристику показників оцінки ефективності діяльності підприємства оптової торгівлі.

Соседние файлы в папке коньюнктура тов ринку