Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkaz_po_LB_z_El_mater_nov_ukr_var.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
898.05 Кб
Скачать

2 Пояснення до роботи

Лабораторна робота виконується на установці (див.рис.2.1), що складається з електронного осцилографа (на схемі не показаний), двох досліджуваних трансформаторів TV1 і TV2 із осердями з фериту й електротехнічної сталі, автотрансформатора Т1, автоматичного вимикача QF, проміжного реле 1KV, реле напруги 2KV, вимірювальних приладів PA, PV1 і PV2, сигнальних ламп HL1 і HL2, трансформатора Т2 для живлення сигнальних ламп HL1 і HL2, резисторів RR1, RR2, RR3, ланцюга RR4C.

Падіння напруги на резисторі RR3, пропорційне напруженості магнітного поля (Н) у осердях трансформаторів TV1 чи TV2, подається на пластини "X" осцилографа, а напруга з конденсатора С інтегруючого ланцюга RR4C, пропорційна величині індукції (В) у осердях трансформаторів TV1 чи TV2, подається на пластини "Y" осцилографа. Регулювання напруги, яка подається на схему, здійснюється автотрансформатором Т1. При напругах від (0÷50) В досліджується трансформатор TV1 із осердям з фериту. При напругах від 50 В до 100 В досліджується трансформатор TV2 із осердям з електротехнічної сталі. Переключення трансформаторів TV1 і TV2 здійснюється автоматично за допомогою реле напруги 2KV і проміжного реле 1KV при досягненні на виході автотрансформатора Т1 величини напруги порядку 50 В. Момент переключення фіксується по займанню сигнальної лампи HL2.

3 Указівки до виконання лабораторної роботи і заходи щодо тб

3.1 Перед включенням лабораторної установки рукоятку автотрансформатора Т1 поставити у вихідне положення, повернувши її проти годинної стрілки до упора. Подачу напруги здійснювати тільки в присутності викладача.

3.2 Уключити тумблер "мережа" на осцилографі і прогріти його.

Рисунок 2.1 - Схема для дослідження магнітних властивостей осердів трансформаторів TV1 і TV2

3.3 Рукоятку регулятора "діапазон частот" поставити в поло-ження "вимк".

3.4 Рукоятки регуляторів "посилення" по входах на пластини осцилографа "X" і "Y" поставити в положення "0".

3.5 Регуляторами положення луча виставити світлу крапку в центр екрана осцилографа і відрегулювати яскравість світіння. При необхідності відкоригувати фокусування луча.

3.6 Включити тумблером SA1 (на схемі не показаний) мережний розділювальний трансформатор.

3.7 Включити автоматичний вимикач QF на панелі лабораторної установки. При цьому займається сигнальна лампа HL1.

3.8 Накласти кальку чи інший прозорий матеріал на екран осцилографа для замальовки зображення петлі гістерезиса.

3.9 В присутності викладача, поступово збільшуючи напругу U1 автотрансформатором Т1 і регулюючи посилення по входах на пластини "X" і " Y " осцилографа, одержати чітке зображення петлі гістерезиса.

3.10 При встановлених коефіцієнтах підсилення осцилографа в межах зміни напруги U1 від 10 В до 50 В, використовуючи при цьому вольтметр PV1, замалювати на кальку з екрана осцилографа сімейство з 3-5 петель гістерезиса для досліджуваного осердя трансформатора напруги TV1 з фериту. Для кожної фіксованої напруги U1 одночасно реєструються показання приладів РА і PV2. Отримані дані заносяться до протоколу.

3.11 Не змінюючи посилення на входах осцилографа авто-трансформатором Т1 збільшити напругу U1 до величини більш 50 В. При цьому спрацьовують реле напруги 2KV і проміжне реле 1KV, за допомогою якого відключається трансформатор TV1 і підключається до джерела живлення трансформатор TV2 із осердям з електро-технічної сталі, одночасно гасне сигнальна лампа HL1 і займається сигнальна лампа HL2.

3.12 У межах зміни напруги U1 від 50 В до 100 В замалювати на кальку з екрана осцилографа сімейство з 4-5 петель гістерезиса для досліджуваного осердя трансформатора TV2 з електротехнічної сталі. Для кожної петлі гістерезиса записати показання приладів, як і в п. 3.10.

3.13 Після виконання роботи рукоятку автотрансформатора Т1 поставити в положення "0", відключити автоматичний вимикач QF і всі тумблери керування.

3.14 Результати вимірів і розрахунків занести в табл. 3.1.

Таблиця 3.1 - Дослідження магнітних властивостей осердів трансформаторів напруги

Найменування

досліджуємого

зразка

Виміряно

Розраховано

U1

U2

I1

Bm

Hm

r

rн

rm

Pуд

В

В

А

Тл

А/м

-

-

-

Вт/кг

Трансформатор TV1

Трансформатор TV2

Примітка. Отримані розрахункові значення Вm; Нm; rн; rm; Pуд зіставити з аналогічними даними, що приводяться в підручнику чи довідковій літературі для досліджуваних магнітних материалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]