Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkaz_po_LB_z_El_mater_nov_ukr_var.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
898.05 Кб
Скачать

7 Перелік літератури

1 Богородицкий Н.П., Пасынков В.В., Тареев Б.М. Электро-технические материалы: Учебник для вузов. - 7-е изд., перераб. и доп. — Л. : Энергоатомиздат, Ленингр. отд-ние 1985. -304с., ил.

2 Справочник по электротехническим материалам: в 3 т. Т.1 / под редакцией Ю.В. Корицкого и др. — 3-е изд. перераб. - М.: Энергоатомиздат, 1986. — 368 с., ил.

3 Никулин Н.В., Назаров А. С. Радиоматериалы и радиодетали. - М. : Высшая школа. 1976. - 232 с., ил.

Лабораторна робота 2 Дослідження конденсаторів

1 Мета роботи

1.1 Вимірити ємність і tg δ конденсаторів з різноманітних діелектриків.

1.2 За результатами вимірів С и tg δ, у залежності від виду діелектрика і вихідних даних, визначити діелектричну проникність, розміри діелектрика, питомий об'ємний опір і потужність, що розсіюється у діелектрику конденсатора.

У результаті виконаної роботи студент повинний:

знати - основні види поляризації і діелектричну проникність діелектриків; фізичний зміст і практичну значимість діелектричних утрат, причини виникнення утрат і залежність їх від різноманітних факторів; фізичний зміст ємністі діелектриків, її залежність від властивостей, хімічного складу і геометричних розмірів діелектриків; діелектричні матеріали, застосовувані у конденсаторобудуванні, їхні переваги і недоліки;

уміти - безпечно вимірювати ємність, tg  конденсаторів; правильно обрати матеріал діелектрика для конкретного конденсатора.

2 Пояснення до роботи

Лабораторна робота виконується на установці, що складається з набору найпростіших конденсаторів: плоских, циліндричних і вимірювального моста змінного струму, що підключається до мережі напругою 220 В.

Кожен тип конденсаторів замаркірований відповідним кольором: циліндричні конденсатори — червоним кольором; плоскі конденсатори з однаковою площею пластин електродів і різною товщиною діелектрика - синім кольором; плоскі конденсатори з однаковою товщиною діелектрика і різною площею пластин електродів -зеленим кольором. Кожен конденсатор приєднаний до гнізд із маркіруванням того ж кольору, розташованим на лицьовій частині панелі установки. Матеріал застосовуваних діелектриків у конденсаторах зазначений у п. 3.9.

Іспити конденсаторів проводяться автоматичним мостом змінного струму типу Р5079 з цифровим відліком. Блок-схема моста Р5079 приведена на рис. 2.1. Міст Р5079 складається з вимірювального ланцюга ИЦ, системи автоматичного зрівноважування, блоку індикації БИ, пристрою введення інформації УВИ, блоку живлення БП, генератора Г, блоку сенсорного управління БСУ і рознімних з'єднань кабелів для зв'язку з зовнішнім пристроєм. Генератор видає на вимірювальний ланцюг моста напругу 20 В частотою f = 1000 Гц.

Рисунок 2.1 - Блок-схема автоматичного моста змінного струму типу Р5079

Система автоматичного зрівноважування моста складається з виборчого підсилювача УИ, екстремум - детектора ЭД, блоку керування БУ і реверсивних лічильників СРП; СР1 і СР2, призначених для вибору піддиапазонів вимірів, а також зрівноважування вимірювального ланцюга відповідно по основному і допоміжному параметрам.

Блок сенсорного управління БСУ складається із семи сенсорних перемикачів і призначений для керування роботою моста.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]