Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkaz_po_LB_z_El_mater_nov_ukr_var.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
898.05 Кб
Скачать

2 Пояснення до роботи

Дослідження явища поверхневого перекриття сухих ізоляторів проводяться на лабораторній установці змінної напруги частотою 50 Гц із максимально можливою напругою при іспитах до 60 кВ. Живлення установки здійснюється від мережі однофазної змінної напруги 220 В.

До складу схеми установки (див. рис. 2.1) входять наступні основні елементи: автоматичний вимикач QF, магнітний пускач КМ, автотрансформатор Т1 (регулятор напруги), високовольтний трансформатор Т2, блок максимального струмового захисту (1), кнопки SB1 і SB2 для включення і відключення магнітного пускача КМ, контакти КА реле максимального струмового захисту, кіловольт-метри PV1 і PV2 з різними межами виміру, що переключаються контактами KV1 і KV2 реле напруги KV, сигнальні лампи HL1, HL2, HL3, HL4, контакти SB3, SB4, SB5 блокувального пристрою (3) дверцяти іспитової камери (2), що містить виводи високовольтного трансформатора Т2 для підключення випробовуваних ізоляторів (4).

Примітка. До найважливіших електричних характеристик ізоляторів високої напруги відносять значення розрядної напруги, тобто напруги, що будучи приложеною між електродами ізолятора, приводить до виникнення електричного розряду між ними. В переваж-ній більшості випадків цей розряд настає у виді поверхневого розряду (перекриття) між електродами, так що ізолятор при короткочасному розряді не ушкоджується.

Варто розрізняти два види розрядної напруги: сухоразрядну і мокроразрядну.

Сухоразрядна напруга – це те значення розрядної напруги, що реєструється при випробуванні ізоляторів в повітрі у нормальних умовах (Р  0,1 МПа, t0 = +20 °С, абсолютна вологість 11 г/м3).

Мокроразрядна напруга — це те значення розрядної напруги, що виходить при іспиті під штучним "дощем" силою від 4,5 до 5,5 мм/хв (під силою дощу розуміється висота слою води, що набирається в циліндрі, поставленому краєм перпендикулярно направленню дощу, що падає під кутом 45° до горизонтальної площини ізолятора в робочому положенні; pv води повинне бути в межах від 90 до 110 Омм при +20 °С). При цьому іспиті значна частина поверхні ізолятора виявляється змоченою водою (див. рис. 2.2), чому мокроразрядна напруга завжди менше сухоразрядної. Величина мокроразрядної напруги дає представлення про те, як буде поводитися ізолятор на відкритій електроустановці чи на лінії електропередачі при експлуатації під дощем.

де 1 - блок максимального струмового захисту; 2 - камера для іспиту ізоляторів; 3 - блокувальний пристрій дверцят камери; 4 – випробовуваний ізолятор

Рисунок 2.1 - Принципова схема для визначення розрядних напруг ізоляторів

Рисунок 2.2 - Шлях розряду при мокроразрядному іспиті штиревого ізолятора (АБ, ВГ, ДЕ - частини поверхні ізолятора, що змочені дощем)

Крім розрядних напруг розрізняють ще пробивну напругу – це та напруга, при якій відбувається пробій через товщу ізолятора між електродами. Пробивна напруга більше сухоразрядної і її визначають при поміщенні випробовувального ізолятора, наприклад, в електро-ізоляційну олію, тобто в середовище з завідома більшою електричною міцністю в порівнянні з повітрям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]