Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
153.09 Кб
Скачать

2. Характеристика загальних засад конституційного ладу України

Конституційний лад – сукупність основоположних правовідносин, закріплених нормами консти­туційного права (зокрема розділами І, III Конституції України).

Стаття 1 Конституції проголошує Україну суверенною, не­залежною, демократичною, соціальною, правовою державою.

Суверенітет України поширюється на всій її території, яка складається із Автономної Республіки Крим, 24 областей, міст Києва і Севастополя.

Стаття 3 Конституції визнає, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утверд­ження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'яз­ком держави.

За формою правління Україна – президентсько-парламентська республіка. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Ук­раїні є народ. Ніхто не може узурпувати державну владу.

Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову (ст. 6 Конституції України).

Стаття 10 Конституції затверджує статус української мови як державної в Україні.

Суспільне життя в Україні, відповідно до ст. 15 Конституції, грунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності.

Статті 13, 14, 16 Конституції визначають основні засади еко­номічних відносин і гарантують рівноправність і захист усіх форм власності.

Статті 8, 9, 19 Конституції України закріплюють такі основні принципи побудови і функціонування національної правової системи як:

- верховенство права;

- найвищу юридичну силу Конституції;

  • положення Конституції є нормами прямої дії.

Державними символами України, згідно зі ст. 20 Конституції, є:

- Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів;

- Великий Державний Герб України – встановлюється з урахуванням малого Державного Герба та герба війська За­порізького;

  • Державний Гімн України — мелодія національного гімну на музику

М. Вербицького із текстом, затвердженим законом;

Столицею України є місто Київ.

Зовнішньополітична діяльність України спрямована на забез­печення її національних інтересів і безпеки шляхом підтриман­ня мирного співробітництва з членами міжнародного співтова­риства за загальновизнаними принципами і нормами міжна­родного права.

Правовий статус мов в Україні

У статті 10 Конституції України визначено, що державною мовою в Україні є українська мова і держава забезпечує все­бічний розвиток і функціонування української мови в усіх сфе­рах суспільного життя на території України. Поряд з цим в Ук­раїні гарантовано вільний розвиток, використання і захист мов національних меншин.

Правовий статус мов регламентується Законом України "Про мови в Українській РСР" від 28.10.89 р. Згідно з цим Законом Україна забезпечує українській мові статус державної з метою сприяння всебічному розвиткові духовних творчих сил україн­ського народу, гарантування його суверенної національно-дер­жавної самобутності.

Громадянам України гарантується право користуватися своєю національною мовою або будь-якою іншою мовою. Громадя­нин вправі звертатися до державних, партійних, громадських органів, підприємств, установ і організацій українською чи іншою мовою їх роботи, російською мовою або мовою, прийнятою для сторін.

Україною забезпечується примноження і схоронність фондів і пам'яток української мови, інших національних мов у науково-дослідних установах, архівах, бібліотеках, музеях, а також їхню охорону та використання.

Будь-які привілеї чи обмеження прав особи за мовною ознакою, мовна дискримінація неприпустимі. Публічне приниження чи зневажання, навмисне спотворення української або інших мов в офіційних документах і текстах, створення перешкод і обмежень у користуванні ними, проповідь ворожнечі на мовному грунті тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом.

В Україні мовою роботи, діловодства і документації, а також взаємовідносин державних, партійних, громадських органів, підприємств, установ і організацій є українська мова. У випад­ках, передбачених законодавством, мовою роботи, діловодства і документації поряд з українською мовою може бути і національна мова більшості населення тієї чи іншої місцевості, а також мова, прийнятна для населення даної місцевості.

В Україні у всіх сферах обслуговування громадян вживається українська або інша мова, прийнятна для сторін.

Судочинство в Україні здійснюється українською мовою, проте у випадках, передбачених чинним законодавством, може здійснюватися національною мовою більшості населення відпо­відної місцевості.

Юридична допомога громадянам і організаціям подається українською мовою або мовою, прийнятною для сторін.

Мовами двосторонніх міжнародних договорів України, а та­кож угод громадських органів, підприємств, установ і організацій України з громадськими органами, підприємствами, установа­ми та організаціями інших держав є українська мова та мова іншої сторони договору чи угоди.

Вільний вибір мови навчання є невід'ємним правом грома­дян України. У нашій державі гарантується кожній дитині пра­во на виховання і одержання освіти національною мовою. Це право забезпечується створенням мережі дошкільних установ та шкіл з вихованням і навчанням українською та іншими націо­нальними мовами.

В Україні інформаційне комп'ютерне забезпечення здійсню­ється на основі української та російської мов. Комп'ютерне про­грамне забезпечення, яке використовуються в роботі державних, партійних, громадських органів, науково-дослідних, конструк­торських установ, засобів зв'язку, у сфері торгівлі, обліку, по­стачання, в закладах освіти й культури, повинне забезпечувати можливість працювати з україномовними і російськомовними документами.

В Україні мовою офіційних засобів масової інформації є українська мова. Мовою офіційних засобів масової інформації можуть також бути мови інших національностей.

Громадяни України користуються правом іменуватися згідно з національними традиціями. Їхні імена передаються з національ­ної мови українською мовою у транскрипції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]