Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

grotakres1[1]

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
862.05 Кб
Скачать

щодо технічного укріплення і обладнання приміщень кас підприємств, оформлення касових документів, ведення касової книги, проведення ревізій каси і контролю за дотриманням касової дисципліни.

Установи банків повинні постійно контролювати дотримання всіма господарськими суб'єктами правил ведення касових операцій.

Сам хід ринкових реформ потребує постійного перегляду та вдосконалення нормативних документів, що регламентують обіг готівки. Нормативна база НБУ щодо регулювання використання готівки повинна охоплювати усі сфери її обігу у народному господарстві.

Перспективи скорочення готівково-грошового обігу в Україні пов'язані з макроекономічною стабілізацією вітчизняного народного господарства.

Основні завдання установ банків у роботі з готівкового обігу — раціональна організація грошового обороту, якнайшвидше залучення готівки до кас банків; подальше зміцнення готівкового обігу; прогнозування готівкового обігу за загальним обсягом і структурою, аналіз стану збалансованості грошових доходів і витрат населення; обмеження готівкової емісії економічно обґрунтованими вимогами зростання обігу готівки; вчасна видача готівки всім господарським суб'єктам; здійснення контролю за економним витрачанням готівки, а також за її витрачанням за цільовим призначенням; дотримання встановленого порядку ведення касової та емісійної роботи тощо.

2. Норми регулювання обігу готівки

З метою регулювання сфери готівково-грошового обігу НБУ використовує такі основні норми:

-витрачання готівки підприємств (організацій, установ) на поточні потреби;

-ліміт залишку готівки в касах підприємств (організацій, установ);

-норми і цілі витрачання грошей з виручки підприємств (організацій, установ). Комерційні банки повинні встановлювати суворий контроль за виконанням

цих норм готівкового обігу всіма суб'єктами господарської діяльності.

Видача готівки банками на поточні потреби підприємств (організацій, установ) проводиться диференційовано в розмірі до тридцятикратного неоподаткованого мінімуму на місяць залежно від їх розмірів (кількості працюючих). Ці кошти підприємства можуть використовувати на поточні потреби за власним розсудом на будь-які виробничі, господарські та інші цілі, крім виплат заробітної плати і відрядних. Витрати на заробітну плату до поточних потреб підприємств не відносяться.

Підприємства, які мають постійний грошовий виторг (підприємства роздрібної торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування), можуть витрачати готівку на поточні потреби або з виторгу, або з одержаних в установі банку коштів, не перевищуючи при цьому відповідної норми.

На кінець кожного дня підприємства, організації та установи можуть залишати в своїх касах готівку лише в межах ліміту. Інші грошові кошти підприємства мають зберігатися на відповідних рахунках у установах банків. Ліміт залишку готівки в касі встановлюється щорічно протягом першого кварталу і в разі необхідності

переглядається протягом року. Ліміт залишку готівки в касі для кожного підприємства (незалежно від того, перебувають чи не перебувають вони на самостійному балансі) встановлюється комерційними банками за місцем відкриття розрахункового рахунка з огляду на режим роботи підприємства та графіка заїзду інкасаторів.

За своїм економічним змістом ліміт каси, тобто залишок грошей, що переходить у касі з дня на день, має відповідати потребам і конкретним умовам фінансово-господарської діяльності підприємства.

Для підприємств і організацій, які мають постійну грошову виручку і зобов'язані здавати її в банк або на пошту щоденно наприкінці робочого дня, ліміт залишку готівки в касі встановлюється в розмірах, необхідних для забезпечення нормальної роботи ранком наступного дня. Для виробничих підприємств, а також для організацій і установ, які не мають постійної грошової виручки і отримують готівку в банку, ліміти залишку каси встановлюються в межах середньоденного витрачання готівки, крім витрат на заробітну плату, допомоги за тимчасовою непрацездатністю, стипендії, премії.

Фізичним особам-суб'єктам підприємницької діяльності та фермерам ліміт залишку готівки в касі не встановлюється.

Підприємства мають право зберігати у своїх касах готівку понад встановлені ліміти тільки для оплати праці, виплати допомог за соціальним страхуванням і стипендій не більше трьох робочих днів, включаючи день отримання готівки в установі банку. По закінченні цього строку не використані за призначенням гроші мають бути повернуті в банк.

Для встановлення лімітів залишків готівки в касах установи банків одержують заявку-розрахунок від підприємств, організацій і установ за встановленими формами. Поряд з лімітом залишку каси підприємством плануються і банком затверджуються порядок та строки здавання виручки в банк. Відповідальність за не встановлення лімітів залишку готівки в касах підприємств незалежно від форм власності і виду діяльності покладається на установи комерційних банків.

Готівка з виручки може витрачатися: підприємствами і організаціями роздрібної торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, споживчої кооперації на оплату праці працівників у межах коштів, спрямованих на споживання; на закупівлю сільськогосподарської продукції і продуктів її переробки у населення; на купівлю скляної тари у населення і розрахунки з фізичними особами; на купівлю у роздрібних магазинах і населення за готівку інструменту, запасних частин, ниток, ґудзиків, лаків, фарб, парфюмерно-косметичних товарів, фотопаперу та інших матеріалів, які необхідні для надання послуг населенню, тощо.

Підприємства, які мають постійну грошову виручку, можуть використовувати готівку на поточні потреби з виручки або із отриманих в установах банків коштів, не перевищуючи при цьому встановлених норм використання готівки на поточні потреби підприємства. Норми витрачання грошей з виручки невіддільні від норм витрачання готівки на поточні потреби підприємств.

До підприємств, організацій і установ, що порушують норми з регулювання обігу готівки, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів.

3. Касові операції на підприємстві: порядок приймання і видачі готівки

Організація касових операцій на підприємстві регламентується "Порядком ведення касових операцій у народному господарстві України" (розділ II). Касові операції оформляються документами, типові міжвідомчі форми яких затверджені Міністерством статистики України за згодою з НБУ і Міністерством фінансів України і мають застосовуватися без змін на всіх підприємствах незалежно від їх відомчого підпорядкування і форми власності.

Прийом, зберігання і витрачання готівки підприємствами здійснюється через

касу.

Касові операції на підприємстві проводить касир, який несе повну матеріальну відповідальність за збереження готівки і за можливі втрати у зв'язку з неправильним збереженням цінностей. Касир — службова особа, яка безпосередньо виконує касові операції. При прийомі на роботу підприємство укладає з касиром угоду про його індивідуальну матеріальну відповідальність. Касир не має права передовіряти виконання своєї роботи будь-яким іншим особам.

Приймання готівки касою підприємства проводиться за прибутковими касовими ордерами (ф. КО-1), підписаними головним бухгалтером або особою, ним уповноваженою. Видача готівки проводиться за видатковими касовими ордерами (ф. КО-2) або за іншими належно оформленими документами (платіжні відомості, заявки на видачу грошей, рахунки тощо). Касові ордери до передачі у касу реєструються бухгалтерією в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів.

Невитрачена готівка, видана під звіт (на витрати, пов'язані із службовими відрядженнями), має бути повернута до каси підприємства не пізніше 3 днів після закінчення строку, на який її було видано. Особи, які одержали готівку під звіт, зобов'язані подати до бухгалтерії підприємства звіт про витрачені суми.

Касир повинен видавати гроші тільки особі, вказаній у видатковому ордері або документі, що його замінює. В окремих випадках можлива видача грошей за дорученням, оформленим у встановленому порядку.

Оплата праці, виплата допомог у зв'язку тимчасовою непрацездатністю, стипендій і премій здійснюється касиром за платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями, без складання видаткового касового ордера на кожного отримувача. В аналогічному порядку може оформлятися також видача депонованих сум. Депоновані кошти (лат. сіеропеге — відкладати, здавати на зберігання) — внесення грошових сум (наприклад невиплаченої заробітної плати, допомоги, стипендії) на збереження в установу банку, де підприємство має розрахунковий рахунок.

Жодних підчисток, помарок або виправлень, навіть обумовлених, у прибуткових і видаткових касових ордерах не допускається. Приймання і видача грошей за касовими ордерами може проводитися тільки в день їх складання.

4. Касові операції на підприємстві: порядок ведення касової книги і зберігання грошей. Каса

Усі надходження і видачі готівки підприємства враховують у касовій книзі. Касова книга — це книга встановленої форми, в якій відображаються операції з готівкою. Кожне підприємство, що має касу, веде тільки одну касову книгу, яка має бути пронумерована, прошнурована і опечатана сургучною або мастичною печаткою.

Записи в касовій книзі ведуться у двох примірниках; другі примірники аркушів мають бути відривними і слугують звітом касира.

Щоденно, в кінці робочого дня, касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок грошей у касі на наступне число і передає до бухгалтерії як звіт касира другий відривний аркуш (копію записів у касовій книзі за день) з прибутковими і видатковими касовими документами під розписку в касовій книзі.

Контроль за правилами ведення касової книги покладається на головного бухгалтера підприємства.

Касова книга є реєстром аналітичного обліку грошей у касі. Синтетичний облік ведеться за рахунком 50 "Каса": в дебеті цього рахунка відображають надходження грошей у касу; в кредиті — виплату грошей із каси.

Кожне підприємство для здійснення розрахунків готівкою повинно мати касу. Касою називається спеціально обладнане ізольоване приміщення, призначене для приймання, видачі і тимчасового зберігання готівки. Керівник підприємства зобо- в'язаний обладнати касу і забезпечити зберігання грошей у приміщенні каси, а також під час доставки їх з установи банку та здачі в установу банку і несе за це відповідальність у встановленому відповідним законодавством порядку.

НБУ рекомендує проведення комплексу заходів щодо забезпечення схоронності грошових коштів при їх зберіганні і транспортуванні. Так, до ведення касових операцій і транспортування грошових коштів не допускаються особи: які раніше притягалися до кримінальної відповідальності; яким пред'явлені звинувачення у здійсненні злочину; які страждають хронічними психічними захворюваннями; які систематично порушують громадський порядок; які зловживають спиртними напоями або вживають наркотичні речовини.

Приміщення каси має бути ізольоване, а двері до каси під час здійснення операцій – замкнені з внутрішнього боку. Доступ до приміщення каси особам, які не причетні до її роботи, забороняється.

Конкретні вимоги щодо технічного укріплення приміщень кас підприємств і обладнання їх засобами охоронно-пожежної сигналізації наводяться у додатку до Порядку ведення касових операцій у народному господарстві України.

Уся готівка і цінні папери на підприємствах зберігаються, як правило, у вогнетривких металевих шафах. Зберігання в касі готівки та інших цінностей, що не належать даному підприємству, забороняється.

5. Контроль за дотриманням касової дисципліни. Ревізія каси

Без належної касової дисципліни неможливе нормальне здійснення готівковогрошового обігу. Виконання всіма господарськими суб'єктами встановлених НБУ правил здійснення операцій з готівкою: правил її зберігання, інкасації, витрачання за призначенням тощо — необхідна передумова ефективного реформування національної грошової системи. Вирішальне значення щодо дотримання касової дисципліни має повне виконання всіма господарськими суб'єктами норм з регулювання обігу готівки.

Контроль за готівковим грошовим обігом має бути постійним і всебічним. Актуальність і значимість такого контролю особливо зростає в умовах інфляції і надмірного розширення частки готівки у грошовій масі.

З метою поліпшення стану готівкового обігу, запобігання зловживанням під час здійснення операцій з готівкою, приховуванню доходів в Україні застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу за порушення норм з регулювання обігу готівки (Указ Президента України "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки". 12. 06. 1995 р. № 436/95). В основі цих санкцій лежить принцип забезпечення єдиного державного підходу до встановлення економічної відповідальності господарських суб'єктів за порушення касової дисципліни і норм готівкового обігу. З 1995 р. були застосовані такі штрафні санкції:

за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах - у двократному розмірі сум виявленої понад лімітної готівки;

за перевищення норм витрачання готівки на поточні потреби - у розмірі сум їх перевищення;

за неоприбуткування (неповне оприбуткування) у касах готівки - у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми;

за невстановлення лімітів залишків готівки у касах - у п'ятдесятикратному розмірі неоподаткованого мінімуму доходів громадян за кожний випадок (застосовується до комерційних банків).

Штрафні санкції за порушення норм з регулювання обігу готівки застосовуються до господарських суб'єктів державними податковими органами на підставі матеріалів проведених ними перевірок і подань комерційних банків, державної контрольно-ревізійної служби, органів Міністерства внутрішніх справ України, НБУ шляхом надання банку за місцем знаходження розрахункового рахунка платника безакцептної платіжної вимоги-доручення.

Штрафи за порушення норм з регулювання обігу готівки стягуються до державного бюджету у безспірному порядку.

У системі контролю за дотриманням касової дисципліни в народному господарстві важливою є роль комерційних банків. Установи комерційних банків систематично, не менше ніж один раз на два роки, а у разі виявлених порушень — частіше, перевіряють дотримання касової дисципліни на всіх підприємствах, які вони обслуговують, незалежно від форм власності, і мають право одержувати від них дані про їхні касові обороти за джерелами надходжень і цільовим призначенням витрачання грошей.

При перевірці дотримання касової дисципліни з'ясовується:

-наявність встановленого ліміту залишку каси;

-відповідність записів касової книги підприємства даним банку про суми, одержані з банку і здані в банк;

-забезпечення щоденного дотримання встановлених банком лімітів залишків готівки у касах, строків і порядку здавання грошової виручки, вчасність повернення

вбанк невитрачених у встановлений строк сум заробітної плати, допомог, стипендій, винагород та інших сум, встановлених норм витрачання грошей з виручки на поточні потреби;

-правильність витрачання готівки, одержаної в банку, враховуючи, що підприємства не мають права використовувати її на інші цілі, крім зазначених у чеку при одержанні грошей; правильність витрачання готівки з власних надходжень;

-правильність ведення касової книги і вчасність обліку в ній надходжень та видач готівки.

Основні види порушень касової дисципліни на підприємствах такі: витрачання касової виручки понад встановлені норми, невчасна здача виручки до банку, перевищення встановленого ліміту залишку готівки в касі, витрачання одержаної в банку готівки не за призначенням, невчасне повернення в банк невикористаних готівкових коштів, одержаних на виплату заробітної плати, допомог, стипендій і винагород, видача готівки з кас у позику іншим підприємствам (організаціям, установам) і фізичним особам та інші.

Пропозиції установ банків про заходи щодо усунення виявлених порушень касової дисципліни є обов'язковими для всіх підприємств.

Важливе значення щодо контролю за дотриманням касової дисципліни має ревізійна робота. Вищестоящі організації при проведенні документальних ревізій на всіх підвідомчих підприємствах в обов'язковому порядку проводять ревізію каси і перевіряють дотримання касової дисципліни.

У строки, встановлені керівником підприємства, але не рідше одного разу на квартал, на кожному підприємстві проводиться раптова ревізія каси з повним поаркушним перерахунком усіх грошей і перевіркою інших цінностей, що знаходяться в касі. Для проведення ревізії каси наказом керівника підприємства призначається комісія, яка складає акт інвентаризації.

Особи, винні в систематичному порушенні касової дисципліни, притягаються до відповідальності у встановленому чинним законодавством порядку. Відповідальність за дотримання касової дисципліни покладається на керівників підприємств, головних бухгалтерів, керівників фінансових служб і касирів.

6. Касове обслуговування підприємства банком

Касове обслуговування підприємства банком здійснюється через касовий підрозділ банку. Касовий підрозділ банку (чи каса) забезпечує видачу, приймання і схоронність грошових знаків. Сукупність усієї готівки, що знаходиться в банку, називається операційною касою банку (у вузькому розумінні). У широкому розумінні операційна каса - це структурний підрозділ установи банку, який виконує операції з касового обслуговування своїх клієнтів.

До складу операційної каси банку залежно від обсягів готівкових операцій

можуть входити:

-прибутково-видаткова каса;

-прибуткова каса;

-видаткова каса;

-каса переліку грошей;

-вечірня каса.

Прибуткові каси здійснюють приймання і перерахування готівки протягом операційного дня. Операційний день в установі банку триває, як правило, з 9 до 13-ї години. Приймання грошей після закінчення операційного дня здійснюють вечірні каси. Проводити будь-які видаткові операції, за винятком операцій за вкладами та з цінними паперами, працівникам вечірніх кас забороняється.

Банки укладають з підприємствами договори на касове (розрахунково-касове) обслуговування (див. розділ III).

Касове обслуговування банком підприємств включає два основних види операцій:

1)переведення в готівку платіжних коштів - списання коштів з розрахункового рахунка підприємства і видача йому відповідної суми готівкою;

2)переведення готівки у безготівкові платіжні кошти - зарахування на розрахунковий рахунок коштів, отриманих від підприємства готівкою.

Установа банку забезпечує прийом готівки від підприємства і вчасне зарахування її на його рахунок. Банк організовує збір інкасаторами (якщо установі банку дозволена служба інкасації) грошової виручки підприємства в дні і години, що узгоджені з ним. Згідно з встановленим графіком банк видає підприємству готівку на виплату заробітної плати та інші потреби і надає за бажанням клієнта ряд інших послуг, у тому числі: здійснює попередню підготовку грошей за заявками своїх клієнтів; обмінює валюту; створює в окремих випадках каси банку при підприємствах (організаціях) для прийому виручки; здійснює операції з реалізації акцій підприємств (акціонерних товариств); виплачує дивіденди з акцій; приймає на зберігання цінності, цінні папери; виділяє абонентські сейфи в оренду тощо.

Касове обслуговування банком підприємства, як уже зазначалося, є платним. Оплату послуг за касове обслуговування банк стягує, як правило, самостійно меморіальним ордером.

Підприємство щоквартально до початку кварталу, що прогнозується, надає банку заявку на касове обслуговування.

Приймання банком грошей від підприємства проводиться за об'явами на внесення готівки з видачею квитанції. При здачі грошей у банк у об'явах на внесення готівки вказується джерело чи вид її надходження.

Грошова виручка здається підприємством у встановленому банком порядку: в денні і вечірні каси установ банку, інкасаторам, підприємствам зв'язку для переказів на рахунки в установах банків. Строки і порядок здавання виручки встановлюються з урахуванням необхідності прискорення обіговості грошей і вчасного надходження їх

укаси банків.

Установи банків ведуть облік підприємств і організацій, що мають постійну грошову виручку, в журналі за спеціальною формою.

Видача готівки з установ банків здійснюється виключно за грошовими чеками

встановленої форми.

Грошовий чек - письмове розпорядження підприємства-власника рахунку установі банку, яка обслуговує його, видати (сплатити) готівкою певну суму грошей уповноваженим особам - касирам. Гроші видаються особі, яка вказана в грошовому чеку, під її підпис на звороті чека. Крім інших реквізитів, у грошовому чеку клієнт зазначає, з якою метою він одержує готівку. Установи банків видають готівку лише на такі потреби, за якими за Порядком ведення касових операцій розрахунки здійснюються готівкою.

Чек дійсний протягом 10 днів, не рахуючи дня його видачі. Ніякі виправлення у тексті чека неприпустимі, бо вони роблять чек недійсним.

Одночасно із заповненням чека, заповнюються усі реквізити корінця чека. Установи банків здійснюють контроль за додержанням строків видачі

заробітної плати, забезпечують задоволення обґрунтованих вимог підприємства на готівку і не допускають видачі грошей на заробітну плату раніше встановлених строків.

У цілому, умовам ринкової економіки відповідає такий механізм касового обслуговування підприємства банком, при якому немає обмежень на видачу готівки (в межах наявних коштів на розрахунковому рахунку підприємства). Вчасне і безперебійне задоволення потреб підприємства у готівці є обов'язком комерційного банку.

7. Касова робота в установах банків

Касова робота є важливою складовою діяльності установи комерційного банку. Від ефективності касової роботи банків безпосередньо залежить товарно-гропіова збалансованість національного ринку України (макрорівень). Водночас наявність достатньої величини касової готівки (банкнот і монет) та раціональне її використання - необхідна умова забезпечення ліквідності банку (мікрорівень).

Готівка має забезпечувати поточні потреби банку в грошах для готівкових виплат - видачі грошей з рахунків, розміну грошей, надання позик у готівковогрошовій формі, оплати видатків банку, виплати заробітної плати банківським службовцям і таке інше. Банк повинен мати запас купюр і монет різного гатунку, щоб задовольнити всі вимоги клієнтів.

Для касової роботи в банку організується спеціальне приміщення для збереження грошових коштів - грошове сховище. Під грошовим сховищем маються на увазі спеціально обладнані комори і окремі вогнетривкі сейфи банків, де зберігаються гроші й інші цінності. При цьому слід зберігати окремо: резервні фонди НБУ; готівку оборотної (операційної) каси; іноземну валюту; золото, платину й інші дорогоцінні метали; інші цінності.

Касова робота комерційного банку передбачає: касове обслуговування клієнтів, перевезення грошових знаків, їх збереження, визначення платоспроможності грошових знаків, заміну і знищення пошкоджених банкнот тощо.

В установах банків безпосередня касова робота виконується відділом касових операцій (касою), відділом грошового обігу (регулювання каси), операційним відділом, інкасацією.

Касові приміщення в установах банку мають бути ізольовані і обладнані таким чином, щоб була виключена будь-яка можливість спостереження і вивчення сторонніми особами розташування грошових сховищ. Для перерахунку грошових купюр і монет каса банку має бути оснащена лічильно-грошовими і лічильнопідсумовуючими машинами, пресами для в'язання грошей тощо.

Під час приймання та видачі готівки установою банку спочатку всі необхідні документи оформляють операційні працівники. Після цього документи передаються в касу. Гроші оприбутковуються шляхом запису в касовий журнал. Касові журнали - це журнали для реєстрації прибуткових і видаткових операцій установ банків; використовуються для контролю за цими операціями і складання звіту про касові обороти банків. На основі даних касових журналів касові операції відображаються у бухгалтерському обліку банків.

Для регулювання касових ресурсів установи банків можуть складати щорічний календар видач готівки на заробітну плату за спеціальною формою.

Перерахування грошей проводиться касирами лічильних бригад каси перерахування.

При прийомі і обробці грошових білетів та монет касири зобов'язані стежити за їх справжністю і платністю, керуючись загальними правилами визначення ознак платності грошових білетів НБУ. Якщо касир вагається у визначенні платіжності грошових білетів і монет, кінцеве рішення приймає завідувач каси, а в необхідних випадках - керівник установи банку.

Робота з перерахування готівки надзвичайно трудомістка, тому в касах перерахування при обробці готівки може запроваджуватися бригадна форма організації праці.

Важливою ділянкою касової роботи в установах банку є формування і пакування грошових білетів і монет. В усіх банках України застосовується єдиний порядок формування готівки. Касири зобов'язані сортувати прийняті ними в касу грошові білети і монети за номіналом, а потім грошові білети - на придатні до обігу і зношені, а монети - на придатні до обігу і дефектні. Розсортовані за номіналом придатні і зношені грошові білети касир формує лицьовим боком догори в одному напрямі і пакує окремо.

Кожні 100 листів грошових білетів одного номіналу формуються в корінці і обандеролюються. Бандеролі для пакування банкнот повинні мати такі реквізити: найменування установи банку, номер за МФО (або номер за електронною поштою), сума і кількість листків вкладення, номінал банкноти, дата упаковки, підпис та іменний штамп (код) касира, який проводив сортування і перерахування банкнот. Кожні 10 корінців грошових білетів формуються в пачку по 1000 листів одного номіналу, яка споряджається верхньою і нижньою стандартними накладками з картону і обв'язується шпагатом.

Придатна до обігу монета розфасовується касирами в пакети (тюбики) за номіналом. Пакети (тюбики) з монетою одного номіналу пакуються в стандартні мішки.

Кожний день в установі банку підводяться підсумки касової роботи. Після звірки касових оборотів з касовими журналами операційних працівників касири здають завідувачу каси сформовані у встановленому порядку залишки грошей, які в

них є, разом із касовими документами.

Не пізніше наступного дня підсумки документів мають бути звірені головним бухгалтером з даними бухгалтерського обліку і завірені його підписом.

Ревізія грошових білетів, монет та інших цінностей, які знаходяться в грошових сховищах і касах установ банків, а також перевірка порядку їх зберігання проводяться: за розпорядженням керівника установи банку не рідше одного разу на півріччя, та щорічно за станом на 1 січня нового року, а також при зміні керівника, головного бухгалтера або завідувача каси; при тимчасовій зміні службових осіб, відповідальних за схоронність цінностей. Ревізії, що проводяться, не повинні порушувати звичайного ходу операцій установ банків.

8. Касове обслуговування установи банку (управління НБУ - комерційний

банк)

Видача готівки підприємствам (організаціям, установам) має забезпечуватися установами банків у першу чергу за рахунок поточних надходжень грошей у касу банку. У тому разі, коли поточні надходження недостатні для покриття видатків, установи банків звертаються до регіональних управлінь НБУ за підкріпленням операційної каси.

Установи комерційних банків укладають з регіональним управліннями НБУ договір про здійснення касового обслуговування банку. Головним предметом цього договору є регламентація порядку підкріплення операційної каси установи банку, здачі готівки операційної каси установи банку до оборотної каси управління НБУ та оплата послуг касового обслуговування.

Установа банку для одержання або здачі готівки подає письмову заявку відділу емісійно-касових операцій і резервних фондів регіонального управління НБУ, яка задовольняється, як правило, протягом трьох робочих днів, не рахуючи дня подання заявки. Операційний відділ регіонального управління НБУ здійснює видачу підкріплення або прийом готівки від установи банку за дозволом відділу емісійнокасової роботи і резервних фондів.

Установи комерційних банків здають надлишкову частину готівки в регіональні управління НБУ у зв'язку з тим, що їм економічно невигідно залишати її в своїх касах. Готівка, що не задіяна в касових операціях установ банків, не приносить доходів.

Граничний залишок грошей в операційній касі установ банків має бути таким, щоб не траплялось невиправданих перевезень готівки.

Доставку підкріплення установа банку здійснює або власними силами і засобами, або через інкасаторів управління НБУ на основі укладених угод. Установа банку не пізніше наступного дня після отримання готівки надсилає електронною поштою операційному відділу регіонального управління НБУ підтвердження про одержання готівки.

Залишки готівки здаються установою банку в оборотну касу регіонального управління НБУ повними пачками: за описами - при доставці через апарат інкасації або за об'явами - при здачі нарочним.

Управління НБУ при підкріпленні готівкою комерційних банків стягують з них

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]