Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

konstprukr6[1]

.pdf
Скачиваний:
26
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
687.46 Кб
Скачать

19. Допоміжними робочими органами Конституційного Суду України з питань організації його внутрішньої діяльності є:

а) постійні комітети Конституційного Суду; б) постійні колегії Конституційного Суду; в) постійні комісії Конституційного Суду.

20. Підставами для відмови у відкритті конституційного провадження є:

а) відсутність встановленого Конституцією України, Законом «Про Конституційний Суд України» права на конституційне подання, конституційне звернення;

б) невідповідність конституційного подання, конституційногозвернення вимогам, передбаченим Конституцією України та Законом «Про Конституційний Суд України»;

в) непідвідомчість Конституційному Суду України питань, порушених

уКонституційному поданні, конституційному зверненні.

21.Відкриття провадження у справі в Конституційному Суді України (КСУ) за конституційним поданням чи конституційним зверненням ухвалюється:

а) постійними комісіями КСУ; б) колегією суддів КСУ; в) КСУ на його засіданні.

22.Учасниками конституційного провадження є:

а)суб'єкти права на конституційне подання і конституційне звернення; б)залучені до участі в розгляді справи органи та посадові особи; в)залучені до участі в розгляді справи свідки, експерти, перекладачі.

23. Рішення приймаються, висновки даються КСУ:

а) таємним голосуванням бюлетенями; б)поіменним голосуванням шляхом опитування суддів КСУ;

в)відкритим голосуванням, шляхом подачі бюлетенів.

24.Питання щодо конституційності міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість, розглядаються КСУ за конституційним поданням:

а) Президента України; б)Кабінету Міністрів України;

в) Міністерства закордонних справ; г) Ради національної безпеки і оборони.

25. Неодноразове направлення конституційного подання, конституційного звернення з того самого питання, що вже розглядалося в КСУ, може вважатися:

91

а) зловживанням правом; б) невиконанням обов'язку; в) незадоволенням інтересу.

26. Судді КСУ при здійсненні своїх повноважень не керуються законами, які:

а) не входять до складу конституційного законодавства; б) є предметом розгляду КСУ; в) прийняті до проголошення незалежності України.

27.Суддя КСУ не може бути затриманий чи заарештований без згоди Верховної Ради України до:

а) винесення обвинувального вироку судом; б)вступув законнусилуобвинувального вироку суду щодо нього; в) порушення кримінальної справи проти нього.

28.Суддя КСУ має право публічно висловлювати свою думку з питань, що стосуються провадження в КСУ лише щодо тих справ, у яких КСУ:

а)прийняторішення; б)дано висновок; в)інше.

5.Розв’язати задачі. Завдання № 1

Одним із проектів закону провнесення змін до Конституції Украї-

ни передбаченоможливість призначення суддею КСУ на два строки підряд, а не на один, як визначено Конституцією України. Для того, щоб внести відповідні зміни до Конституції України, має бути попередньо отримано висновокКСУпроте,чивідповідають такі зміни Конституції України. Чи може КСУ прийняти до провадження цю справу? Свою відповіді обґрунтуйте.

Завдання № 2

У зв'язку з прийняттям колегією суддів КСУ у справах за конституційними поданнями процесуально ухвали про відмову у відкритті провадження по одній із справ, це питання було винесено на засідання КС. На засіданні була присутня така кількість суддів, при якій повноважним є пленарне засідання КСУ.; числа цих суддів за відкриття провадження у справі проголосувала така кількість учасників засідання яка є рівною строку повноважені голови КСУ. Скільки голосів не ви стачилодля прийняття рішення провідкриття провадження у справі?

Завдання № 3

92

Народний депутат Олег К. вирішив звернутися з депутатським запитом до Голови КСУ з вимогою даті офіційну відповідь з приводу того чомуКСУ не виніс рішення по питанню, з яким до нього зверталася група народних депутатів 5 місяців тому. Студент-юрист Максим Н. вважає що такий запите неправомірним, оскільки голова КСУ не зобов'я- занні давати офіційну відповідь на запитання, які подаються народними депутата ми, а юрисконсульт Назар С. стверджує, що подання запиту до Голови КСУ цілком можливе, оскільки він керівником органу державної владу. Хто правий у цій ситуації?

Завдання № 4

«Президент України звернувся до КСУ із конституційним зверненням, у якому просив визнати таким, що не відповідає Конституції, Закон України «Про альтернативну службу». На засіданні постійної комісії КСУ було прийнято процесуальну ухвалу про відкриття проваджень усправів КСУ. Назасіданні КСУ булоприсутні 11 суддів. Більшістю від числа присутніх було прийняте рішення визнати цей закон неконституційним». Виправте юридичні помилки, допущені в тексті.

Завдання № 5

При розгляді у Верховній Раді законопроекту «Про введення посад полкових священників» цей законопроект був прийнятий у третьому читанні одразу після першого. Президент України видав Указ «Про встановлення нових систем мір і ваги». Встановлено, що в обох випадках правові акти відповідали Конституції, але КСУ визнав їх неконституційними. Чи були для цього підстави?

Список літератури:

1.Акт проголошення незалежності України: Прийнятий Верховною Радою України 24 серпня 1991 р. // Відомості Верховної Ради Української РСР. - 1991. - № 38. - Ст. 502.

2.Декларація про державний суверенітет України: Прийнята Верховною Радою Української РСР 16 липня 1990 р. - К.: Україна, 1991.-8 с

3.Декларація прав національностей України: Прийнята Верховною Радою України 1 листопада 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 53. - Ст. 799

4.Закон України « Про Конституційний Суд» від 16 жовтня 1996 року із змінами на 1997 р.,

5.Закон України « Про судоустрій» від 7 лютого 2002 р.,

6.Закон України «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 року із змі-

93

нами на1997 р.

7.Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. Із змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 8 грудня 2004 року № 2222-ІУ - К.: Атіка, 2006. - 64 с

8.Конституційне право України: Підручник / В.Ф. Погорілко. О.Ф. Фрицький, О.В. Городецький та ін.; За ред. проф. В.Ф. Погорілка. -3-тє вид. - К.: Наукова думка, 2002.

9.Кравченко В.В. Конституційне право України. Навчальний посібник. – К., 2000р.

10.Основи конституційного права України: Підручник / Авт. Кол.: А.М. Колодій, В.В. Копєйчиков (кер.) та ін.; За ред. В.В. Копєйчикова. - Стер. вид. - К.: Юрінком Інтер, 2001.

94

Практичне заняття № 8

Тема: Територіальний устій та місцеве самоврядування України.

План

1.Поточна перевірка рівня засвоєння теоретичного матеріалу за темою: «Територіальний устій та місцеве самоврядування України».

2.Робота з першоджерелами: Конституцією України, Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим» від 7 березня 1998 року., Закон України « Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 р., Закон України «Про об’єднання громадян» від 16 липня 1992 року із змінами на 2001 р.., Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від

7червня 2001р., Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11 липня 2002 р.

3.Заповнення таблиць;

4.Тестовий контроль;

5.Розв’язання задач.

1.Поточна перевірка рівня засвоєння теоретичного матеріалу за темою: «Територіальний устій та місцеве самоврядування України».

1.Дайте поняття територія держави?

2.З чого складається територія держави?

3.Яким по формі державного устрою є українська держава?

4.Розкрийте поняття унітарна держава.

5.Що таке територіальна автономія?

6.За яким принципами складається територіальний устрій України?

7.Порівняйте територіальний устрій та державний устрій.

8.Які територіальні одиниці складають систему адміністративно – територіального поділу України?

9.Визначте правовий статус Автономної Республіки Крим.

10.В чому проявляється єдність централізації і децентралізації в прояву державної влади.

11.Розкрийте поняття місцевого самоврядування.

12.Назвіть складові місцевого самоврядування.

13.Розкрийте форми самоорганізації населення.

14.Проаналізуйте повноваження органів місцевого самоврядування.

15.Чи потрібна в країні реформа місцевого самоврядування.

95

2. Робота з першоджерелами: Конституцією України, Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим» від 7 березня 1998 року., Закон України « Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 р., Закон України «Про об’єднання громадян» від 16 липня 1992 року із змінами на 2001 р.., Закон України « Про службу в органах місцевого самоврядування» від 7 червня 2001р., Закону України «Про адміністра- тивно-територіальний устрій України» від 4 грудня 1997 р., Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11 липня

2002 р..

У Конституції України питанню державного устрою присвячено

розділ ІХ «Територіальний устрій України", який складається зі статей 132 і 133. Стаття 132 закріплює основні засади територіального устрою України, а ст. 133 — систему п адміністративнотериторіального устрою.

Відповідно до ст. 132, територіальний устрій України ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості соціально-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.

Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим було визначено в Основному Законі Автономії.

21 жовтня 1998 р. на другій сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим було прийнято нині чинну Конституцію Автоном-

ної Республіки Крим.

Конституція Автономної Республіки Крим складається з преамбули, 5 розділів, 9 глав та 48 статей:

Згідно із ст. 134 Розділу X Основного Закону України розділу Автономна Республіка Крим є невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання.

Верховна Рада Автономної Республіки Крим складається зі 100 депутатів, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки на підставі Конституції Автономної Республіки Крим та Закону Украї-

ни "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим" від 7 березня 1998 року. Вона є повноважною за умови обрання до неї не менш ніж двох третин віл загального складу Новий Закон

96

України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" від 6 квітня 2004 р. об'єднує вибори в автономії з місцевими виборами в одному нормативно-правовому акті.

Протягом усіх років існування України як незалежної держави відбувався активний пошук оптимальної моделі адміністративнотериторіального устрою та її системи.

Щодо принципів побудови системи адміністративнотериторіального устрою, то бралися до уваги, зокрема, такі принципи: природно - історичний, національний, соціально-економічний, природний. Враховувався також стан шляхів, кількість і щільність населення певної території, наявність умов для задоволення потреб населення, наближеність центру адміністративно-територіальної одиниці до населення тощо.

Щодо визначення оптимальної системи адміністративнотериторіального поділу України, то цей процес поки що не завершений, він триває.

Важливим кроком до розв'язання цієї проблеми було прийняття

4 грудня 1997 р. Верховною Радою України Закону України "Про адміністративно-територіальний устрій України" відповідно до нової Конституції України 1996 р., який, однак, досі не підписано Президентом. Вій визначав поняття адміністративно-територіального устрою України, правовий статус і вид» адміністративно-територіальних одиниць, повноваження органів державної влади і органів місцевого самоврядування щодо вирішення питань адміністративнотериторіального устрою.

Стаття 5 Конституції України стверджує, що влада в Україні здійснюється через органи державної влади та органи місцевого самоврядування, тобто вони визнаються рівноправними.

У ст. 6 Конституції йдеться про дійсне здійснення державної влади органами України, а от ст. 7 Основного Закону лише визнає і гарантує існування місцевого самоврядування, що ставить владу і самоврядування у явно нерівне становище.

Конституція України присвячує місцевому самоврядуванню

розділ XІ (статті 140—146).

Згідно зі ст. 140 Конституції основним елементом місцевого самоврядування в Україні є територіальна громада.

«Місцеве самоврядування», як зазначено у частині першій ст. 140, є правом територіальної громади — жителів села чи доброві-

97

льного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста — самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

У частині третій ст. 140 Основного Закону вже стверджується, що питання місцевого значення вирішуються як безпо-

середньо громадою, так і через органи самоврядування, тобто не самостійно колективом громади.

17 липня 1997 р. Україна ратифікувала Європейську хартію про місцеве самоврядування, прийняту Радою Європи 15 жовтня

1985 .,

Згідно зі статтею 4 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» основними принципами місцевого самоврядування є: на-

родне волевиявлення; законність; гласність; колегіальність; поєднання місцевих і державних інтересів; виборність; правова, організаційна та матеріально-фінансова самостійність у межах повноважень, визначених законом; підзвітність та відповідальність перед територіальними громадами, їх органами та посадовими особами; державна підтримка та гарантії місцевого самоврядування; судовий захист прав місцевого самоврядування.

На території сіл, селиш, міст будується власна система міс-

цевого самоврядування, яка згідно зі ст. 141 Конституції України

та ст. 5 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"

включає: територіальну громаду, сільську, селищну, міську ралу;

сільського, селищного, міського голову; виконавчі органи згаданих рад; районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, органи самоорганізації населення.

У місті з районним поділом за рішенням територіальної громади міста або міської ради відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" можуть утворюватися районні в місті ради. Останні утворюють свої виконавчі органи та обирають голову ради, який водночас є головою її виконавчого комітету.

Первинним об'єктом місцевого самоврядування згідно зі ст. 6

зазначеною .Закону є територіальна громада села, селища, міста.

Правовий статус депутатів представницьких органів місцевого самоврядування визначено у Законі «Про статус депутатів місцевих рад» від 11 липня 2002 р. В ньому визначаються: строк повноважень депутата; підстави дострокового припинення його повноважень; несумісність його статусу з деякими посадами та видами діяльності; діяль-

98

ність депутата у виборчому окрузі; його права та обов'язки; звіти депутата перед виборцями; повноваження депутата у раді та її органах; інститути депутатського звернення і запиту; порядок утворення депутатських груп і фракцій; основні гарантії депутатської діяльності; підстави і процедура відкликання депутата місцевої ради.

3. Заповнення таблиць:

Складіть структуру органів місцевого самоврядування згідно ХІ розділу Конституції України( ст.. 140, 141).

4.Тестовий контроль:

1.Яке слово (словосполучення) пропущене у наведеному положенні з Конституції України: «Територіальний устрій України

ґрунтується на засадах …. ……. та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади»:

1.впорядкованості;

2.соборності;

3.неподільності;

4.єдності;

5.нероздільності.

2. Яке слово (словосполучення) пропущене у наведеному положенні з Конституції України: "Систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони,

міста, _____ , селища і села"?

1.сільради;

2.райони в містах;

3.містечка;

4.райони в областях;

5.міста обласного підпорядкування.

3. Яке слово (словосполучення) пропущене у наведеному поло-

женні з Конституції України: «Автономна Республіка Крим є

_______ України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання»?

1.автономною територією;

99

2.автономною складовою частиною;

3.невід'ємною складовою частиною;

4.самостійною територією;

5.відносно самостійною територією.

4.Якеслово (словосполучення) пропущене у наведеному положенні з Конституції України: «Верховна Рада Автономної Республіки Крим у межах своїх повноважень приймає ……. та постанови, які є обов'язковими до виконання в Автономній Республіці Крим"?

1.закони;

2.

інструкції;

|

3.

декрети;

 

4.

рішення;

 

5.

укази.

 

5. Яке слово (словосполучення)

пропущене

у наведеному по-

ложенні

з Конституції України: «Верховна Рада Автономної Рес-

публіки Крим у межах своїх

повноважень

приймає рішення

та, які

є обов'язковими до виконання в Автономній Республіці

Крим»?

 

 

 

1.закони;

2.декларації;

3.декрети;

4.постанов;

5.інструкції.

6.Яке слова (словосполучення пропущене у наведеному поло-

женні з Конституції України: «Міста Київ та ……… мають спеціальний статус, який визначається законами України»?

1.Керч;

2.Севастополь;

3.Сімферополь;

4.Дніпропетровськ;

5.Ізмаїл.

7.Хто приймає Конституцію Автономної Республіки Крим?

1.Верховна Рада України;

2.Верховна Рада Автономної Республіки Крим;

3.Курултай кримськотатарського народу;

4.Меджліс кримськотатарського народу;

5.З'їзд місцевих рад Автономної Республіки Крим.

100

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]