Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка. мышцы.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
287.23 Кб
Скачать

Зміст і послідовність самостійної роботи студентів за темою.

При вивченні мʼязів грудних стінок на анатомічних препаратах з використанням підручника, практикуму, атласу зверніть увагу на функцію та топографію мʼязів, які забезпечують вдих та видих, розгляньте напрям їх волокон, зрозумійте причини такого напряму та запамʼятайте мʼязи за парами-антагоністами (експіратор-інспіратор) (схема 4.8).

Обовʼязково згадайте будову грудної клітки та з'єднання кісток, що її формують. Зʼясуйте точки закріплення мʼязів грудних стінок та видові особливості їх будови та розміщення.

Зверніть увагу, що в коня є лише один драбинчастий мʼязсередній, або першого ребра. У великої рогатої худоби, свині та собаки, окрім того, ще є дорсальний (надреберний) драбинчастий мʼяз, що починається на дорсальній поверхні реберних кісток і прямує до поперечнореберних відростків останніх шийних хребців.

Запамʼятайте, що вентральний драбинчастий мʼяз є лише в жуйних. Він лежить вентрально від середнього драбинчастого мʼяза, відокремлюючись від нього пахвовою артерією та веною.

Майте на увазі, що в собаки, на відміну від інших свійських тварин, попереково-реберний мʼяз знаходиться медіально від поперечного мʼяза живота, прикритий поперечною фасцією живота та парієтальним листком очеревини.

Розгляньте будову діафрагми і знайдіть на ній мʼязову периферію (поперекову, реберну та груднинну частини) та сухожилковий центр. Зʼясуйте розташування та точки закріплення правої та лівої ніжок поперекової частини, а між ними знайдіть отвір для аорти та грудної протоки (в жуйних та собаки – у лівій ніжці), в правій ніжці (в жуйних – між ніжками)  отвір для стравоходу та блукаючого нерва, а нижче від них, у сухожилковому центрі – отвір для каудальної порожнистої вени.

Розберіться з видовими відмінностями в будові діафрагми, в тому числі, закріпленні реберної частини діафрагми та розташуванні отворів.

Далі повторіть будову кісток таза, поперекових хребців та їх зʼєднань.

Вивчаючи мʼязи живота (черевного преса) визначте напрям їх мʼязових волокон. Згадайте, що мʼязові волокна мʼязів живота, по відношенню один до одного, йдуть майже під прямим кутом, що допомагає утриманню великої ваги внутрішніх органів, особливо в травоїдних тварин.

Роздивіться, які елементи і яких саме мʼязів приймають участь у формуванні білої лінії живота (схема 4.9). Зʼясуйте точки закріплення мʼязів черевної стінки, розберіться, які з них формують пахвинний канал та з місцем його розташування. Визначте на препаратах особливості топографії та закріплення апоневрозу зовнішнього косого мʼяза живота, який складається з трьох пластин: черевної, що з однойменною пластиною протилежного боку приймає участь в утворенні білої лінії живота, тазової, до складу якої входить пахвинна звʼязка як потовщення цієї пластинки вздовж лінії закріплення на кістках тазу (сухожилок тазової пластинки) та стегнової – продовження черевної пластинки на медіальну поверхню стегна.

На препараті самця знайдіть пахвинний канал, що має вигляд косо поставленої щілини у каудальній частині черевної стінки латерально від білої лінії живота. Ця щілина з одного боку відкривається під шкіру, а з іншого – в черевну порожнину. Визначте зовнішнє (підшкірне) кільце каналу, яке утворене апоневрозом зовнішнього косого м’яза живота (щілина між його черевною і тазовою пластинами). Знайдіть вихід пахвинного каналу в черевну порожнину – глибоке (черевне) кільце, що утворене вільним каудальним краєм внутрішнього косого м’яза живота та сухожилковим краєм зовнішнього косого мʼяза живота (пахвинна звʼязка), що закріплюється по передньому краю кісток таза.

Зауважте, що у самки пахвинні канали слабо розвинуті, лише в суки в них проходять судини та нерви.

Визначте особливості анатомії та топографії м’язів грудних стінок та живота за темою у різних видів свійських тварин.