Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з анатомії кісток кінцівок.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
385.02 Кб
Скачать

Зміст і послідовність самостійної роботи студентів за темою

Перш ніж приступити до вивчення теми заняття згадайте і закріпіть напрямки та поверхні на кінцівках, схему розподілу скелета кінцівки на відділи та ланки і анатомічну термінологію, яку розглядали під час лабораторного заняття.

Спочатку згадайте, що до зейгоподію грудної кінцівки відносяться кістки передпліччя, а тазової – кістки гомілки.

Далі, розглядаючи кістки передпліччя – ossa antebrachii, відзначте, що це дві довгі трубчасті кістки: променева – radius, що лежить краніомедіально, й ліктьова – ulna – латерокаудально.

На променевій кістці виділіть проксимальний епіфіз або голівку – capitulum radii, дистальний епіфіз та розміщений між ними діафіз або тіло – corpus radii. На голівці знайдіть жолобкувату суглобову поверхню, яка утворює ямку голівки – fovea capitis radii – для блока плечової кістки. На дорсальній поверхні проксимального епіфіза розгляньте горбистість променевої кістки - tuberositas radii – для закріплення двоголового м’яза плеча, а на латеральній – зв’язковий горбок. На дистальному епіфізі знайдіть опуклу суглобову поверхню – facies articularis для з’єднання з кістками зап’ястка. Зверніть увагу, що діафіз променевої кістки дещо вигнутий краніально, каудальна поверхня його трохи вгнута і горбиста, а краніальна – гладенька і поступово переходить у бічні.

На ліктьовій кістці проксимально знайдіть великий ліктьовий відросток –olecranon, який закінчується ліктьовим горбом – tuber olecrani – для закріплення розгиначів ліктьового суглоба. Дещо нижче відшукайте, обмежену дорсально гачкоподібним відростком – processus anconaeus, півмісяцеву блокову вирізку – incisura trochlearis (semilunaris) – для розміщення блока плечової кістки. Зверніть увагу, що ліктьовий відросток з латеральної поверхні вигнутий, а з медіальної – вгнутий. На дистальному епіфізі знайдіть суглобову поверхню для з’єднання з кістками зап’ястка.

Далі розгляньте особливості будови кісток гомілки – ossa cruris, які складаються з основної великогомілкової – tibia (cneme) та сильно редукованої малогомілкової кісток – fibula (perone).

На довгій трубчастій великогомілковій кістці знайдіть тригранний проксимальний епіфіз, звужений дистальний епіфіз та розміщений між ними діафіз, а також, опираючись на скелет, визначте краніальну, каудальну, латеральну та медіальну поверхні. На проксимальному епіфізі виділіть латеральний (менший) і медіальний (більший) виростки – condylus lateralis et medialis, а між їхніми плоскими суглобовими поверхнями міжвиросткову борозну – sulcus intercondyloideus – з ямками для зв’язок. З обох боків міжвиросткової борозни знайдіть латеральний і медіальний міжвиросткові горбки – tuberculum intercondylare lateralis et medialis. Між виростками з краніальної поверхні кістки розгляньте розгинальну борозну – sulcus extensoria, в якій лежить розгинач пальців, а з каудальної – підколінну вирізку – incisura poplitea, де проходить підколінний м’яз. На латеральній поверхні латерального виростка знайдіть суглобову поверхню або горбистість для з’єднання з голівкою малогомілкової кістки (за винятком жуйних). На проксимальному плоскому кінці каудальної поверхні тіла кістки розгляньте косо спрямовані гребені підколінного м’яза – lineae m. poplitei, а на межі середньої і проксимальної її третин – живильний отвір – for. nutritium. На дорсальній поверхні тіла прослідкуйте хід гребеня великогомілкової кістки – crista tibiae, який опускається від медіального виростка. Зауважте, що медіальний бік гребеня вигнутий, латеральний, навпаки, угнутий. На проксимальному кінці гребеня виділіть горбистість великогомілкової кістки – tuberositas tibiae, до якої прикріплюються зв’язки надколінка. На звуженому дистальному епіфізі знайдіть блокоподібну суглобову поверхню – cochlea tibiae, а на ній два, розділених гребенем, жолобки, спрямовані краніокаудально. Відзначте, що медіальний виступ блока називається медіальною кісточкою – malleolus medialis, а на його латеральній поверхні розгляньте або латеральну кісточку – malleolus lateralis, або суглобову поверхню (горбистість) для дистального кінця малогомілкової кістки.

Запам’ятайте, що малогомілкова кістка в свійських тварин редукована, проте на довгій, тонкій та вузькій кісточці собаки та свині все ж знайдіть діафіз, проксимальний та дистальний епіфізи, а також відмітьте, що дистальний кінець її утворює в них латеральну кісточку.

Користуючись схемою 8 та звертаючи увагу на ступінь розвитку кісток передпліччя, наявність міжкісткових просторів та їх кількість попередньо виділіть дві схожі кістки тварин групи Б – велика рогата худоба та кінь, в яких очевидною ознакою є редукція ліктьової кістки. Далі, розрізніть ці кістки, враховуючи, що у великої рогатої худоби ліктьова кістка все ж таки редукована середньою мірою (складається з проксимальної, середньої та дистальної частин), між кістками передпліччя є два невеликі міжкісткові простори – проксимальний і дистальний, а ліктьовий горб має вирізку, тоді як у коня ліктьова кістка сильно редукована та має лише проксимальну частину, а між кістками передпліччя є один невеликий міжкістковий простір – проксимальний. Тепер знайдіть дві схожі кістки тварин групи А – свиня та собака, в яких, навпаки, очевидним є майже однаковий розвиток кісток передпліччя. Проте, розрізніть їх враховуючи, що в свині між ліктьовою і променевою кістками міжкістковий простір відсутній, у молодих тварин вони зчленовуються нерухомо широкими шорсткими поверхнями, а з віком – зростаються, тоді як у собаки між кістками передпліччя є один великий міжкістковий простір, вони з’єднані рухомо, а ліктьовий горб несе 2 маленьких горбка.

Користуючись схемою 9 та звертаючи увагу, перш за все, на ступінь розвиненості міжвиросткових горбків та розміщення гребенів і ямок на дистальній суглобовій поверхні великогомілкової кістки виділіть спочатку дві схожі кістки великої рогатої худоби і коня, в яких медіальний міжвиростковий горбок більший за латеральний. Серед цих кісток визначте великогомілкову кістку великої рогатої худоби враховуючи, що на її дистальній суглобовій поверхні гребені і ямки розміщені прямо відносно тіла, на дистальному кінці латерально розміщена суглобова поверхня для кісточки, а на латеральному виростку виступає рудимент проксимального кінця малогомілкової кістки (її голівка) та коня, на дистальній суглобовій поверхні кістки якого гребені і ямки розміщені косо відносно тіла, а на латеральному виростку є горбистість для голівки малогомілкової кістки. Далі знайдіть відносно коротку і масивну великогомілкову кістку свині, на якій латеральний міжвиростковий горбок більший за медіальний, гребені блока поставлені прямо, а на латеральному виростку є суглобова поверхня для голівки малогомілкової кістки та розгляньте довгу, тонку, S-подібну кістку собаки, яка має слабо розвинуті та однакові за висотою міжвиросткові горбки, а на латеральному виростку також є суглобова поверхня для голівки малогомілкової кістки.

Користуючись схемою 10 розгляньте видові особливості будови малогомілкової кістки, звертаючи увагу на ступінь її редукції та загальний вигляд. При цьому враховуйте, що:

- у великої рогатої худоби голівка кістки зрослася з латеральним виростком великогомілкової кістки, тіло відсутнє або у вигляді кісткової шпиці, дистальний епіфіз має добре розвинуту латеральну кісточку;

- в коня кістка шилоподібна (у вигляді знаку оклику) – проксимальний кінець плоский і широкий, дистальний – звужений, шилоподібний;

- в свині кістка ложкоподібна – пластинчаста, довга і вузька, проксимальна частина її ширша за дистальну, латеральна поверхня жолобкувата;

- в собаки кістка у вигляді гантелі – епіфізи потовщені, проксимальна частина діафізу потовщена, а дистальна – пластинчаста.