Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Заняття 4-2013

.pdf
Скачиваний:
95
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
12.58 Mб
Скачать

Листок складається із черешка і пластинки. Листкова пластинка суцільна, у перших пар листків овальна, гладенька. У зрілих листків черешок видовжений, пластинка серцеподібна, наближається до трикутної, з гладенькою або брижуватою поверхнею і хвилястими краями.

Поверхня листків однієї рослини досягає 3-4 тис. см2. Колір листків від світлодо темно-зеленого, форма розетки залежно від сорту може бути розлогою або піднятою.

Листки буряків становлять 4050 % маси коренеплоду.

Біля основи листкових черешків на головці кореня розміщуються генеративні бруньки, з яких на другий рік життя виростають квітконосні стебла.

У коренях буряків,

висаджених навесні у ґрунт,

спочатку утворюється розетка прикореневих листків, а через 20-30 днів після садіння починають рости стеблові пагони. Внутрішня будова кореня-насінника не змінюється. Він тільки дещо потовщується за рахунок утворення нових поверхневих тканин. Бічні корені виростають у тих же місцях, що й у буряків першого року життя. Вони проникають у ґрунт на глибину 1,5-2,5 м і галузяться на

50-60 см.

Стеблові пагони

завдовжки 0,8-1,5 м, біля основи мають циліндричну форму, посередині і вгорі - ребристу, внутрішня частина стебла виповнена паренхімою.

На корені можуть утворюватися 1-2 стеблових пагони у вигляді куща.

Стеблові пагони по усій довжині вкриті листками, нижні з них черешкові, з великими листковими пластинками.

Ближче до верхівки стебла розміри листків зменшуються, і вони поступово перетворюються у приквітники, у пазухах яких частина стеблового пагона і його бічних гілок закінчуються суцвіттям - нещільним колосом.

Квітки буряків двостатеві, п'ятірного типу. Приквіток простий, у вигляді п'ятикутної чашечки зеленого кольору. П'ять тичинок розміщені у заглибленнях чашолистків, прикріплених залозистим кільцем, яке обгортає зав'язь, розміщену у центрі квітки. Зав'язь півнижня, одногнізда, приймочка трилопатева (стовпчика немає). Насінний зачаток зав'язі напівобернений.

Буряки - перехреснозапильні рослини. Пилок переноситься вітром і комахами.

Насінним матеріалом у буряків є плоди, або супліддя. Плід у буряків - однонасінна коробочка.

Квітки розміщуються на стеблових пагонах у пазухах листків групами по 2-6. У процесі росту вони зростаються між собою і при. дальшому достиганні утворюють клубочки або супліддя, які складаються з окремих плодів - однонасінних коробочок.

Розмір клубочка (2-6 мм) залежить від кількості коробочок, з яких він утворюється. Під час достигання плодів чашолистки не відпадають, а зростаються з оболонкою плода. Внаслідок цього клубочок має округло-кутасту форму з горбкуватою поверхнею. Маса 1000 клубочків 20-40 г (однонасінних плодів 1020 г), колір жовтувато-бурий.

супліддя

плід

насіння

 

 

насіння

клубочок-супліддя

в розрізі

Біологічні особливості буряку

цукрового

Вимоги до тепла

Вимоги до вологи

Вимоги до світла

Вимоги до ґрунту

Вимоги до тепла

Насіння буряку цукрового починає проростати за температури ґрунту 4-5°С, але сходи з'являються лише через 20-22 дні. Життєздатні сходи з'являються при 6-7°С. За температури 10-12°С сходи з'являються через 12-14 днів, 15-17°С - через 7-8, а за 20-25°С - через 5-7 днів. У фазі вилочки рослини чутливі до приморозків, переносять до мінус 1-2°С і можуть пошкоджуватися при мінус 3-4°С. З появою першої пари справжніх листків сходи можуть витримувати зниження температури до мінус 4-5°С.

Восени перед збиранням рослини можуть витримувати приморозки до -5°С. За температури нижче 6-8°С морозу нагромадження цукру в коренеплодах припиняється. Зібрані і неприкриті коренеплоди пошкоджуються за температури -2°С.

Незважаючи на здатність переносити приморозки, буряк є досить теплолюбною культурою. Оптимальна температура для росту і розвитку рослин 20-22 °С. Зниження температури сповільнює ріст.

Рослинам першого року вегетації необхідна сума позитивних температур 24002800 °С.

Цукровий буряк — жаростійка культура. У нього високий максимум температур. Фотосинтез відбувається і за підвищення температури до +40 °С.

Вимоги до вологи

Цукровий буряк вимогливий до вологи. Для бубнявіння і проростання насіння вбирає 150-170 % води від маси клубочка. Цукровий буряк економно витрачає воду. Транспіраційний коефіцієнт коливається від 240 до 400. Проте загальна витрата води з 1 га велика. Для утворення 1 тонни коренеплодів і такої ж кількості гички за врожайності 40-50 т/га витрачається майже 80 т води.

Найбільше води витрачається під час інтенсивного росту коренеплодів у липні - серпні. Нестача води в цей період призводить до зниження врожайності і збільшення вмісту азоту в коренеплодах. Оптимальна вологість ґрунту 60-80% НВ.

Відносно менше зниження врожайності у посушливих умовах порівняно з іншими культурами, пояснюється сильно розвиненою стрижневою кореневою системою, що проникає на глибину 2,5 м. Використовуючи вологу з глибших горизонтів ґрунту, цукровий буряк витримує тривалий період без дощу і може ефективно використовувати пізні літні опади.

У дощові з хмарною погодою роки цукристість коренеплодів зменшується.