Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_5_1_c.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
666.62 Кб
Скачать
    1. Облік власного капіталу та забезпечення зобов’язань

Установчим документом сільськогосподарського кооперативу „Лан” є статут (додаток ). Згідно статуту, основними видами діяльності кооперативу є виробництво і реалізація сільськогосподарської продукції (змішане сільське господарство).

Капітал СК „Лан” – це 600 майнових та земельних паїв, 200 з яких – не витребувані, 279 – паї простих членів кооперативу, 321 – паї асоційованих членів. Прості члени кооперативу приймають безпосередню участь у виробничому процесі, мають право голосу на загальних зборах членів кооперативу і відповідають за зобов’язаннями кооперативу.

Асоційовані члени – переважно пенсіонери, які працювали в КСП „Іскра”, правонаступником якого є кооператив „Лан”. Вони здають свої паї в оренду кооперативу і отримують за це орендну плату. Асоційований член має право: брати участь у загальних зборах з правом дорадчого голосу, отримувати частку доходу на свій пай, у першу частку отримувати свій пай та частку доходу від ліквідації кооперативу. Трудова участь асоційованого члена кооперативу в діяльності кооперативу не є обов’язковим.

В липні відбулися збори членів кооперативу, на яких було прийнято рішення про розпаювання землі та видачу громадянам актів на право на земельну частку (пай). Питаннями розпаювання землі і виділенні пайовикам землі в натурі, чи для здачі її в оренду займається фірма „Черона-Л”.

    1. Облік реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг

Реалізація продукції окремого підприємства – це насамперед відчуження активів, що належать підприємству, їх продажем з метою відтворення використаних засобів підприємства й отримання прибутку для задоволення різноманітних потреб підприємства та його власників. Місце і роль процесу реалізації у суспільному відтворенні визначаються відповідним господарським механізмом, який встановлює умови реалізації та розрахунків за продану продукцію, нерідко регулює ціни. Визначення поняття та моменту здійснення реалізації знайшло відображення у законодавчих актах, що регулюють сплату податків.

Отже, відвантажену покупцям і списану з матеріально відповідальних осіб сільськогосподарську продукцію вважають реалізованою. Відношення реалізованої продукції до валової (виробленої) становить коефіцієнт товарності. Чим менше залишається готової продукції для внутрішньогосподарських потреб, тим вищий рівень її товарності.

Економічний аналіз

  1. Організація аналітичної роботи

    1. Стан планування аналітичної роботи та інформаційного забезпечення.

Аналізу господарської діяльності в кооперативі ніколи не приділяли достатньої уваги. Це було, зокрема, зумовлено тим, що не було спеціаліста з аналітичної роботи. Зовсім недавно в кооперативі з’явився економіст. Він зараз розпочинає планування аналітичної роботи на підприємстві. Праця його ускладнюється тим, що за сумісництвом економіст обіймає і посаду спеціаліста за кадрової роботи, яка також потребує значних затрат часу і сил.

Для того, щоб одержати змістовні глибокі висновки аналізу, слід ретельно продумувати організацію робіт до його початку. Під організацією взагалі розуміють створення злагодженої постійної системи для виконання якихось робіт або досягнення певної кінцевої мети. Організація аналітичної роботи включає розробку загальних засад і порядок проведення аналізу, планування роботи окремих її елементів і етапів; матеріальне, методичне та наукове забезпечення; загальне керівництво, прийом виконаних аналітичних робіт, Їх оформлення та контроль за впровадженням у виробництво розроблених заходів із метою поліпшення діяльності підприємства.

Аналітична робота на підприємствах розпочинається з планування. Як пояснив мені економіст, планування цікавить лише його самого та практикантів. І на сьогоднішній день здійснюється воно в дуже незначних розмірах. Останні планові показники в кооперативі зафіксовані ще в 2003 році, та й то в недостатній мірі і вже не пам’ятає ніхто, де знаходяться ці дані.

Сподіваємось, що аналіз господарської діяльності таки буде налагоджено, а це допоможе кооперативу знайти шляхи удосконалення ефективності використання матеріальних, трудових, фінансових, земельних та інших видів ресурсів, що, в свою чергу, дозволить вийти з кризи і отримати, нарешті, прибуток від своєї діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]