Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком для курс. робіт маркетинг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
183.3 Кб
Скачать

Тема 13. Ціноутворення в маркетингу (додаток )

Вступ

1 Сутність механізму ціноутворення в маркетингу

2 Формування цінової стратегії на підприємстві

3 Обґрунтування остаточної ціни з урахуванням ціни конкурента

Висновок

У першому розділі треба представити ціну як економічну категорію ринкового господарства. Дати відмінність маркетингового підходу до визначення продажної ціни товару від класичного. При цьому важливо розкрити сутність ринкової ціни не просто як джерела отримання прибутку підприємством, але і як невід'ємну частину комунікаційного комплексу, що дозволяє забезпечити задоволення потреби. Необхідно дослідити систему ціноутворення з виділенням механізмів ринкового ціноутворення, взаємодії попиту і пропозиції, і централізованого державного ціноутворення, що функціонує на базі формування цін державними органами. Разом з тим показати систему цін з виділенням світової ціни, цін міжнародних регіональних ринків, національної (внутрішньою) ціни, ціни в міжнародному сумісному бізнесі і зовнішньоторговельної ціни. При цьому розкрити базисні ціни купівлі - продажу «Інкотермс 1990» і ціни франко - відправлення і ціни франко - призначення при транспортуванні.

Другий розділ повинен бути побудований на аналізі механізму ціноутворення в конкретній організації. Обґрунтуйте доцільність використання певного виду ціни контрактною (ціни фактичної операції) з урахуванням ціни продавця і ціни покупця.

Досліджуйте модель ціноутворення і представте основні блоки, а саме: оцінка контрольованих і неконтрольованих чинників ринкового середовища; обґрунтування цілей ціноутворення; характеристика фірми і забезпечення вибору методу ціноутворення; розробка стратегії ціноутворення, її тактики; оцінка результатів і аналіз ефективності цінової програми підприємств. З урахуванням комплексного аналізу моделі ціноутворення виділите основні цінові стратегії ринкової участі базового підприємства.

Третій розділ припускає розробку механізму ціноутворення на підприємстві, яке аналізуєте. З використанням різних форм і методів виконаєте алгоритм розрахунку оптимальної ціни з урахуванням обґрунтування еластичного попиту на ринку, географічної ознаки, товарного асортименту, стимулюючої системи. Запропонуєте конкретні напрями розвитку і вдосконалення цінової політики за рахунок застосування гнучких знижок, заліків і інших напрямів.

Тема 14. Управління маркетингом

Вступ

1 Концепція управління маркетингом. Зміст системи управління маркетингом принципи, цілі, завдання.

2 Стратегії маркетингу і процес планування на прикладі конкретної організації

3 Рекомендації по розвитку організаційної форми управління маркетингом

Висновок

У першому розділі треба розкрити зміст системи управління маркетингом як єдиного виробничо -комерційного комплексу товарів, послуг з виділенням принципів організації системи її цілей і завдань. Необхідно дати концепцію системи управління маркетингом з урахуванням впливу ринкових тенденцій і закономірностей. При цьому важливо відобразити взаємозв'язок маркетингу і менеджменту організації.

Необхідно виділити специфіку системи управління маркетингом, її основні рівні з урахуванням соціальної орієнтації бізнесу. Дайте оцінку концептуальної моделі управління маркетингом з розкриттям основних блоків, зокрема: місія, система цілей, блоку маркетингових стратегій, організації маркетингової діяльності, мотивації і контролю і блоку оцінки результатів маркетингової діяльності. Дуже важливо при цьому врахувати основні принципи управління в області організаційної поведінки, професіоналізму керівництва, ефективності і прибутку, контроллінгу і обліку.

Другий розділ необхідно представити з використанням практики маркетингової діяльності обраної організації. При цьому важливо визначити головні стратегії на основних рівнях управління з виділенням портфельних, функціональних і операційних. З використанням моделі консалтингової групи (БКГ ) Бостона обґрунтуйте корпоративну зону ринкової участі вашої організації.

Розкрійте вміст механізму планування в маркетингу з урахуванням основних його принципів. Виділите специфіку перспективного планування. Покажіть сутність стратегічного плану як системного документа, що націлює на перспективні сегменти ринку, завоювання в них конкурентних переваг, наміченої частки ринку, надійної дистриб’юції. Розкрийте значення інформаційної системи для створення масиву даних в цілях забезпечення планового процесу з урахуванням стану ринку, ресурсних можливостей для ухвалення обґрунтованих рішень.

Структуруйте механізм річного планування, основні етапи і блоки аналізу ринкового середовища, цілі і стратегії маркетингу, блок форм і методів реалізації плану маркетингу. Дайте оцінку програмі маркетингу як оперативному документу матеріального втілення стратегій.

Третій розділ припускає освітлення основних принципів створення структури служби маркетингу з виділенням основних ознак і напрямів розвитку. Побудуйте схему управління маркетингом вашого підприємства і сформулюйте шляхи вдосконалення структури управління. Разом з цим продумайте напрями реструктуризації для здійснення диверсифікації, підвищення якості обслуговування клієнтів і ефективності результатів маркетингу.