Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ЯНА-2013.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
814.37 Кб
Скачать

1.3. Оцінка інбредних ліній соняшнику на комбінаційну здатність

Загальна комбінаційна здатність(ЗКЗ)-найбільш важливий показник вихідного матеріалу,який відображає здатність генотипу формувати середній рівень гетерозису у гібридів F1 при схрещуванні з багатьма іншими генотипами. Специфічна комбінаційна здатність(СКЗ) визначає рівень гетерозису в кожній конкретній комбінації. Вивчення комбінаційної здатності(КЗ) самозапилених ліній починається з 3-4 інбредного покоління.

Новостворені лінії соняшнику в першу чергу необхідно перевірити на комбінаційну здатність. Визначити кращі лінії за загальну і специфічну комбінаційну здатність з урахуванням з інших якісних господарсько корисних ознак. Теоретично кожна лінія соняшнику в схрещуваннях з іншими повинна показати ефект гетерозису.

Комбінаційна здатність(КЗ)неможливо оцінювати візуально або непрямими методами в зв’язкуз тим,що ефектиїї коливаються в залежності від пар схрещування,місце вирощування,та ін.Існує єдиний шлях перевірки ліній стосовно КЗ-це схрещування з наступним оцінюванням F1 як правило впродовж 3-х років,бажано в декількох географічних зонах за єдиною технологією і методикою випробування.

КЗ ліній соняшнику вивчають методами топкросу,полікросу,вільного запилення та в системі діалельних схрещувань як по повній так і неповній схемі.

Метод полікросу.Лінії висіваютьна ізольованій ділянці (розсадник полі кросу)в декількох повтореннях. Розміщення лінії у межах повторення на ділянці повинно забезпечити запилення квіток кожної лінії суміші пилку усіх інших ліній.

Порівняння полікросів (потомств кожної самозапильної лінії) між собою за продуктивністю дає змогу оцінити лінії за ЗКЗ.

Метод аналізуючи схрещувань (топкросів) – схрещування кожної лінії з загальною формою тестером. Для отримання більш надійної оцінки ліній за ЗКЗ слід схрещувати усі лінії не з одним, а двома-трьома тестерами. Для отримання топкросів лінії висівають рядами чергуючи з тестером. Для кожного тестера відводять ізольовану ділянку.

Метод діалельних схрещувань дозволяє оцінити не тільки ЗКЗ, а і СКЗ ліній. Однак здійснення його потребує більшої кількості схрещувань. Метод використовується, основним чином, на більш пізніх етапах селекції для оцінки СКЗ невеликої кількості ліній,вже перевірених на ЗКЗ.

При створенні будь-якого з вищезазначених методів використовують методику,яка забезпечує максимальну точність досліду при мінімальних витратах. Рекомендовано метод подвійної або потрійної решітки. Перша система дозволяє мати 4,друга-3 повторення на ділянці з 10-12 облікових рослин.

У кожної перевіреної лінії необхідно визначити ефекти ЗКЗ за основними ознаками:продуктивність,олійність,висота рослин,тривалість вегетації. Добір ліній для подальшого використання в гібридизації повинно проводитися комплексно з урахуванням стійкості до збудників хвороб та шкідників.

Селекціонера в першу чергу цікавлять можливості використання материнських ліній та їх стерильних аналогів у промисловому виробництві.

Перевага використання інбредних ліній в гетерозисній селекції в тому,що селекціонер має всі позитивні і негативні показники за ознаками в базі даних. Лінії можна отримувати безперервно в будь-якій кількості,з бажаними для гібриду F1 корисними ознаками. Але це не означає,що в практичній селекції всі гібридні комбінації є корисними у промисловому виробництві. Після ретельної перевірки по багатьом напрямам(прояв гетерозису,стійкість до гербіцидів,висота рослини,продуктивність пилку у відновників фертильності та її життєздатність,урожайність материнських форм,стійкість до вилягання та ін.) приймається рішення про подальшу стратегію використання створення інбредних ліній.

Основною вимогою з боку КЗ до відновників фертильності є високий рівень ефектів загальної комбінаційної здатності в зв’язку з тим, що окремі лінії відновники фертильності використовують у промисловому насінництві з багатьма материнськими формами. Наприклад, гібрид Еней, Квін, Дарій, Богун, Ант, Зорепад мають різні материнські форми і одну лінію-відновника фертильності пилку Х-526В; Оскіл, Романс, Ясон,Боєць – Х720В; гібриди Харківський 49, Світоч, Погляд,Харківський 58 – Х711В.

Для оцінки ефектів КЗ використовують математичні програми обчислювання, які представлені в спеціальній літературі.

Таким чином, з величезного матеріалу – десятків тисяч гібридів першого покоління – селекціонер добирає близько 10 гібридних комбінацій для подальшого вивчення і впровадження у сільськогосподарське виробництво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]