Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин.право2011-2012(право).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
401.92 Кб
Скачать

1. Мета і питання дисципліни, її місце в навчальному процесі

Фінансове право України є самостійною учбовою дисципліною, яка вивчає систему правових норм, що регулюють різноманітні відносини в сфері фінансової діяльності держави. Навчальна дисципліна «Фінансове право» є такою, що межує з конституційним, адміністративним, банківським, податковим, кримінальним правом, основами економічної теорії та бухгалтерським обліком. Необхідність цієї дисципліни викликана тим, що знання основних понять та інститутів фінансового та зокрема, податкового права дають можливість ефективного розкриття та попередження злочинів в економічній та фінансовій сферах.

Вивчення фінансового права з урахуванням професійної направленості юристів підвищує як загальний, так і професійний рівень підготовки студентів, що забезпечує максимальну ефективність навчання.

Метою дисципліни є засвоєння студентами основних понять, категорій та інститутів фінансового права, ознайомлення з основним комплексом нормативно-правових актів, які містять норми фінансового права. Вивчення теми будується на глибокому та всебічному розгляді та аналізуванні чинного законодавства України. Для більш доцільного вивчення дисципліни необхідно приділяти увагу документам, які складаються суб’єктами фінансової діяльності держави на протязі поточного фінансового року.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати :

- правові методи і форми фінансової діяльності держави;

- систему права і систему законодавства України;

- основи правового регулювання фінансових правовідносин та особливості бюджетно-правових відносин;

- значення бюджету для функціонування держави;

- бюджетні повноваження України та органів місцевого самоврядування;

- бюджетний процес в Україні;

- правові основи податкового права;

- правові основи державного кредиту та страхування;

- порядок фінансування народного господарства в Україні;

- правові основи банківської діяльності в Україні;

- правові основи валютного регулювання.

Уміти :

- забезпечувати суворе дотримання вимог чинного законодавства, при вирішенні питань проведення фінансової діяльності в державі;

- використовувати правові засоби для успішного вирішення питань підвищення результативності фінансової діяльності України;

- створювати та забезпечувати необхідні умови для застосування норм права в конкретних життєвих ситуаціях в рамках своєї професійної компетенції.

Програма дисципліни містить тематичний план, зміст по обсягам і послідовності вивчення навчального курсу, критерії успішності навчання, список нормативних актів і літератури, які можуть бути використані при вивчені предмету.

Для вивчення курсу « Фінансове право» відводиться 108 годин, в тому числі з викладачем 72 годин: 40 години –лекції, 32 години –семінарські заняття. Для більш повного вивчення матеріалу, його поглиблення та закріплення знань, з метою вироблення навичок самостійного пошуку додаткових знань, підготовки до семінарських, практичних занять та заліку передбачена самостійна робота в кількості 36 години, яка є важливою організаційною формою індивідуального і групового навчання.

Основні форми вивчення дисципліни: лекції, семінари, самостійна робота з нормативно-правовим матеріалом.

Підсумковий контроль здійснюється у формі іспиту .