Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин.право2011-2012(право).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
401.92 Кб
Скачать

Тема 1.1. Поняття фінансів і фінансової діяльності держави.

Органи управління державними фінансами. Зміст фінансової діяльності держави на різних етапах розвитку людської цивілізації; Методи мобілізації грошових коштів держави; Наука фінансового права та її розвиток; Взаємозв’язок фінансового права з конституційним та адміністративним правом.

Законспектувати конституційні принципи фінансового права України. Опрацювання чинного законодавства.

Література: ( 1, 3, 4, 7, 9, 10, 23, 35-41)

Тема1.2. Фінансове право як галузь права. Фінансово – правові норми . Фінансові правовідносини.

Законспектуйте тему: Історія розвитку фінансового права в Україні.

класифікувати фінансово – правові норми і навести приклади.

Визначте і занотуйте способи правового захисту законних інтересів суб’єктів фінансово-правових відносин.

Література: ( 1, 35-41)

Тема 1.3. Правові основи фінансового контролю в Україні.

Скласти конспект: Поняття та значення фінансового контролю. Принципи фінансового контролю; Методи фінансового контролю. Класифікація перевірок та ревізій. Система органів фінансового контролю. Етапи аудиторської перевірки.

Опрацювати Конституції України, Закон України « Про аудиторську діяльність», Закон України « Про Рахункову палату», Закон України « Про державно контрольно – ревізійну службу в Україні».

Література: ( 1, 3, 7, 9, 10, 23, 35-41, 51-53)

Тема 1.4. Відповідальність за порушення фінансового законодавства.

Опрацювати Закон України « Про державну податкову службу в Україні», Закон України « Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», Кодекс України про адміністративні правопорушення, Бюджетний кодекс України, Кримінальний кодекс України, Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки», Декрет Кабінету Міністрів України « Про систему валютного регулювання і валютного контролю».

Література: ( 1, 3, 7, 9, 10, 23, 35-41, 51-53)

Розділ другий. Фінансове право (ч.Особлива)

Тема 2.1. Бюджетне право і бюджетний устрій України.

Опрацювати: « Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетний кодекс України.

Розв’язати завдання.

Завдання 1.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" Верховна Рада України зупинила на 2009 р. дію положень законодавчих актів у частині надання пільг, компенсацій і гарантій, які фінансуються з бю­джетів усіх рівнів, а саме: безкоштовний капітальний ремонт жилих примі­щень громадян; надання бюджетних кредитів та позик; безплатне або пільгове встановлення телефону; безплатне або пільгове користу­вання телефоном; безплатне або пільгове санаторно-курортне лікування; безплатне або пільгове забезпечення автомобілями; звільнення або зменшення плати за житло, комунальні послуги, електроенергію, газ, па­ливо особам, яким надані зазначені пільги; безкоштовний проїзд всіма видами пасажирського міського (комунального) та приміського транспорту.

На думку юриста районної державної адміністрації , Верховна Рада України, ухваливши такі статті Закону України "Про Державний бю­джет України на 2009 рік", перевищила надані їй Конституцією України повноваження.

З метою дослідження вказаних вище питань юрист звернувся до юридичного відділу обласної державної адміністрації, наукової установи.

Працівники юридичного відділу обласної державної адміністрації зро­били висновки, у яких підкреслюється, що сама наявність в Україні пільг, компенсацій і гарантій порушує конституційні права людини і громадянина, оскільки ними заздалегідь закріплюється нерівність у правах.

Кафедра фінансового права юридичної академії стверджує, що по­ложення цих статей Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" є неконституційними.

    1. Чи перевищила Верховна Рада України надані їй Конституцією України повноваження, ухваливши ці статті Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік"?

    2. Який державний орган мо­же визнати вказані статті закону неконституційними?

Література: ( 1, 34-41, 49-50)