Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин.право2011-2012(право).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
401.92 Кб
Скачать

Тема 1.2. Фінансове право як галузь права.

  1. Фінансове право: поняття, предмет, метод, система, джерела

  2. Наука фінансового права та її розвиток;

  3. Фінансово – правові норми: визначення, зміст, особливості, структура.

  4. Фінансово-правові відносини: особливості, класифікація. Суб’єктивні права та юридичні обов’язки учасників фінансових відносин.

Студент повинен знати: Предмет фінансового права та методи фінансово – правового регулювання, система та джерела фінансового права. Поняття, структуру та класифікацію фінансово-правових норм.

Студент повинен вміти : відрізняти фінансово-правові норми права від інших галузевих норм права, користуватися нормативно-правовими актами України, які регулюють фінансові - правові відносини. Охарактеризувати Конституцію України як основне джерело фінансового права

Методичні рекомендації по вивченню теми та підготовки до занять:

Ознайомитись із планом семінарського заняття ,питаннями, що належать до цієї теми. Вивчити конспект лекції з даної теми. Опрацювати рекомендовану для вивчення теми літературу ,законспектувати окремі положення ,що стосуються питань теми, або зробити нотатки, групуючи їх за певними ознаками. Рекомендується зробити у робочому зошиті план відповіді на кожне питання, яке виноситься на розгляд під час семінарського заняття. Ознайомитись з переліком запропонованих тем рефератів.

Розглянути контрольні питання:

  1. Предмет фінансового права. Особливості відносин, що складають предмет фінансового права.

  2. Метод фінансового права та його особливості.

  3. Система фінансового права.

  4. Джерела фінансового права.

  5. Фінансове законодавство – форма реалізації фінансового права..

  6. Фінансове право в системі права.

  7. Фінансово – правові норми: визначення, зміст, особливості.

  8. В чому проявляється імперативний характер фінансово-правових норм?

  9. Структура, класифікація фінансово-правових норм. Наведіть приклади.

  10. Особливості санкції фінансово-правової норми

  11. Фінансово-правові відносини: визначення, особливості, класифікація.

  12. Елементи фінансово-правових відносин.

  13. Суб’єктивні права та юридичні обов’язки учасників фінансових відносин.

  14. Поняття суб’єкта фінансового права та суб’єкта фінансово-правових відносин.

  15. Наука фінансового права та її розвиток;

  16. Взаємозв’язок фінансового права з конституційним та адміністративним правом.

  17. Взаємозв’язок фінансового права з іншими галузями права.

Література: ( 1, 3, 4, 7, 9, 35-41)

Змістовий модуль 2. Відповідальність за порушення фінансового законодавства

Тема 1.3. Правові основи фінансового контролю в Україні.

  1. Поняття та значення, принципи, класифікація фінансового контролю.

  2. Методи фінансового контролю. Класифікація перевірок та ревізій.

  3. Система органів фінансового контролю.

  4. Аудит та аудиторський висновок. Етапи аудиторської перевірки.

  5. Відповідальність за порушення фінансового законодавства. Кваліфікаційні ознаки податкового правопорушення; фінансові санкції за порушення податкового, бюджетного, валютного законодавства.

Студент повинен знати : суть і значення фінансового контролю, види та методи фінансового контролю, організація та органи проведення фінансового контролю; на підставі яких нормативних актів здійснюється фінансовий контроль в Україні.

Студент повинен вміти : скласти акт ревізії чи довідку з фінансової перевірки суб’єкта.

Методичні рекомендації по вивченню теми та підготовки до занять:

Ознайомитись із планом семінарського заняття ,питаннями, що належать до цієї теми. Вивчити конспект лекції з даної теми. Опрацювати рекомендовану для вивчення теми літературу ,законспектувати окремі положення ,що стосуються питань теми, або зробити нотатки, групуючи їх за певними ознаками. Рекомендується зробити у робочому зошиті план відповіді на кожне питання, яке виноситься на розгляд під час семінарського заняття. Ознайомитись з переліком запропонованих тем рефератів.

Розглянути контрольні питання:

  1. Поняття, зміст та значення фінансового контролю.

  2. Завдання фінансового контролю.

  3. Що розуміють під фінансовою дисципліною?

  4. Особливості правового регулювання фінансового контролю.

  5. Принципи, класифікація фінансового контролю.

  6. Методи фінансового контролю.

  7. Класифікація перевірок та ревізій.

  8. Система органів фінансового контролю.

  9. Повноваження органів фінансового контролю.

  10. визначення аудиторського контролю.

  11. Аудит та аудиторський висновок.

  12. Етапи аудиторської перевірки.

Рішення практичних завдань

Завдання 1

Визначте, які повноваження посадових осіб державних органів можна віднести до здійснення державного фінансового контролю:

1) контроль за дотриманням вимог митного і податкового законо­давств суб'єктами підприємницької діяльності при переміщенні предме­тів і валютних цінностей через кордон;

2) порушення кримінальної справи;

3) отримання та ознайомлення з усією без винятку інформацією і документацією щодо правових, фінансово - економічних підстав вико­ристання коштів Державного бюджету України;

4) безперешкодно, у будь - який час проводити перевірку підприєм­ства щодо дотримання законодавства про охорону праці;

5) проводити ревізії та перевірки повноти оприбуткування, прави­льності витрачання і збереження валютних коштів.

Завдання 2

Посадова особа прокуратури звернулася до начальника контрольно-ревізійного відділу району з вимогою проведення позапланової ревізії на підприємстві "Промінь" у зв'язку із значними фінансовими порушення­ми на даному підприємстві. Інформація про фінансові порушення зафік­сована в протоколі зборів трудового колективу.

Начальник контрольно-ревізійного відділу щодо звернення проку­ратури прийняв таке рішення: відмовити у проведенні позапланової ре­візії на підприємстві "Промінь", оскільки позапланові ревізії проводять­ся лише у випадку наявності постанови на проведення ревізії (перевір­ки), затвердженої в ході розслідування кримінальної справи, а в даному випадку такої постанови винесено не було.

Чи правомірні дії начальника контрольно-ревізійного відділу? Якими нормативно-правовими актами врегульована взаємодія державної контрольно-ревізійної служби із правоохоронними органами? При наяв­ності яких обставин державна контрольно-ревізійна служба проводить позапланові ревізії і перевірки за зверненням правоохоронних органів?

Завдання З

Державне підприємство "Євротех" у листопаді 2009 р. прийняло рішення про здачу в оренду цілісного майнового комплексу. Виконавчий директор підприємства "Євротех" звернувся до аудиторської фірми "Баланс" з проханням надати йому консультацію про необхідність про­ведення аудиту. Аудитор фірми "Баланс" пояснив виконавчому директо­ру, що обов'язкова аудиторська перевірка річного балансу І звітності підприємства "Євротех" проводилася в лютому 2009 р., три роки з того часу не минуло, тому немає підстав для проведення аудиту в листопаді 2009 р.

Чи вірну консультацію надано аудитором? Назвіть обставини, на­явність яких дає підстави для обов’язкового проведення аудиту.

Завдання 4

10 грудня 2009 року до виконавчого комітету Білозерської міської ради звернувся начальник контрольно-ревізійного відділу в Білозерському районі з проханням надати згоду на проведення планової перевірки даного органу місцевого самоврядування. Голова міської ради згоди не надав, посилаючись на те, що перевірка у 2009 році вже проводилась.

Тоді начальник контрольно-ревізійного відділу звернувся до проку­ратури району з проханням дозволити проведення перевірки без згоди виконавчого комітету міської ради, пояснюючи наступне:

1) термін між проведенням планових ревізій та перевірок на підпри­ємствах, в установах та організаціях не може бути менше ніж 1 рік;

2) дійсно, у лютому 2009 року вже проводилася перевірка Білозер­ської міської ради, але робота, яку повинен був здійснити контрольно-ревізійний відділ згідно Плану основних напрямів контрольно-ревізійної роботи органів державної контрольно-ревізійної служби на 2009 рік, вже зроблена;

3) доцільно провести перевірку у грудні 2009 року, що дозволить зекономити державні кошти на проведення такої перевірки у 2010 році.

1. Чи має право начальник контрольно-ревізійного відділу в Буюзерському районі здійснювати такі дії?

2. Як планується робота контролюючих органів та державної ко­нтрольно-ревізійної служби, зокрема?

3. На якому рівні затверджуються плани?

4. Назвіть напрямки взаємодії державної контрольно-ревізійної служби з органами прокуратури.

5. Чи вправі голова міської ради звернутись господарського суду з заявою про визнання недійсним рішення контрольно-ревізійної служби?

Завдання 5

25 серпня 2009 р. до акціонерного товариства „Марка Н" прийшов інспектор державної податкової служби, який повідомив про те, що 26 серпня 2009 р. буде розпочато планову виїзну перевірку фінансово-господарської діяльності. Перевірку було проведено. З вересня 2009 р. акціонерне товариство було попереджено про те, що 13 вересня розпоч­неться планова виїзна перевірка органів державної контрольно-ревізійної служби стосовно кредиту, що гарантований коштами місцево­го бюджету.

1. Назвіть контролюючих органів, які мають право проводити пла­нові та позапланові виїзні перевірки фінансово-господарської діяльності суб’єктів підприємницької діяльності.

2 Як координується проведення планових виїзних перевірок фінан­сово-господарської діяльності суб’єктів підприємницької діяльності ко­нтролюючими органами?

3. За скільки днів до початку перевірки повідомляється суб’єкт під­приємницької діяльності?

4. Які документи повинен представити контролюючий орган суб’єкту підприємницької діяльності?

5. Чи може акціонерне товариство „Марка Н" не допустити пере­віряючи державної контрольно-ревізійної служби на об’єкт перевірки?

Теми рефератів:

  1. Суть і призначення фінансового контролю;

  2. Органи, які здійснюють фінансовий контроль;

  3. Аудиторський фінансовий контроль.

Література: ( 1, 3, 7, 9, 10, 23, 35-41, 51-53)